Placuszki z cukinii z sosem ziołowym
Placki z cukinii to świetny pomysł na obiad dla malucha. Placuszki są delikatne i miękkie. Ich przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. Najlepiej smakują z domowym sosem ziołowym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
Okazja: |
- około 200 g cukinii
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- pieprz
- sól
*Sos ziołowo-czosnkowy: *
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki twarożku kanapkowego
- ząbek czosnku
- koperek, natka pietruszki, pieprz i ewentualnie sól do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- Cukinię umyć i osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i zostawić na 10 minut, po czym odcisnąć sok.
- Do cukinii dodać mąkę, płatki, jajko, zmielone orzechy i rozgnieciony czosnek. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5–7 minut.
- Na patelni rozgrzać olej, następnie łyżką nakładać placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Koperek i natkę dokładnie posiekać, dodać zmiażdżony czosnek, jogurt i serek. Wymieszać sos i podawać z plackami.
Przepis pochodzi z książki Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej i Ewy Sypnik-Pogorzelskiej "Metoda żywieniowa BLW. Daj dziecku wybór"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze