Kilka smakowitych prezentów
Pieczarki to grzyby łatwe w obróbce, pyszne, uniwersalne i niedrogie, a można z nich wyczarować prawdziwe dzieła sztuki. Oto pięć naszych propozycji na smaczne potrawy z pieczarkami w roli głównej.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Pieczarki zapiekane z serem
Duże kapelusze pieczarek idealnie nadają się do faszerowania. Jeśli grzyby są młode, nie musimy ich nawet obierać. Te starsze warto pozbawić skórki i nadmiaru blaszek. Składniki: kilka kapeluszy pieczarek, ser żółty, bułka tarta, natka pietruszki, masło, sól i pieprz. Z pieczarek usuwamy nóżki, drobno je siekamy i podsmażamy na maśle. Ser ścieramy na tarce, natkę siekamy i łączymy z usmażonymi pieczarkami, bułką tartą i przyprawami. Masę nakładamy do pieczarek, na każdej układamy kawałek masła i zapiekamy kilkanaście minut, aż ser się zrumieni.
Sos pieczarkowy
Sosy grzybowe są świetnym dodatkiem do mięs, ale również są pyszne jako samodzielny dip do pieczywa czy grzanek. Do przygotowania pysznego sosu grzybowego potrzebujemy: pół kilograma pieczarek, dwie cebule, kilka ząbków czosnku, masło, bulion warzywny, słodką śmietanę, sól i pieprz. Grzyby, cebule i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż grzyby zmiękną. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i podajemy na gorąco lub na zimno.
Pieczarki duszone
Małe pieczarki możemy wykorzystać do zrobienia potrawki, idealnie smakującej z makaronem lub ryżem. Potrzebujemy: pół kilograma małych pieczarek, cebulę, dwie szklanki szpinaku, tymianek suszony, pieprz, ostrą paprykę, oliwę z oliwek, bulion warzywny, sól, mąkę. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę oraz pieczarki. Dodajemy szpinak, a gdy zmięknie, wlewamy bulion. Dusimy kilka minut, doprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem. Mąkę łączymy w małym naczyniu z wodą, wlewamy do potrawki i gotujemy kilka minut.
Sałatka ze świeżych pieczarek
Rzadko wykorzystujemy w kuchni surowe pieczarki, a przecież są one bardzo smaczne i o ciekawej konsystencji. Składnikami naszej sałatki są: pieczarki, szczypiorek, kukurydza z puszki, czerwona i żółta papryka, garść rukoli, majonez, sól i pieprz. Pieczarki kroimy na plasterki. Paprykę w kostkę, szczypiorek siekamy. W misce łączymy ze sobą wszystkie warzywa, dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce i podajemy z bagietką.
Kotlety z pieczarek
Kotlety grzybowe w polskiej kuchni przygotowuje się z leśnych grzybów suszonych. Świeże pieczarki z powodzeniem mogą je zastąpić. Potrzebujemy: pół kilograma pieczarek, cebulę, bułkę tartą, jajko, mąkę, natkę pietruszki, olej, sól i pieprz. Pieczarki, cebule i natkę siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oleju. Studzimy. Do masy grzybowej wbijamy jajko i wsypujemy tyle bułki tartej, by uzyskać zwartą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na oleju kilka minut z każdej strony.