Pieczona kukurydza z kurczakiem

Jak zapewnia Karolina, autorka przepisu i bloga "Dziękuję było pyszne", pieczona kukurydza z kurczakiem to sposób na szybki i smaczny obiad, nie wymagający dużego nakładu czasu czy specjalnych umiejętności. Dodatek papryczek i czosnku podkręci smak całej potrawy.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.dziekujebylopyszne.pl

Jak zapewnia Karolina, autorka przepisu i bloga "Dziękuję było pyszne", pieczona kukurydza z kurczakiem to sposób na szybki i smaczny obiad, niewymagający dużego nakładu czasu czy specjalnych umiejętności. Dodatek papryczek i czosnku podkręci smak całej potrawy.

Składniki:

2 kolby kukurydzy
10 papryczek zielonych pimientos (możecie zastąpić zwykłą papryką)

1 duża cebula
2 papryczki chilli (u mnie jedna zielona, jedna czerwona)
podwójna pierś z kurczaka (nie za duża)
2 ząbki czosnku (1 do kukurydzy, 1 do mięsa)
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki masła
3-4 łyżki oleju rzepakowego
sól
szczypta słodkiej papryki w proszku

Sposób przyrządzenia:

Kolby kukurydzy obieramy. Papryczki chilli myjemy, kroimy w małe plasterki, pozbywamy się nasion. Papryczki pimientos kroimy na pół wzdłuż i pozbywamy się gniazd nasiennych. Cebulkę kroimy w cienkie krążki. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Piersi nacieramy mieszanką czosnku, sosu sojowego i oleju. Odkładamy na 15 minut, następnie smażymy po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Odstawiamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Kolby, papryczki, cebulę oraz kurczaka polewamy resztką sosu z marynaty lub tego co zostało nam na patelni. Kolby posypujemy solą, papryką słodką, smarujemy posiekanym czosnkiem, kładziemy na każdej po łyżce masła. Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Po 10 minutach wyciągamy foremkę, dokładamy do niej kurczaka (dla którego 25 minut to za dużo, mięso nie byłoby soczyste) i wstawiamy na 15 minut. Pieczona kukurydza z kurczakiem gotowa.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości