Trwa ładowanie...
d3rdagf
04-10-2022 14:28

Placek drożdżowy ze śliwkami

Przepis

Śliwki to jeden z nieodłącznych symboli jesieni. Trudno sobie wyobrazić jesienne popołudnie bez pachnącego i puszystego ciasta drożdżowego ze śliwkami. Oto prosty i sprawdzony przepis na przepyszne ciasto ze śliwkami.

d3rdagf
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: AksanaYasiuchenia
Składniki
  • 50 dag mąki
  • 3-5 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanki mleka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 opakowanie (8 g) cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 10 dag cukier kryształu
  • 1/2 łyżki cynamonu
Przepis
  • Mąką przesiać. W jej głębieniu przygotować rozczyn: rozkruszyć drożdże, wlać część letniego mleka i zmieszać z niewielką ilością mąki. Pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia.
  • Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać jajko, żółtka, cukier waniliowy, cukier, sól i resztę letniego mleka. Zarobić ciasto, a gdy składniki się połączą, dodać letnie, stopione masło i wyrabiać do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od ręki.
  • Pozostawić na 3 min. do wyrośnięcia.
  • Płaską blachę posmarować masłem, ułożyć na niej ciasto, nakłuć kilkakrotnie widelcem.
  • Śliwki umyć, osączyć, każdą przekroić na pół, usunąć pestki.
  • Na powierzchni ciasta ułożyć gęsto połówki śliwek, skórką wciskając je lekko w ciasto. Pozostawić w ciepłe na 15 min.
  • Piec 20-30 min. na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
  • Jeszcze ciepłe ciasto posypać grubym cukrem i pokroić na kawałki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Placek drożdżowy ze śliwkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rdagf
d3rdagf
d3rdagf
d3rdagf
Więcej tematów
d3rdagf