Trwa ładowanie...
d3ijb85

Placuszki z cukinii z sosem ziołowym

Przepis

Placki z cukinii to świetny pomysł na obiad dla malucha. Placuszki są delikatne i miękkie. Ich przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. Najlepiej smakują z domowym sosem ziołowym.

d3ijb85
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • około 200 g cukinii
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól

*Sos ziołowo-czosnkowy: *

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki twarożku kanapkowego
  • ząbek czosnku
  • koperek, natka pietruszki, pieprz i ewentualnie sól do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Przepis
  • Cukinię umyć i osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i zostawić na 10 minut, po czym odcisnąć sok.
  • Do cukinii dodać mąkę, płatki, jajko, zmielone orzechy i rozgnieciony czosnek. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5–7 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej, następnie łyżką nakładać placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Koperek i natkę dokładnie posiekać, dodać zmiażdżony czosnek, jogurt i serek. Wymieszać sos i podawać z plackami.

Przepis pochodzi z książki Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej i Ewy Sypnik-Pogorzelskiej "Metoda żywieniowa BLW. Daj dziecku wybór"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Placuszki z cukinii z sosem ziołowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
Więcej tematów
d3ijb85