Kukurydza w roli głównej

Choć obecnie jest najbardziej popularnym zbożem na świecie, w Polsce wciąż niezbyt ją cenimy. W kuchni najchętniej stosujemy odmianę cukrową, zazwyczaj z puszki, zapominając, że najzdrowsze i najsmaczniejsze są świeże kolby, szczególnie o tej porze roku. Nie brakuje też ciekawych sposobów na ich wykorzystanie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Szacuje się, że już 5 tysięcy lat przed naszą erą kukurydza stanowiła podstawę diety plemion zamieszkujących Amerykę Południową i Środkową. Za świętą roślinę uznawali ją także Majowie i Aztekowie. Zainteresowała również ich pogromców, czyli hiszpańskich konkwistadorów. Krzysztof Kolumb przywiózł kukurydzę do Europy, a po czym upowszechniła się na całym świecie.

Dzisiaj występuje w ogromnej liczbie odmian - pastewnych, zbożowych czy cukrowych (jako warzywo). W ostatnich latach wzrasta też powierzchnia upraw kukurydzy modyfikowanej genetycznie, która budzi spore kontrowersje. Z jednej strony taka roślina jest bardziej odporna na szkodniki czy warunki atmosferyczne, ale z drugiej pojawiają się informacje o jej szkodliwym wpływie na nasze zdrowie. W Polsce obowiązuje zakaz uprawy GMO, dlatego kukurydzę z lokalnych upraw możemy jeść bez obaw. Jest bardzo zdrowa, a na późnym latem smakuje najlepiej.

Zdrowy dar natury

Zamiast wykorzystywać w kuchni kukurydzę z puszki, zdecydowanie lepiej kupić na targu świeżą kolbę. To prawdziwa skarbnica cennych składników, m.in. zawiera mnóstwo dobrze przyswajalnego błonnika, zapewniającego uczucie sytości, korzystnie wpływającego na pracę przewodu pokarmowego i przyspieszającego usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn.

W kukurydzy znajdziemy też bardzo dużo witamin, zwłaszcza z grupy B, które przyspieszają przemianę materii. Ziarna są bogatym źródłem mikroelementów, zarówno tych „popularnych”: potasu, magnezu, fosforu czy żelaza, jak i rzadziej spotykanych w produktach naturalnych, np. miedzi i selenu. Pierwszy z nich ułatwia przyswajanie żelaza, uczestniczy w syntezie białek oraz odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu wielu enzymów. Miedź wpływa też na pracę mózgu czy serca, a także zwiększa odporność. Natomiast selen chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stymuluje system odpornościowy.

W walce z wolnymi rodnikami, które przyspieszają proces starzenia organizmu i zwiększają ryzyko chorób serca i nowotworów, pomoże nam również kwas ferulowy – jeden z istotnych składników kukurydzy.

Roślina zawiera też bardzo dużo białka. Jej wartość odżywczą możemy podnieść, łącząc z innymi produktami zawierającymi uzupełniające się aminokwasy, szczególnie z warzywami strączkowymi: fasolą, fasolką szparagową, grochem czy groszkiem zielonym. Taki zestaw ułatwia też przyswajanie cynku, wapnia i żelaza. Pamiętajmy też, że kukurydza nie zawiera glutenu.

Na co zwracać uwagę przy zakupie?

Należy wybierać kolby o jasnozielonych łupinach i odchylić je, żeby ocenić wygląd ziaren. Powinny być soczyste (pod naciskiem wydzielają gęstą, mleczną ciecz), gładkie, lśniące, zwarte i ułożone w równych szeregach. Sprawdzajmy też wierzchołek kolby – jeśli znajdują się na nim ślady gnicia, lepiej zrezygnować z zakupu. Miejsce, w którym wyrastała łodyga nie powinno być przesuszone ani ciemne. Brązowy kolor świadczy o tym, że kolba nie jest najświeższa. "Wąsy" (znamiona) kukurydzy powinny być jedwabiste, o jasnej barwie, złotożółtawej oraz nieco lepkie. Unikajmy też wygiętych, nienaturalnie dużych lub małych kolb.

Kukurydzę zjedzmy jak najszybciej po zakupie. Można przechowywać ją w lodówce, ale nie dłużej niż 2-3 dni, ponieważ naturalny cukier zawarty w ziarnie szybko przekształca się w skrobię i przysmak traci charakterystyczną słodycz. Nie usuwajmy liści, dzięki nim warzywo nie utraci swej naturalnej wilgotności.

Jak wykorzystać świeżą kukurydzę? Najprostszym pomysłem jest oczywiście ugotowanie w wodzie lub na parze. Obróbka termiczna nie powinna trwać zbyt długo – młodej kolbie wystarczy nawet 5 minut, starszej – 10-15. Dłuższy czas może spowodować stwardnienie ziaren. Podobne konsekwencje przyniesie osolenie wody, w której ma gotować się nasz przysmak.

Pyszna jest również kukurydza z grilla. Niektórzy radzą, żeby przed przyrządzaniem nie usuwać łupin, które ochronią ziarna i zapobiegną ich przypaleniu. Tak przygotowaną kukurydzę można polać roztopionym masłem lub salsą z przepisu Magdy Gessler (potrzebujemy wówczas soku z dwóch limonek, szklanki kwaśnej śmietany, soli i odrobiny pieprzu cayenne).

Kolby bardzo dobrze sprawdzają się również w wersji pieczonej – można pokroić je w grube krążki i zapiekać pod sosem warzywnym lub posmarować masłem i szczelnie owinąć w folię aluminiową. Kukurydza świetnie komponuje się z parmezanem.

Ziarna z młodej kolby są na tyle miękkie i delikatne, że możemy je wykorzystywać na surowo, np. jako składnik sałatki z pomidorkami koktajlowymi, awokado, żółtym serem albo wędzoną mozzarellą. Świetnie sprawdzą się w roli dodatku do domowego pieczywa czy nawet ciasta naleśnikowego.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce