Pierogi gruzińskie - smaczne sakiewki z mięsem, jak je zrobić?

Pierogi gruzińskie, inaczej zwane chinkali to niezwykle smaczne i pożywne danie. Znane od wieków w kuchni gruzińskiej, powoli podbija inne regiony świata, w tym Polskę. Dla wprawionych w lepieniu pierogów wykonanie nie powinno stanowić większego problemu. Przekonaj się, jak w łatwy sposób możesz zrobić gruzińskie pierogi z bulionem i zachwycić bliskich smakiem tego oryginalnego dania.

Tradycyjne pierogi gruzińskie powinny mieć 28 fałdek
Źródło zdjęć: © 123RF

Pierogi gruzinskie - czym są?

Chinkali to inaczej kołduny z rosołem i mięsem, wyglądem przypominające woreczki wypełnione bulionem. Są jednym z największych przysmaków Gruzinów. Oficjalnie pojawiły się XIX wieku we wschodniej części Gruzji, jednak mieszkańcy tego kraju zajadali się nimi już o wiele lat wcześniej.

Przedmiotem sporu badaczy kulinarnych jest kwestia dotarcia chinkali do Gruzji. Według niektórych przywieźli je średniowieczni Mongołowie, podczas najazdów na ten kraj. Według innych chinkali dotarły jedwabnym szlakiem z Chin dużo wcześniej. Druga teza jest o tyle prawdopodobna, że Chiny uznaje się zwyczajowo za ojczyznę pierogów. W opinii Gruzinów natomiast to właśnie w ich kraju powstał ten przysmak.

Pochodzenie nazwy gruzińskich pierogów z bulionem też nie do końca jest jasne. Według jednej z legend chinkali zostały wymyślone przez kobietę o imieniu Chinda, która była żoną miejscowego przywódcy. Przygotowywała omawiane danie dla ważnych gości. Według badaczy z Rosji natomiast nazwa chinkali ma swoje pochodzenie w Dagestanie.

Jak zrobić pierogi gruzińskie?

Pierożki po gruzińsku wykonujemy z ciasta (w przygotowaniu dokładnie takiego jak do pierogów ruskich lub z mięsem) i surowego mięsa (baraniny, wieprzowego, wołowego lub wszystkich razem). Dodajemy do tego cebulę, natkę pietruszki oraz gotowy bulion. Właśnie ten ostatni składnik jest najważniejszy w budowaniu charakterystycznego smaku pierogów gruzińskich. W czasie gotowania bulion, który wcześniej wsiąka w mięso, oddziela się od niego i powstaje kołdun wypełniony rosołem i mięsem.

Tradycyjne pierogi gruzińskie powinny mieć 28 fałdek. Jest to związane z dawnym systemem odmierzania czasu, gdzie 28 oznaczało rok słońca. Dawniej chinkali gotowano tylko w niedzielę, która była świętem słońca. Symbol słońca pełni znaczącą rolę w kulturze gruzińskiej, można znaleźć go na banknotach, dowodach tożsamości i innych dokumentach i jest jednym z symboli narodowych.

Obraz
© 123RF

Pierogi gruzińskie - jak jeść?

Przygotowanie pierogów chinkali jest dość łatwe, jednak koniecznie trzeba wiedzieć, w jaki sposób je zjadać. Nie używamy do ich spożywania sztućców, ponieważ znajdujący się w środku rosół wypłynąłby na talerz. Aby je zjeść, chwytamy pierogi palcami w miejscu zlepienia, delikatnie wgryzamy się w środek i wypijamy z nich cały rosół, a następnie zjadamy resztę.

Pierogi gruzińskie - przepis

Aby przygotować chinkali, będziemy potrzebować kilku składników.

Na ciasto:

  • 1 kilogram mąki pszennej;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 2 łyżki gorącej wody;

Na farsz:

  • 1 kilogram mięsa (wieprzowiny, wołowiny, baraniny lub mieszanki);
  • 500 mililitrów warzywnego bulionu lub rosołu;
  • pęczek kolendry;
  • 2 większe cebule;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób wykonania:

  • Na stolnicy lub w mikserze mieszamy mąkę (900 gram, resztę zostawiamy do podsypywania) z solą. Stopniowo dolewamy wody oraz oleju, w takich ilościach, aby ciasto było elastyczne. Odstawiamy na 15 minut.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a następnie podsmażamy na patelni. Zeszkloną mieszamy razem z mięsem, ziołami i przyprawami, dodajemy bulion lub rosół (1 szklanka). Farsz dokładnie mieszamy. Po wchłonięciu się rosołu, dodajemy następną szklankę. Jeśli okaże się, że to za dużo na raz, wlewamy bulion partiami i za każdym razem dokładnie mieszamy. Farsz nie powinien być lejący.
  • Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła o 12-13 cm średnicy. Na każdy okrąg nakładamy farsz i zawijamy go na kształt sakiewki. Można to zrobić na kilka sposobów, jednak najważniejsze aby przy rozciąganiu ciasta nie przedziurawić go od spodu oraz tak je uformować, aby z łatwością można było złapać za czubek pieroga.
  • Chinkali wrzucamy na gotującą się, osoloną wcześniej wodę. Tak jak w przypadku innych pierogów, czekamy aż wypłyną na wierzch i wtedy zmniejszamy ogień do minimum. W czasie gotowania bąbelki powietrza nie powinny być zbyt duże, aby pierogi nie uległy zniszczeniu. Zwykle gotujemy 15 minut, w przypadku bardzo grubego ciasta - do 20.

Pierogi gruzińskie możemy zamrozić lub włożyć do lodówki. Gdy będziemy chcieli je zjeść, wystarczy na 5 minut wrzucić je na gorącą wodę i gotowe!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść