Pieczona kukurydza z kurczakiem
Jak zapewnia Karolina, autorka przepisu i bloga "Dziękuję było pyszne", pieczona kukurydza z kurczakiem to sposób na szybki i smaczny obiad, nie wymagający dużego nakładu czasu czy specjalnych umiejętności. Dodatek papryczek i czosnku podkręci smak całej potrawy.
Jak zapewnia Karolina, autorka przepisu i bloga "Dziękuję było pyszne", pieczona kukurydza z kurczakiem to sposób na szybki i smaczny obiad, niewymagający dużego nakładu czasu czy specjalnych umiejętności. Dodatek papryczek i czosnku podkręci smak całej potrawy.
Składniki:
2 kolby kukurydzy
10 papryczek zielonych pimientos (możecie zastąpić zwykłą papryką)
1 duża cebula
2 papryczki chilli (u mnie jedna zielona, jedna czerwona)
podwójna pierś z kurczaka (nie za duża)
2 ząbki czosnku (1 do kukurydzy, 1 do mięsa)
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki masła
3-4 łyżki oleju rzepakowego
sól
szczypta słodkiej papryki w proszku
Sposób przyrządzenia:
Kolby kukurydzy obieramy. Papryczki chilli myjemy, kroimy w małe plasterki, pozbywamy się nasion. Papryczki pimientos kroimy na pół wzdłuż i pozbywamy się gniazd nasiennych. Cebulkę kroimy w cienkie krążki. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Piersi nacieramy mieszanką czosnku, sosu sojowego i oleju. Odkładamy na 15 minut, następnie smażymy po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Odstawiamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Kolby, papryczki, cebulę oraz kurczaka polewamy resztką sosu z marynaty lub tego co zostało nam na patelni. Kolby posypujemy solą, papryką słodką, smarujemy posiekanym czosnkiem, kładziemy na każdej po łyżce masła. Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Po 10 minutach wyciągamy foremkę, dokładamy do niej kurczaka (dla którego 25 minut to za dużo, mięso nie byłoby soczyste) i wstawiamy na 15 minut. Pieczona kukurydza z kurczakiem gotowa.
Zobacz także: mini tarty z kruchego ciasta z malinami.