Pierogi ruskie

Chociaż lubię eksperymentować z pierogami, ruskie pozostają moimi ulubionymi. Znam osoby, które za nimi nie przepadają — nie mieści mi się to w głowie! W farszu dominują ziemniaki, a to chyba jedno z najlepszych warzyw. Oryginalnie do farszu dodaje się twaróg. Można całkiem go pominąć lub dodać tofu. By miały odpowiedni smak, należy dodać octu jabłkowego. Jest delikatny, ale odpowiednio zakwasi farsz, tak by smakował jak tradycyjny.

Pierogi ruskiePierogi ruskie
Redakcja

Składniki

Ciasto:
1 szklanka wody + 2 łyżki wrzątku
3 szklanki mąki pszennej
Szczypta soli

Farsz:

  • 5–6 ziemniaków
  • 200 g naturalnego tofu
  • 1–2 cebule
  • 2 łyżki skwarków z selera
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka majeranku
  • Dużo czarnego pieprzu
  • Sól
  • 1 łyżka uniwersalnego oleju

Przepis

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj na miękko. Odcedź i ostudź. Dodaj tofu i ubij na dość gładką masę, ale nie purée. Cebulę bardzo drobno posiekaj i podsmaż na oleju, aż będzie rumiana. Dodaj cebulę oraz wcześniej przygotowane skwarki do ziemniaków. Wsyp majeranek i wlej ocet. Dodaj dużo pieprzu (około ½–1 łyżeczki) i na początek ½ łyżeczki soli. Dobrze wymieszaj i spróbuj. Możesz jeszcze doprawić solą lub pieprzem do smaku.

Przepis

Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Do szklanki wsyp sól, zalej ją wrzątkiem i wymieszaj. Następnie wlewaj wodę z solą do miski z mąką i mieszaj drewnianą łyżką. Dodaj jeszcze 1 łyżkę wody. (Zauważyłam, że wtedy ciasto jest miększe i lepiej się wałkuje. Poza tym często na warsztatach uczestniczki ignorowały proporcje i dodawały czubate szklanki mąki lub lały wrzątek na oko, a tu akurat proporcje są bardzo ważne). Zacznij mieszać łyżką, a najlepiej od razu zagniataj ręką. Jeśli masa jest za gorąca, przykryj ciasto ściereczką i zostaw na 5 minut. Należy szybko wyrabiać ciasto. Uformuj kulkę i przełóż do miski. Przykryj ściereczką, a najlepiej zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 20–40 minut. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj bardzo cienko. Wytnij koła, umieść na nich farsz i lep pierogi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia. Niech woda nie bulgocze, by pierogi się nie pootwierały.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja