Pinacolada na ciasteczkowym spodzie. Nie pójdzie w boczki

Ciasteczkowy spód, aksamitna masa kokosowa i ananasowa galaretka. Brzmi pysznie, prawda? Na dodatek ten obłędny deser przygotujesz bez włączania piekarnika.

Pinacolada na ciasteczkowym spodzie. Nie pójdzie w boczkiPinacolada na ciasteczkowym spodzie. Nie pójdzie w boczki
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto (spód):

  • 100 g ciastek bez cukru lub mąki orzechowej, migdałowej
  • 3 łyżki mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Galaretka ananasowa:

  • 1 małego ananasa
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • lub agaru
  • 11 łyżki ksylitolu lub erytrolu, cukru kokosowego

Masa kokosowa:

  • 300 ml stałej części mleczka kokosowego
  • 1-2 łyżki Malibu ub białego rumu
  • 2 łyżki soku ananasowego powstałego podczas gotowania owocu
  • 11 łyżek ksylitolu lub erytrolu, cukru kokosowego
  • 1 łyżka żelatyny lub agaru

Przepis

Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Przekładamy do formy silikonowej i wstawiamy do lodówki. Ananasa kroimy na małe kawałki. Gotujemy 10 minut w wodzie z ksylitolem. Odlewamy 2 łyżki powstałego w ten sposób soku ananasowego. Połowę kawałków ananasa blendujemy (ale można też pominąć ten krok) i z powrotem wkładamy do garnka. Doprowadzamy masę do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy. Kiedy galaretka ananasowa zacznie tężeć, wylewamy ją na ciasto i całość wstawiamy do lodówki. Do rondelka wlewamy 2 łyżki odlanego soku ananasowego, dodajemy mleczko kokosowe i ksylitol, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy Malibu, wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy i wylewamy na stężałą galaretkę. Ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby piñacolada dobrze stężała.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy