Placuszki z kapusty i żółtego sera. Idealne na kolację
Placki z białą kapustą to smakowita konkurencja dla placków ziemniaczanych. Wystarczy kilka składników, by wyczarować to smaczne i sycące danie. Można jeść je solo lub jako dodatek do pieczonego mięsa lub gulaszu.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- ¼ główki białej kapusty,
- 1 mała cebulka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 4 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- cząber,
- 100 g tartego sera żółtego,
- olej do smażenia.
Przepis
Kapustę posiekaj, posól i odstaw na chwilę. Cebulkę drobno pokrój. Jajka ubij ze śmietaną. Dodaj mąkę, ser, cebulę i przyprawy. Kapustę odciśnij i wymieszaj z resztą składników. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl