Placki bananowe z trzech składników. Ekspresowe śniadanie na ciepło
Szybkie i pyszne placuszki bananowe z trzech składników to idealny pomysł na jesienne śniadania, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Zróbcie je z bardzo dojrzałych bananów, dzięki temu będą słodkie i pachnące. Placuszki świetnie smakują z syropem klonowym, orzechami i sezonowymi owocami. Można je także spakować do pudełka i zabrać do pracy lub szkoły.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 3/4 szklanki płatków owsianych lub mąki owsianej
- olej do smażenia
Opcjonalnie:
- cynamon
- orzechy, migdały
- sezonowe owoce
- syrop klonowy lub miód
Przepis
- Płatki owsiane zblenduj. Jajka roztrzep widelcem, a banany obierz i rozgnieć w miseczce.
- Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Możesz dodać szczyptę cynamonu.
- Odstaw masę na ok. 10 minut.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, my polecamy wersję z syropem klonowym i orzechami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl