Pierogi jarskie na wigilię z kaszą i twarogiem
Na wigilijnym stole najczęściej lądują pierogi z kapustą i grzybami. Jednak w moim rodzinnym domu od lat podaje się pierożki z kaszą gryczaną i białym serem. Są naprawdę smaczne i bardzo sycące Lubię je zarówno z wody, jak i podsmażone na masełku z cebulką.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Zagnieść ciasto z podanych składników. Odłożyć na ok 15 min. Kaszę ugotować na sypko. Cebulkę posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle. Ser połączyć z kaszą i przemielić przez maszynkę. Dodać przyprawy do smaku, wymieszać. Z ciasta zrobić wałek i podzielić na ok. 30 krążków. Farszem nadziewać pierogi. Ugotować, osączyć i podsmażyć na maśle ze zrumienioną na złoto cebulką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl