Pierogi gruzińskie - smaczne sakiewki z mięsem, jak je zrobić?

Pierogi gruzińskie, inaczej zwane chinkali to niezwykle smaczne i pożywne danie. Znane od wieków w kuchni gruzińskiej, powoli podbija inne regiony świata, w tym Polskę. Dla wprawionych w lepieniu pierogów wykonanie nie powinno stanowić większego problemu. Przekonaj się, jak w łatwy sposób możesz zrobić gruzińskie pierogi z bulionem i zachwycić bliskich smakiem tego oryginalnego dania.

Tradycyjne pierogi gruzińskie powinny mieć 28 fałdek
Źródło zdjęć: © 123RF

Pierogi gruzinskie - czym są?

Chinkali to inaczej kołduny z rosołem i mięsem, wyglądem przypominające woreczki wypełnione bulionem. Są jednym z największych przysmaków Gruzinów. Oficjalnie pojawiły się XIX wieku we wschodniej części Gruzji, jednak mieszkańcy tego kraju zajadali się nimi już o wiele lat wcześniej.

Przedmiotem sporu badaczy kulinarnych jest kwestia dotarcia chinkali do Gruzji. Według niektórych przywieźli je średniowieczni Mongołowie, podczas najazdów na ten kraj. Według innych chinkali dotarły jedwabnym szlakiem z Chin dużo wcześniej. Druga teza jest o tyle prawdopodobna, że Chiny uznaje się zwyczajowo za ojczyznę pierogów. W opinii Gruzinów natomiast to właśnie w ich kraju powstał ten przysmak.

Pochodzenie nazwy gruzińskich pierogów z bulionem też nie do końca jest jasne. Według jednej z legend chinkali zostały wymyślone przez kobietę o imieniu Chinda, która była żoną miejscowego przywódcy. Przygotowywała omawiane danie dla ważnych gości. Według badaczy z Rosji natomiast nazwa chinkali ma swoje pochodzenie w Dagestanie.

Jak zrobić pierogi gruzińskie?

Pierożki po gruzińsku wykonujemy z ciasta (w przygotowaniu dokładnie takiego jak do pierogów ruskich lub z mięsem) i surowego mięsa (baraniny, wieprzowego, wołowego lub wszystkich razem). Dodajemy do tego cebulę, natkę pietruszki oraz gotowy bulion. Właśnie ten ostatni składnik jest najważniejszy w budowaniu charakterystycznego smaku pierogów gruzińskich. W czasie gotowania bulion, który wcześniej wsiąka w mięso, oddziela się od niego i powstaje kołdun wypełniony rosołem i mięsem.

Tradycyjne pierogi gruzińskie powinny mieć 28 fałdek. Jest to związane z dawnym systemem odmierzania czasu, gdzie 28 oznaczało rok słońca. Dawniej chinkali gotowano tylko w niedzielę, która była świętem słońca. Symbol słońca pełni znaczącą rolę w kulturze gruzińskiej, można znaleźć go na banknotach, dowodach tożsamości i innych dokumentach i jest jednym z symboli narodowych.

Obraz
© 123RF

Pierogi gruzińskie - jak jeść?

Przygotowanie pierogów chinkali jest dość łatwe, jednak koniecznie trzeba wiedzieć, w jaki sposób je zjadać. Nie używamy do ich spożywania sztućców, ponieważ znajdujący się w środku rosół wypłynąłby na talerz. Aby je zjeść, chwytamy pierogi palcami w miejscu zlepienia, delikatnie wgryzamy się w środek i wypijamy z nich cały rosół, a następnie zjadamy resztę.

Pierogi gruzińskie - przepis

Aby przygotować chinkali, będziemy potrzebować kilku składników.

Na ciasto:

  • 1 kilogram mąki pszennej;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 2 łyżki gorącej wody;

Na farsz:

  • 1 kilogram mięsa (wieprzowiny, wołowiny, baraniny lub mieszanki);
  • 500 mililitrów warzywnego bulionu lub rosołu;
  • pęczek kolendry;
  • 2 większe cebule;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób wykonania:

  • Na stolnicy lub w mikserze mieszamy mąkę (900 gram, resztę zostawiamy do podsypywania) z solą. Stopniowo dolewamy wody oraz oleju, w takich ilościach, aby ciasto było elastyczne. Odstawiamy na 15 minut.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a następnie podsmażamy na patelni. Zeszkloną mieszamy razem z mięsem, ziołami i przyprawami, dodajemy bulion lub rosół (1 szklanka). Farsz dokładnie mieszamy. Po wchłonięciu się rosołu, dodajemy następną szklankę. Jeśli okaże się, że to za dużo na raz, wlewamy bulion partiami i za każdym razem dokładnie mieszamy. Farsz nie powinien być lejący.
  • Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła o 12-13 cm średnicy. Na każdy okrąg nakładamy farsz i zawijamy go na kształt sakiewki. Można to zrobić na kilka sposobów, jednak najważniejsze aby przy rozciąganiu ciasta nie przedziurawić go od spodu oraz tak je uformować, aby z łatwością można było złapać za czubek pieroga.
  • Chinkali wrzucamy na gotującą się, osoloną wcześniej wodę. Tak jak w przypadku innych pierogów, czekamy aż wypłyną na wierzch i wtedy zmniejszamy ogień do minimum. W czasie gotowania bąbelki powietrza nie powinny być zbyt duże, aby pierogi nie uległy zniszczeniu. Zwykle gotujemy 15 minut, w przypadku bardzo grubego ciasta - do 20.

Pierogi gruzińskie możemy zamrozić lub włożyć do lodówki. Gdy będziemy chcieli je zjeść, wystarczy na 5 minut wrzucić je na gorącą wodę i gotowe!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć