Trwa ładowanie...
di1gkrw
14-11-2019 12:32

Pierogi ruskie

Przepis

Chociaż lubię eksperymentować z pierogami, ruskie pozostają moimi ulubionymi. Znam osoby, które za nimi nie przepadają — nie mieści mi się to w głowie! W farszu dominują ziemniaki, a to chyba jedno z najlepszych warzyw. Oryginalnie do farszu dodaje się twaróg. Można całkiem go pominąć lub dodać tofu. By miały odpowiedni smak, należy dodać octu jabłkowego. Jest delikatny, ale odpowiednio zakwasi farsz, tak by smakował jak tradycyjny.

Jeśli zostanie więcej farszu, można z niego przygotować fantastyczne kotlety. Wystarczy obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na złoto. Jeśli chcesz podsmażyć pierogi, najlepiej zaraz po wyciągnięciu z wrzątku przełóż je do miski z zimną wodą. Mocz chwilkę, potem osusz na ręczniku papierowym i dopiero wtedy wrzucaj na rozgrzany olej. Zimna woda sprawi, że pierogi przestaną się gotować i lekko stwardnieją. Trzeba pamiętać, aby je osuszyć, by olej nie pryskał.

di1gkrw
2.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta
Źródło: Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta
Składniki

Ciasto:
1 szklanka wody + 2 łyżki wrzątku
3 szklanki mąki pszennej
Szczypta soli

Farsz:

  • 5–6 ziemniaków
  • 200 g naturalnego tofu
  • 1–2 cebule
  • 2 łyżki skwarków z selera
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka majeranku
  • Dużo czarnego pieprzu
  • Sól
  • 1 łyżka uniwersalnego oleju
Przepis

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj na miękko. Odcedź i ostudź. Dodaj tofu i ubij na dość gładką masę, ale nie purée. Cebulę bardzo drobno posiekaj i podsmaż na oleju, aż będzie rumiana. Dodaj cebulę oraz wcześniej przygotowane skwarki do ziemniaków. Wsyp majeranek i wlej ocet. Dodaj dużo pieprzu (około ½–1 łyżeczki) i na początek ½ łyżeczki soli. Dobrze wymieszaj i spróbuj. Możesz jeszcze doprawić solą lub pieprzem do smaku.

Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Do szklanki wsyp sól, zalej ją wrzątkiem i wymieszaj. Następnie wlewaj wodę z solą do miski z mąką i mieszaj drewnianą łyżką. Dodaj jeszcze 1 łyżkę wody. (Zauważyłam, że wtedy ciasto jest miększe i lepiej się wałkuje. Poza tym często na warsztatach uczestniczki ignorowały proporcje i dodawały czubate szklanki mąki lub lały wrzątek na oko, a tu akurat proporcje są bardzo ważne). Zacznij mieszać łyżką, a najlepiej od razu zagniataj ręką. Jeśli masa jest za gorąca, przykryj ciasto ściereczką i zostaw na 5 minut. Należy szybko wyrabiać ciasto. Uformuj kulkę i przełóż do miski. Przykryj ściereczką, a najlepiej zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 20–40 minut. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj bardzo cienko. Wytnij koła, umieść na nich farsz i lep pierogi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia. Niech woda nie bulgocze, by pierogi się nie pootwierały.

Więcej pyszności w książce Alicji Rokickiej "Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Alicja Rokicka, autorka bloga "Wegan Nerd", zestawiła tradycyjne dania polskiej kuchni w wegańskiej wersji. Bezkrwawy roślinny stek? Soczewicowy pasztet pod chrzanową pierzynką? Góralska kwaśnica bez mięsa? Tak! Te święta nie mogą się nie udać!

Pierogi ruskie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
di1gkrw
di1gkrw
di1gkrw
di1gkrw
Więcej tematów
di1gkrw

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj