Pieczona kukurydza z kurczakiem

Jak zapewnia Karolina, autorka przepisu i bloga "Dziękuję było pyszne", pieczona kukurydza z kurczakiem to sposób na szybki i smaczny obiad, nie wymagający dużego nakładu czasu czy specjalnych umiejętności. Dodatek papryczek i czosnku podkręci smak całej potrawy.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.dziekujebylopyszne.pl

Jak zapewnia Karolina, autorka przepisu i bloga "Dziękuję było pyszne", pieczona kukurydza z kurczakiem to sposób na szybki i smaczny obiad, niewymagający dużego nakładu czasu czy specjalnych umiejętności. Dodatek papryczek i czosnku podkręci smak całej potrawy.

Składniki:

2 kolby kukurydzy
10 papryczek zielonych pimientos (możecie zastąpić zwykłą papryką)

1 duża cebula
2 papryczki chilli (u mnie jedna zielona, jedna czerwona)
podwójna pierś z kurczaka (nie za duża)
2 ząbki czosnku (1 do kukurydzy, 1 do mięsa)
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki masła
3-4 łyżki oleju rzepakowego
sól
szczypta słodkiej papryki w proszku

Sposób przyrządzenia:

Kolby kukurydzy obieramy. Papryczki chilli myjemy, kroimy w małe plasterki, pozbywamy się nasion. Papryczki pimientos kroimy na pół wzdłuż i pozbywamy się gniazd nasiennych. Cebulkę kroimy w cienkie krążki. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Piersi nacieramy mieszanką czosnku, sosu sojowego i oleju. Odkładamy na 15 minut, następnie smażymy po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Odstawiamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Kolby, papryczki, cebulę oraz kurczaka polewamy resztką sosu z marynaty lub tego co zostało nam na patelni. Kolby posypujemy solą, papryką słodką, smarujemy posiekanym czosnkiem, kładziemy na każdej po łyżce masła. Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Po 10 minutach wyciągamy foremkę, dokładamy do niej kurczaka (dla którego 25 minut to za dużo, mięso nie byłoby soczyste) i wstawiamy na 15 minut. Pieczona kukurydza z kurczakiem gotowa.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce