Placki fasolowe z cukinią i natką pietruszki
Placki możesz zjeść na lunch lub obiad zamiast tradycyjnych kotletów. Dołóż dużą porcję sałatki lub surówki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Rodzaj diety: |
- 240 g ugotowanej fasoli czerwonej
- 50 g płatków owsianych
- 100 g cukinii
- ½ małej cebuli
- 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
- 2 łyżeczki musztardy ziarnistej
- jajko
- gałązka natki pietruszki
- łyżeczka suszonego lubczyku
- łyżeczka mielonej ostrej papryki
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
- Fasolę zmiel lub rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków.
- Cukinię zetrzyj na grubej tarce, a cebulę oraz natkę drobno posiekaj.
- Płatki owsiane zmiel w młynku do kawy lub blenderze wysokoobrotowym.
- Ustaw nagrzewanie piekarnika na 180 stopni.
- Starannie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na kilka minut.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść olejem za pomocą pędzelka kuchennego.
- Wykładaj łyżką masę i uformuj 12 okrągłych placuszków.
- Piecz około 18–19 minut.
Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Dieta dla urody. Zdrowa skóra, piękne włosy i paznokcie!"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze