Pieczone pomidory z kalafiorem. Lekki i prosty obiad na upał

Idealne danie na lato. Lekkie, pełne warzyw, kolorowe i tylko kilka składników. Pomidory, kalafior, ziemniaki, zioła i przyprawy. Może stanowić dodatek do mięsa. Jednak w letnie upały polecamy jako samodzielne danie.
Jak to zrobić?

Pieczone pomidory z kalafiorem. Lekki i prosty obiad na upałPieczone pomidory z kalafiorem. Lekki i prosty obiad na upał
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1-2 ziemniaki
  • 6 różyczek kalafiora
  • 3 średnie pomidory
  • oliwa z oliwek
  • marynata: 2-3 gałązki bazylii, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, sól himalajska, szczypta chili

Przepis

  • Pokrój ziemniaki w plastry, tak aby było 6.
  • Plastry ziemniaków i różyczki kalafiora blanszuj w wodzie 2-3 min.
  • Pomidory sparz wodą, obierz ze skórki, przetnij na połowę, lekko wydrąż.
  • Miąższ z pomidorów dodaj do marynaty.
  • Wysmaruj naczynie żaroodporne.
  • Ułóż w nim plastry ziemniaków, połóż na nich różyczki kalafiora, polej marynatą.
  • Połóż na kalafiorze połówki pomidorów, skrop oliwą
  • Włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarniki i piecz około 40-45 min.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja