Piernik herbaciany. Możesz upiec nawet dzień przed Wigilią
Przepyszny aromatyczny piernik z dodatkiem... czarnej herbaty. Dzięki temu nabiera wyjątkowego smaku. Piernik nie wymaga dojrzewania, dlatego można go upiec nawet na ostatnią chwilę.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka miodu
- 3 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki herbaty czarnej liściastej herbaty
Krem:
- 1 szklanka mleka
- 10 dag cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 15 dag masła
- 1 cukier waniliowy
Dekoracja:
- 1 polewa czekoladowa
- kostki czekolady do posypania
Przepis
- Przepis na ciasto: herbatę zalać 1 szklanką gotowanej wody i ostudzić.
- Wszystkie składniki oprócz białek wymieszać i dobrze utrzeć.
- Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni C.
- Uwaga! Można zamiast całości upiec 3 placki osobno.
- Przepis na krem: z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Ostudzić. Dodać masło i ponownie przestudzić.
- Ciasto przełożyć kremem (może być również krem jak do karpatki). Polać polewą czekoladową i posypać startą czekoladą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl