Pieczone pomidory z kalafiorem. Lekki i prosty obiad na upał
Idealne danie na lato. Lekkie, pełne warzyw, kolorowe i tylko kilka składników. Pomidory, kalafior, ziemniaki, zioła i przyprawy. Może stanowić dodatek do mięsa. Jednak w letnie upały polecamy jako samodzielne danie.
Jak to zrobić?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Pokrój ziemniaki w plastry, tak aby było 6.
- Plastry ziemniaków i różyczki kalafiora blanszuj w wodzie 2-3 min.
- Pomidory sparz wodą, obierz ze skórki, przetnij na połowę, lekko wydrąż.
- Miąższ z pomidorów dodaj do marynaty.
- Wysmaruj naczynie żaroodporne.
- Ułóż w nim plastry ziemniaków, połóż na nich różyczki kalafiora, polej marynatą.
- Połóż na kalafiorze połówki pomidorów, skrop oliwą
- Włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarniki i piecz około 40-45 min.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl