Pieczarki na każdą okazję

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kilka smakowitych prezentów

Obraz
© 123RF

Pieczarki to grzyby łatwe w obróbce, pyszne, uniwersalne i niedrogie, a można z nich wyczarować prawdziwe dzieła sztuki. Oto pięć naszych propozycji na smaczne potrawy z pieczarkami w roli głównej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Pieczarki zapiekane z serem

Obraz
© iStock.com

Duże kapelusze pieczarek idealnie nadają się do faszerowania. Jeśli grzyby są młode, nie musimy ich nawet obierać. Te starsze warto pozbawić skórki i nadmiaru blaszek. Składniki: kilka kapeluszy pieczarek, ser żółty, bułka tarta, natka pietruszki, masło, sól i pieprz. Z pieczarek usuwamy nóżki, drobno je siekamy i podsmażamy na maśle. Ser ścieramy na tarce, natkę siekamy i łączymy z usmażonymi pieczarkami, bułką tartą i przyprawami. Masę nakładamy do pieczarek, na każdej układamy kawałek masła i zapiekamy kilkanaście minut, aż ser się zrumieni.

/ 6Sos pieczarkowy

Obraz
© 123RF

Sosy grzybowe są świetnym dodatkiem do mięs, ale również są pyszne jako samodzielny dip do pieczywa czy grzanek. Do przygotowania pysznego sosu grzybowego potrzebujemy: pół kilograma pieczarek, dwie cebule, kilka ząbków czosnku, masło, bulion warzywny, słodką śmietanę, sól i pieprz. Grzyby, cebule i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż grzyby zmiękną. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i podajemy na gorąco lub na zimno.

/ 6Pieczarki duszone

Obraz
© 123RF

Małe pieczarki możemy wykorzystać do zrobienia potrawki, idealnie smakującej z makaronem lub ryżem. Potrzebujemy: pół kilograma małych pieczarek, cebulę, dwie szklanki szpinaku, tymianek suszony, pieprz, ostrą paprykę, oliwę z oliwek, bulion warzywny, sól, mąkę. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę oraz pieczarki. Dodajemy szpinak, a gdy zmięknie, wlewamy bulion. Dusimy kilka minut, doprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem. Mąkę łączymy w małym naczyniu z wodą, wlewamy do potrawki i gotujemy kilka minut.

/ 6Sałatka ze świeżych pieczarek

Obraz
© 123RF

Rzadko wykorzystujemy w kuchni surowe pieczarki, a przecież są one bardzo smaczne i o ciekawej konsystencji. Składnikami naszej sałatki są: pieczarki, szczypiorek, kukurydza z puszki, czerwona i żółta papryka, garść rukoli, majonez, sól i pieprz. Pieczarki kroimy na plasterki. Paprykę w kostkę, szczypiorek siekamy. W misce łączymy ze sobą wszystkie warzywa, dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce i podajemy z bagietką.

/ 6Kotlety z pieczarek

Obraz
© Shutterstock.com

Kotlety grzybowe w polskiej kuchni przygotowuje się z leśnych grzybów suszonych. Świeże pieczarki z powodzeniem mogą je zastąpić. Potrzebujemy: pół kilograma pieczarek, cebulę, bułkę tartą, jajko, mąkę, natkę pietruszki, olej, sól i pieprz. Pieczarki, cebule i natkę siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oleju. Studzimy. Do masy grzybowej wbijamy jajko i wsypujemy tyle bułki tartej, by uzyskać zwartą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na oleju kilka minut z każdej strony.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja