Placek drożdżowy ze śliwkami
Śliwki to jeden z nieodłącznych symboli jesieni. Trudno sobie wyobrazić jesienne popołudnie bez pachnącego i puszystego ciasta drożdżowego ze śliwkami. Oto prosty i sprawdzony przepis na przepyszne ciasto ze śliwkami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- Mąką przesiać. W jej głębieniu przygotować rozczyn: rozkruszyć drożdże, wlać część letniego mleka i zmieszać z niewielką ilością mąki. Pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia.
- Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać jajko, żółtka, cukier waniliowy, cukier, sól i resztę letniego mleka. Zarobić ciasto, a gdy składniki się połączą, dodać letnie, stopione masło i wyrabiać do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od ręki.
- Pozostawić na 3 min. do wyrośnięcia.
- Płaską blachę posmarować masłem, ułożyć na niej ciasto, nakłuć kilkakrotnie widelcem.
- Śliwki umyć, osączyć, każdą przekroić na pół, usunąć pestki.
- Na powierzchni ciasta ułożyć gęsto połówki śliwek, skórką wciskając je lekko w ciasto. Pozostawić w ciepłe na 15 min.
- Piec 20-30 min. na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
- Jeszcze ciepłe ciasto posypać grubym cukrem i pokroić na kawałki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze