Pierogi na wigilię, ale z grochem i smażoną kapustą

Tak, tak, poczciwy groch łuskany o pięknej żółtej kolorystyce doskonale smakuje jako dodatek do kapusty wigilijnej, ale też sprawdza się jako główny składnik farszu.

Pierogi na wigilię, ale z grochem i smażoną kapustąPierogi na wigilię, ale z grochem i smażoną kapustą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 1 łyżka soli

Składniki na farsz:

Przepis

  • Na stolnicy usypujemy górkę mąki, w której robimy dziurkę. Do środka wbijamy jajka, wlewamy
  • ciepłą wodę, która sprawi, że gluten w mące zacznie szaleć, wsypujemy sól i wlewamy
  • ocet spirytusowy, który nadaje ciastu plastyczność i powoduje, że nie ma żadnych problemów podczas wałkowania. Ciasto staje się podatne na kolejne zabiegi.
  • Po wyrobieniu najlepiej owinąć je folią spożywczą i odstawić na 30 minut, aby odpoczęło i zrobiło się miękkie.
  • Groch gotujemy z przyprawami, czyli z kminkiem, cząbrem, a także pieprzem i solą. Odcedzamy z wody, w której się gotował.
  • Na patelni na maśle klarowanym przesmażamy cebulę, która nie musi być drobno pokrojona, ważne, aby dobrze się wysmażyła na lekko złoty kolor.
  • Cebulę i groch mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy zmielone ziemniaki dla uzyskania przyjemniejszej konsystencji, doprawiamy raz jeszcze solą i pieprzem. Zróbmy wszystko, aby farsz był zdecydowany w smaku, raczej ostry.
  • Jako dodatek do pierogów proponuję kapustę z Charsznicy i smażone cząstki polskich jabłek. Kapustę szatkujemy. Na maśle przesmażamy cebulkę, szczypiorek, dodajemy kapustę.
  • Ważne, aby kapusta była chrupiąca, nie miała nic wspólnego z gotowaną, wymęczoną w wodzie, z dodatkiem zasmażki.
  • Sprawdzamy ją pod względem smaku, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane pierogi kładziemy na kapuście, obok układamy przesmażone cząstki jabłek.
  • Dobrym pomysłem byłoby lekko posypać je wysmażoną chrupiącą cebulką. Skrapiamy olejem lnianym i posypujemy zieleniną.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja