Tofu - jedzenie idealne?
- Tofu, czyli ser (twardy lub twaróg) powstaje z soi. Kontrowersje, które go dotyczą wynikają właśnie z tego jak sprzeczne opinie możemy usłyszeć o soi. A ona - jak wiele innych produktów - ma zarówno wady, jak i zalety - wyjaśnia dietetyk medyczny z poradni Akademia Skutecznej Diety, Dominika Dietrich-Stefankiewicz.
Zwolenników tofu znajdziemy przede wszystkim wśród osób, które nie jedzą mięsa. Sojowy ser jest w ich diecie jednym z podstawowych źródeł białka.
- W 100 gramach tofu mamy 12 gramów białka, 6 gramów tłuszczu i 3 gramy węglowodanów. Taka porcja dostarczy nam też 112 kcal - tłumaczy dietetyczka. - Duża zawartość białka jest z pewnością ogromną zaletą tofu. To właśnie ze względu na białko i korzystny zestaw aminokwasów ten produkt jest tak ceniony.
Białko to jednak nie jedyna zaleta sojowego sera.
- Soja nie zawiera cholesterolu, jest za to bogata w tłuszcze roślinne, substancje balastowe, które pomagają w regulowaniu poziomu lipidów we krwi - wyjaśnia specjalistka ds. żywienia człowieka. - Dodatkowo nie jest produktem kwasotwórczym, więc tofu ma działanie lekko alkalizujące.
Substancje odżywcze zawarte w soi są też wartościowymi sprzymierzeńcami w walce z niektórymi chorobami lub ich objawami.
- Fitoestrogeny zawarte w soi, mogą łagodzić objawy menopauzy - przyznaje Dominika Dietrich-Stefankiewicz. - Warto też zwrócić uwagę na dwa izoflawony - genisteinę i daidzeinę, które soja zawiera w dużych ilościach. Działają one podobnie jak hormony i razem z wapniem obniżają ryzyko wystąpienia osteoporozy i powstawania niektórych rodzajów raka.
Niestety soja, a co za tym idzie także tofu, mają swoje ciemne strony.
- Przede wszystkim soja jest produktem wysoko uczulającym, dlatego alergicy powinni na nią szczególnie uważać - przypomina ekspertka. - Poza tym w zbyt dużych dawkach produkty sojowe mogą mieć niekorzystny wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Ryzyko wzrasta w sytuacji, gdy w naszej diecie jest niedobór jodu - ostrzega dietetyczka. - Optymalnie - o ile oczywiście nie mamy uczulenia na soję - jest stosowanie produktów sojowych w niewielkich dawkach i nie codziennie. To dobry i cenny składnik zróżnicowanej diety, jednak nie powinniśmy przesadzać ani z soją, ani z tofu.
Wybierając tofu warto też zwrócić uwagę, by był to ser dobrej jakości. Jak go rozpoznać? - Ma stałą, gładką konsystencję. Nie zbija się w grudki i nie rozpada. Można z łatwością go smażyć lub zmiksować na gładką masę i wykorzystać do sosu - podpowiada Dominika Dietrich-Stefankiewicz.
AD/mp/WP Kuchnia