Trwa ładowanie...
d4kc62v

Pierogi gruzińskie - smaczne sakiewki z mięsem, jak je zrobić?

Pierogi gruzińskie, inaczej zwane chinkali to niezwykle smaczne i pożywne danie. Znane od wieków w kuchni gruzińskiej, powoli podbija inne regiony świata, w tym Polskę. Dla wprawionych w lepieniu pierogów wykonanie nie powinno stanowić większego problemu. Przekonaj się, jak w łatwy sposób możesz zrobić gruzińskie pierogi z bulionem i zachwycić bliskich smakiem tego oryginalnego dania.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Tradycyjne pierogi gruzińskie powinny mieć 28 fałdek
Tradycyjne pierogi gruzińskie powinny mieć 28 fałdek (123RF)
d4kc62v

Pierogi gruzinskie - czym są?

Chinkali to inaczej kołduny z rosołem i mięsem, wyglądem przypominające woreczki wypełnione bulionem. Są jednym z największych przysmaków Gruzinów. Oficjalnie pojawiły się XIX wieku we wschodniej części Gruzji, jednak mieszkańcy tego kraju zajadali się nimi już o wiele lat wcześniej.

Przedmiotem sporu badaczy kulinarnych jest kwestia dotarcia chinkali do Gruzji. Według niektórych przywieźli je średniowieczni Mongołowie, podczas najazdów na ten kraj. Według innych chinkali dotarły jedwabnym szlakiem z Chin dużo wcześniej. Druga teza jest o tyle prawdopodobna, że Chiny uznaje się zwyczajowo za ojczyznę pierogów. W opinii Gruzinów natomiast to właśnie w ich kraju powstał ten przysmak.

d4kc62v

Pochodzenie nazwy gruzińskich pierogów z bulionem też nie do końca jest jasne. Według jednej z legend chinkali zostały wymyślone przez kobietę o imieniu Chinda, która była żoną miejscowego przywódcy. Przygotowywała omawiane danie dla ważnych gości. Według badaczy z Rosji natomiast nazwa chinkali ma swoje pochodzenie w Dagestanie.

Jak zrobić pierogi gruzińskie?

Pierożki po gruzińsku wykonujemy z ciasta (w przygotowaniu dokładnie takiego jak do pierogów ruskich lub z mięsem) i surowego mięsa (baraniny, wieprzowego, wołowego lub wszystkich razem). Dodajemy do tego cebulę, natkę pietruszki oraz gotowy bulion. Właśnie ten ostatni składnik jest najważniejszy w budowaniu charakterystycznego smaku pierogów gruzińskich. W czasie gotowania bulion, który wcześniej wsiąka w mięso, oddziela się od niego i powstaje kołdun wypełniony rosołem i mięsem.

d4kc62v

Tradycyjne pierogi gruzińskie powinny mieć 28 fałdek. Jest to związane z dawnym systemem odmierzania czasu, gdzie 28 oznaczało rok słońca. Dawniej chinkali gotowano tylko w niedzielę, która była świętem słońca. Symbol słońca pełni znaczącą rolę w kulturze gruzińskiej, można znaleźć go na banknotach, dowodach tożsamości i innych dokumentach i jest jednym z symboli narodowych.

  123RF

Pierogi gruzińskie - jak jeść?

Przygotowanie pierogów chinkali jest dość łatwe, jednak koniecznie trzeba wiedzieć, w jaki sposób je zjadać. Nie używamy do ich spożywania sztućców, ponieważ znajdujący się w środku rosół wypłynąłby na talerz. Aby je zjeść, chwytamy pierogi palcami w miejscu zlepienia, delikatnie wgryzamy się w środek i wypijamy z nich cały rosół, a następnie zjadamy resztę.

d4kc62v

Pierogi gruzińskie - przepis

Aby przygotować chinkali, będziemy potrzebować kilku składników.

Na ciasto:

  • 1 kilogram mąki pszennej;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 2 łyżki gorącej wody;

Na farsz:

  • 1 kilogram mięsa (wieprzowiny, wołowiny, baraniny lub mieszanki);
  • 500 mililitrów warzywnego bulionu lub rosołu;
  • pęczek kolendry;
  • 2 większe cebule;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób wykonania:

  • Na stolnicy lub w mikserze mieszamy mąkę (900 gram, resztę zostawiamy do podsypywania) z solą. Stopniowo dolewamy wody oraz oleju, w takich ilościach, aby ciasto było elastyczne. Odstawiamy na 15 minut.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a następnie podsmażamy na patelni. Zeszkloną mieszamy razem z mięsem, ziołami i przyprawami, dodajemy bulion lub rosół (1 szklanka). Farsz dokładnie mieszamy. Po wchłonięciu się rosołu, dodajemy następną szklankę. Jeśli okaże się, że to za dużo na raz, wlewamy bulion partiami i za każdym razem dokładnie mieszamy. Farsz nie powinien być lejący.
  • Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła o 12-13 cm średnicy. Na każdy okrąg nakładamy farsz i zawijamy go na kształt sakiewki. Można to zrobić na kilka sposobów, jednak najważniejsze aby przy rozciąganiu ciasta nie przedziurawić go od spodu oraz tak je uformować, aby z łatwością można było złapać za czubek pieroga.
  • Chinkali wrzucamy na gotującą się, osoloną wcześniej wodę. Tak jak w przypadku innych pierogów, czekamy aż wypłyną na wierzch i wtedy zmniejszamy ogień do minimum. W czasie gotowania bąbelki powietrza nie powinny być zbyt duże, aby pierogi nie uległy zniszczeniu. Zwykle gotujemy 15 minut, w przypadku bardzo grubego ciasta - do 20.

Pierogi gruzińskie możemy zamrozić lub włożyć do lodówki. Gdy będziemy chcieli je zjeść, wystarczy na 5 minut wrzucić je na gorącą wodę i gotowe!

d4kc62v
d4kc62v

Podziel się opinią

Share

d4kc62v

d4kc62v