Placek drożdżowy ze śliwkami

Śliwki to jeden z nieodłącznych symboli jesieni. Trudno sobie wyobrazić jesienne popołudnie bez pachnącego i puszystego ciasta drożdżowego ze śliwkami. Oto prosty i sprawdzony przepis na przepyszne ciasto ze śliwkami.

Placek ze śliwkamiPlacek ze śliwkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 3-5 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanki mleka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 opakowanie (8 g) cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 10 dag cukier kryształu
  • 1/2 łyżki cynamonu

Przepis

  • Mąką przesiać. W jej głębieniu przygotować rozczyn: rozkruszyć drożdże, wlać część letniego mleka i zmieszać z niewielką ilością mąki. Pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia.
  • Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać jajko, żółtka, cukier waniliowy, cukier, sól i resztę letniego mleka. Zarobić ciasto, a gdy składniki się połączą, dodać letnie, stopione masło i wyrabiać do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od ręki.
  • Pozostawić na 3 min. do wyrośnięcia.
  • Płaską blachę posmarować masłem, ułożyć na niej ciasto, nakłuć kilkakrotnie widelcem.
  • Śliwki umyć, osączyć, każdą przekroić na pół, usunąć pestki.
  • Na powierzchni ciasta ułożyć gęsto połówki śliwek, skórką wciskając je lekko w ciasto. Pozostawić w ciepłe na 15 min.
  • Piec 20-30 min. na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
  • Jeszcze ciepłe ciasto posypać grubym cukrem i pokroić na kawałki.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja