Pierś gęsi ze śliwkami z żurawiną

Robert Sowa, mówi o sobie, że dorastał w domu, w którym korzystało się z dobrych produktów - dziś określanych jako regionalne i ekologiczne. na rodzinny obiad proponuje pierś gęsi marynowaną w nalewce pigwowej i musztardzie.

Pierś gęsi ze śliwkami z żurawinąPierś gęsi ze śliwkami z żurawiną
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Gęś w marynacie:
• 1 kieliszek nalewki z pigwy
• 1 łyżeczka soli ziołowej
• 1 łyżka miodu wielokwiatowego
• 1 łyżka musztardy delikatesowej
• 2 piersi z gęsi

Składniki

Śliwki z żurawiną:
• ½ czerwonej cebuli
• ½ czerwonej papryczki chili
• 6 śliwek
• 2 łyżki masła klarowanego
• 1 kieliszek nalewki z pigwy
• 1 łyżka miodu wielokwiatowego
• kilka ziaren owocu jałowca
• 2 łyżki suszonej żurawiny

Składniki

Do dekoracji: 2 plastry sękacza, gałązka rozmarynu

Przepis

  • Do miski wlewamy nalewkę z pigwy. Dodajemy sól ziołową, miód i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy marynatę. Nacinamy skórę na gęsi. Mięso wkładamy do marynaty skórą do dołu i marynujemy w lodówce najlepiej do 12 godzin.
  • Rozgrzewamy patelnię. Piersi obsmażamy, zaczynając od strony ze skórą. Gdy wytopi się tłuszcz, a skórka będzie złocista, czyli po 2–3 minutach, mięso przewracamy na drugą stronę.
  • Smażymy jeszcze przez 1 minutę. Następnie gęsinę układamy skórą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20–30 minut w zależności od wielkości piersi.
  • Gdy gęś się piecze, możemy przygotować śliwki z żurawiną.
  • Cebulę kroimy w drobne piórka, papryczkę chili w plastry. Śliwki przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki.
  • Rozgrzewamy patelnię, roztapiamy masło klarowane i dodajemy cebulę oraz papryczkę chili. Dokładnie je mieszamy i po chwili wrzucamy śliwki.
  • Całość podsmażamy przez 2 minuty i wlewamy nalewkę z pigwy. Dodajemy miód. Składniki mieszamy i doprawiamy świeżo zmiażdżonym w moździerzu owocem jałowca. Mieszamy i dodajemy żurawinę. Dusimy przez 1–2 minuty.
  • Piersi wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 3–4 minuty, by odpoczęły. Pokrojone sękacze układamy na talerzu. Gęsinę kroimy w cienkie plastry, trzymając nóż pod lekkim kątem.
  • Kawałki mięsa układamy na sękaczu. Obok kładziemy śliwki z żurawiną. Danie dekorujemy gałązką rozmarynu.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce