- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 40 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
- szczypta soli
- 2 średnie jabłka
- Sos karmelowy:
- 100 g cukru
- 1 łyżka wody
- 100 g słodkiej, płynnej śmietany kremówki
- 3 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych do podania
Przepis
Jajka mieszamy z mlekiem, mąką i solą. Dodajemy roztopioną łyżkę masła i jeszcze raz mieszamy. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki i kroimy w plasterki. Drugą łyżkę masła roztapiamy na patelni bez plastikowych elementów, która nadaje się do piekarnika. Powinna mieć średnicę ok. 25 cm. Na patelnię wlewamy ciasto, układamy plasterki jabłek tak, aby na siebie zachodziły. Całość wsadzamy do rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 20 minut.
Robimy sos: do rozgrzanego rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i karmelizujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Dolewamy śmietanę i mieszamy aż karmel się rozpuści, a sos stanie się gęsty. Zestawiamy z ognia do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy. Podajemy jeszcze ciepłe z gałkami lodów, polane sosem karmelowym.