Pierś gęsi ze śliwkami z żurawiną

Robert Sowa, mówi o sobie, że dorastał w domu, w którym korzystało się z dobrych produktów - dziś określanych jako regionalne i ekologiczne. na rodzinny obiad proponuje pierś gęsi marynowaną w nalewce pigwowej i musztardzie.

Pierś gęsi ze śliwkami z żurawinąPierś gęsi ze śliwkami z żurawiną
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Gęś w marynacie:
• 1 kieliszek nalewki z pigwy
• 1 łyżeczka soli ziołowej
• 1 łyżka miodu wielokwiatowego
• 1 łyżka musztardy delikatesowej
• 2 piersi z gęsi

Składniki

Śliwki z żurawiną:
• ½ czerwonej cebuli
• ½ czerwonej papryczki chili
• 6 śliwek
• 2 łyżki masła klarowanego
• 1 kieliszek nalewki z pigwy
• 1 łyżka miodu wielokwiatowego
• kilka ziaren owocu jałowca
• 2 łyżki suszonej żurawiny

Składniki

Do dekoracji: 2 plastry sękacza, gałązka rozmarynu

Przepis

  • Do miski wlewamy nalewkę z pigwy. Dodajemy sól ziołową, miód i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy marynatę. Nacinamy skórę na gęsi. Mięso wkładamy do marynaty skórą do dołu i marynujemy w lodówce najlepiej do 12 godzin.
  • Rozgrzewamy patelnię. Piersi obsmażamy, zaczynając od strony ze skórą. Gdy wytopi się tłuszcz, a skórka będzie złocista, czyli po 2–3 minutach, mięso przewracamy na drugą stronę.
  • Smażymy jeszcze przez 1 minutę. Następnie gęsinę układamy skórą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20–30 minut w zależności od wielkości piersi.
  • Gdy gęś się piecze, możemy przygotować śliwki z żurawiną.
  • Cebulę kroimy w drobne piórka, papryczkę chili w plastry. Śliwki przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki.
  • Rozgrzewamy patelnię, roztapiamy masło klarowane i dodajemy cebulę oraz papryczkę chili. Dokładnie je mieszamy i po chwili wrzucamy śliwki.
  • Całość podsmażamy przez 2 minuty i wlewamy nalewkę z pigwy. Dodajemy miód. Składniki mieszamy i doprawiamy świeżo zmiażdżonym w moździerzu owocem jałowca. Mieszamy i dodajemy żurawinę. Dusimy przez 1–2 minuty.
  • Piersi wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 3–4 minuty, by odpoczęły. Pokrojone sękacze układamy na talerzu. Gęsinę kroimy w cienkie plastry, trzymając nóż pod lekkim kątem.
  • Kawałki mięsa układamy na sękaczu. Obok kładziemy śliwki z żurawiną. Danie dekorujemy gałązką rozmarynu.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja