Pieczeń wieprzowa z aromatycznym nadzieniem

"Miałam przygotować pieczeń nadziewaną według przepisu z książki "Jak gotować Marii Disslowej" z 1930 roku. Nadzienie zrobiłam według starej receptury, natomiast z sosem pokombinowałam. Zamiast pomidorów dałam grzyby suszone. Mięso przyrządziłam w garnku rzymskim" - czytamy na blogu "Królestwo Garów".

schab pieczonyschab pieczony
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego (szynka – cienki płat, schab)
  • 40 g słoniny
  • 4 anchois
  • 20 g grzybów suszonych
  • 10 g kaparów
  • 2 cebule
  • 20 g masła
  • 1/2 suchej kajzerki
  • 1 jajko
  • pieprz świeżo mielony
  • 60 g tłuszczu (masło, smalec)
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3 owoce ziela angielskiego
  • 100 ml mocnego bulionu

Przepis

Grzyby zalać wodą (tak aby były przykryte) i ugotować do miękkości. Ostudzić. Odcedzić, nie wylewać wywaru z grzybów. Jeżeli mamy schab oczyścić go z błon, rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć. Powinniśmy otrzymać prostokątny płat mięsa. Lekko go rozbić, uważając aby go nie "podrzeć". Jeżeli mamy płat szynki, należy po prostu rozbić go. Skrawki mięsa odciąć – nie wyrzucać. Mięso oprószyć solą i pieprzem i odłożyć.

Przepis

Bułkę namoczyć. 1 cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Skrawki mięsa, połowę grzybów, cebulę, anchois, słoninę, odciśniętą bułkę i kapary zemleć. Dodać cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać jajko wymieszać. Masą posmarować mięso.

Przepis

Zwinąć mięso w roladę, związać sznurkiem. Podsmażyć na tłuszczu ze wszystkich stron. Włoszczyznę zetrzeć na tarce o grubych otworach. Cebulę pokroić w kostkę. Warzywa ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, dodać pozostałe grzyby. Dodać przyprawy. Ułożyć mięso. Wlać tłuszcz, na którym smażyło się mięso. Wlać wywar z grzybów oraz bulion. Oprószyć solą. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około godziny (jeśli pieczemy w garnku rzymskim, to do zimnego piekarnika). Upieczone mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos zmiksować i przetrzeć przez sito. Zagotować. Można sos zagęścić mąką.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza