Pierogi na wigilię, ale z grochem i smażoną kapustą

Tak, tak, poczciwy groch łuskany o pięknej żółtej kolorystyce doskonale smakuje jako dodatek do kapusty wigilijnej, ale też sprawdza się jako główny składnik farszu.

Pierogi na wigilię, ale z grochem i smażoną kapustąPierogi na wigilię, ale z grochem i smażoną kapustą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 1 łyżka soli

Składniki na farsz:

Przepis

  • Na stolnicy usypujemy górkę mąki, w której robimy dziurkę. Do środka wbijamy jajka, wlewamy
  • ciepłą wodę, która sprawi, że gluten w mące zacznie szaleć, wsypujemy sól i wlewamy
  • ocet spirytusowy, który nadaje ciastu plastyczność i powoduje, że nie ma żadnych problemów podczas wałkowania. Ciasto staje się podatne na kolejne zabiegi.
  • Po wyrobieniu najlepiej owinąć je folią spożywczą i odstawić na 30 minut, aby odpoczęło i zrobiło się miękkie.
  • Groch gotujemy z przyprawami, czyli z kminkiem, cząbrem, a także pieprzem i solą. Odcedzamy z wody, w której się gotował.
  • Na patelni na maśle klarowanym przesmażamy cebulę, która nie musi być drobno pokrojona, ważne, aby dobrze się wysmażyła na lekko złoty kolor.
  • Cebulę i groch mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy zmielone ziemniaki dla uzyskania przyjemniejszej konsystencji, doprawiamy raz jeszcze solą i pieprzem. Zróbmy wszystko, aby farsz był zdecydowany w smaku, raczej ostry.
  • Jako dodatek do pierogów proponuję kapustę z Charsznicy i smażone cząstki polskich jabłek. Kapustę szatkujemy. Na maśle przesmażamy cebulkę, szczypiorek, dodajemy kapustę.
  • Ważne, aby kapusta była chrupiąca, nie miała nic wspólnego z gotowaną, wymęczoną w wodzie, z dodatkiem zasmażki.
  • Sprawdzamy ją pod względem smaku, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane pierogi kładziemy na kapuście, obok układamy przesmażone cząstki jabłek.
  • Dobrym pomysłem byłoby lekko posypać je wysmażoną chrupiącą cebulką. Skrapiamy olejem lnianym i posypujemy zieleniną.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw