Pierogi z musem truskowkowym
Sezon na truskawki w pełni. Na naszym stole nie może więc zabraknąć pysznych pierożków z truskawkami. My możemy je jeść na okrągło. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i na zimno.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Ciasto:
- Do mąki dodajemy jajko. Powoli wlewamy wodę. Rozrabiamy ciasto, aż powstanie jednolita, gładka masa.
- Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone.
- Pozostawiamy je na pół godziny pod przykryciem. Następnie wałkujemy na grubość 2 mm i odbijamy kółka ze szklanki.
Mus truskawkowy:
- Truskawki myjemy i miksujemy razem z cukrem.
- Niewielkie ilości musu nakładamy na wycięte kółka z ciasta i zaginamy dokładnie, aby mus nie wypłynął podczas gotowania.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl