Pieczarki na każdą okazję

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kilka smakowitych prezentów

Obraz
© 123RF

Pieczarki to grzyby łatwe w obróbce, pyszne, uniwersalne i niedrogie, a można z nich wyczarować prawdziwe dzieła sztuki. Oto pięć naszych propozycji na smaczne potrawy z pieczarkami w roli głównej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Pieczarki zapiekane z serem

Obraz
© iStock.com

Duże kapelusze pieczarek idealnie nadają się do faszerowania. Jeśli grzyby są młode, nie musimy ich nawet obierać. Te starsze warto pozbawić skórki i nadmiaru blaszek. Składniki: kilka kapeluszy pieczarek, ser żółty, bułka tarta, natka pietruszki, masło, sól i pieprz. Z pieczarek usuwamy nóżki, drobno je siekamy i podsmażamy na maśle. Ser ścieramy na tarce, natkę siekamy i łączymy z usmażonymi pieczarkami, bułką tartą i przyprawami. Masę nakładamy do pieczarek, na każdej układamy kawałek masła i zapiekamy kilkanaście minut, aż ser się zrumieni.

/ 6Sos pieczarkowy

Obraz
© 123RF

Sosy grzybowe są świetnym dodatkiem do mięs, ale również są pyszne jako samodzielny dip do pieczywa czy grzanek. Do przygotowania pysznego sosu grzybowego potrzebujemy: pół kilograma pieczarek, dwie cebule, kilka ząbków czosnku, masło, bulion warzywny, słodką śmietanę, sól i pieprz. Grzyby, cebule i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż grzyby zmiękną. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i podajemy na gorąco lub na zimno.

/ 6Pieczarki duszone

Obraz
© 123RF

Małe pieczarki możemy wykorzystać do zrobienia potrawki, idealnie smakującej z makaronem lub ryżem. Potrzebujemy: pół kilograma małych pieczarek, cebulę, dwie szklanki szpinaku, tymianek suszony, pieprz, ostrą paprykę, oliwę z oliwek, bulion warzywny, sól, mąkę. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę oraz pieczarki. Dodajemy szpinak, a gdy zmięknie, wlewamy bulion. Dusimy kilka minut, doprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem. Mąkę łączymy w małym naczyniu z wodą, wlewamy do potrawki i gotujemy kilka minut.

/ 6Sałatka ze świeżych pieczarek

Obraz
© 123RF

Rzadko wykorzystujemy w kuchni surowe pieczarki, a przecież są one bardzo smaczne i o ciekawej konsystencji. Składnikami naszej sałatki są: pieczarki, szczypiorek, kukurydza z puszki, czerwona i żółta papryka, garść rukoli, majonez, sól i pieprz. Pieczarki kroimy na plasterki. Paprykę w kostkę, szczypiorek siekamy. W misce łączymy ze sobą wszystkie warzywa, dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce i podajemy z bagietką.

/ 6Kotlety z pieczarek

Obraz
© Shutterstock.com

Kotlety grzybowe w polskiej kuchni przygotowuje się z leśnych grzybów suszonych. Świeże pieczarki z powodzeniem mogą je zastąpić. Potrzebujemy: pół kilograma pieczarek, cebulę, bułkę tartą, jajko, mąkę, natkę pietruszki, olej, sól i pieprz. Pieczarki, cebule i natkę siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oleju. Studzimy. Do masy grzybowej wbijamy jajko i wsypujemy tyle bułki tartej, by uzyskać zwartą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na oleju kilka minut z każdej strony.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości