Pierogi ruskie
Chociaż lubię eksperymentować z pierogami, ruskie pozostają moimi ulubionymi. Znam osoby, które za nimi nie przepadają — nie mieści mi się to w głowie! W farszu dominują ziemniaki, a to chyba jedno z najlepszych warzyw. Oryginalnie do farszu dodaje się twaróg. Można całkiem go pominąć lub dodać tofu. By miały odpowiedni smak, należy dodać octu jabłkowego. Jest delikatny, ale odpowiednio zakwasi farsz, tak by smakował jak tradycyjny.
Jeśli zostanie więcej farszu, można z niego przygotować fantastyczne kotlety. Wystarczy obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na złoto. Jeśli chcesz podsmażyć pierogi, najlepiej zaraz po wyciągnięciu z wrzątku przełóż je do miski z zimną wodą. Mocz chwilkę, potem osusz na ręczniku papierowym i dopiero wtedy wrzucaj na rozgrzany olej. Zimna woda sprawi, że pierogi przestaną się gotować i lekko stwardnieją. Trzeba pamiętać, aby je osuszyć, by olej nie pryskał.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Ciasto:
1 szklanka wody + 2 łyżki wrzątku
3 szklanki mąki pszennej
Szczypta soli
Farsz:
- 5–6 ziemniaków
- 200 g naturalnego tofu
- 1–2 cebule
- 2 łyżki skwarków z selera
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka majeranku
- Dużo czarnego pieprzu
- Sól
- 1 łyżka uniwersalnego oleju
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj na miękko. Odcedź i ostudź. Dodaj tofu i ubij na dość gładką masę, ale nie purée. Cebulę bardzo drobno posiekaj i podsmaż na oleju, aż będzie rumiana. Dodaj cebulę oraz wcześniej przygotowane skwarki do ziemniaków. Wsyp majeranek i wlej ocet. Dodaj dużo pieprzu (około ½–1 łyżeczki) i na początek ½ łyżeczki soli. Dobrze wymieszaj i spróbuj. Możesz jeszcze doprawić solą lub pieprzem do smaku.
Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Do szklanki wsyp sól, zalej ją wrzątkiem i wymieszaj. Następnie wlewaj wodę z solą do miski z mąką i mieszaj drewnianą łyżką. Dodaj jeszcze 1 łyżkę wody. (Zauważyłam, że wtedy ciasto jest miększe i lepiej się wałkuje. Poza tym często na warsztatach uczestniczki ignorowały proporcje i dodawały czubate szklanki mąki lub lały wrzątek na oko, a tu akurat proporcje są bardzo ważne). Zacznij mieszać łyżką, a najlepiej od razu zagniataj ręką. Jeśli masa jest za gorąca, przykryj ciasto ściereczką i zostaw na 5 minut. Należy szybko wyrabiać ciasto. Uformuj kulkę i przełóż do miski. Przykryj ściereczką, a najlepiej zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 20–40 minut. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj bardzo cienko. Wytnij koła, umieść na nich farsz i lep pierogi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia. Niech woda nie bulgocze, by pierogi się nie pootwierały.
Więcej pyszności w książce Alicji Rokickiej "Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta"
Alicja Rokicka, autorka bloga "Wegan Nerd", zestawiła tradycyjne dania polskiej kuchni w wegańskiej wersji. Bezkrwawy roślinny stek? Soczewicowy pasztet pod chrzanową pierzynką? Góralska kwaśnica bez mięsa? Tak! Te święta nie mogą się nie udać!
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze