Patison i cukinia. Letni kuzyni dyni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Smakowite pomysły na obiad

Obraz
© 123RF

Choć sezon na dynie dopiero nadchodzi, na straganach już pojawiają się kuzyni tego wspaniałego warzywa. Cukinie znamy wszyscy – można je przygotowywać na różne sposoby, ale rzadko kiedy korzystamy w kuchni z innych dyniowatych np. z patisonów. Oprócz zabawnej nazwy, jarzyny te mają bardzo ciekawy kształt, przypominający UFO.

Patisony i cukinie mają bardzo delikatny smak, bardzo dużo witaminy C i innych składników mineralnych, głównie potasu. Są one bardzo niskokaloryczne, więc polecane są zarówno osobom na diecie, ale również tym, którzy chorują na nadciśnienie. Dyniowate doskonale również oczyszczają organizm, dlatego jedzmy je, szczególnie w sezonie. Oto kilka naszych propozycji na potrawy z patisona i cukinii.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Patison z patelni

Obraz
© 123RF

Warto polować na straganach na młode patisony. Owoce o średnicy mniej więcej siedmiu-ośmiu centymetrów są delikatne, miękkie i zwarte, więc podczas obróbki się nie rozpadają. Możemy z nich przygotować bardzo smaczną przystawkę do obiadu. Potrzebne nam będą: kilka małych patisonów, dwa ząbki czosnku, papryczka chili, kilka gałązek świeżego tymianku, oliwa z oliwek, trochę masła, sól i pieprz. Patisony myjemy i kroimy na ćwiartki (nie obieramy ich). Czosnek i chili siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło i wrzucamy patisony. Smażymy krótko, dodajemy pozostałe składniki, wlewamy kilka łyżek wody i podduszamy. Warzywa muszą być jędrne.

/ 6Placki z patisona lub cukinii

Obraz
© 123RF

Cukinie i patisony idealnie nadają się na bardzo smaczne placki. Do ich przygotowanie możemy wykorzystać zarówno młode, jak i bardziej dojrzałe owoce. Te starsze musimy obrać ze skórki, lekko twardej. Składniki: cukinie lub patisony, jajko, cebula, natka pietruszki, kilka łyżek mąki, sól i pieprz. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy na durszlaku do obcieknięcia, a po kilku minutach przekładamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Schładzamy, dodajemy do startych warzyw. Wbijamy jajko, posiekaną natkę, mąkę i przyprawy. Mieszamy, a następnie na oleju smażymy małe placuszki. Podajemy z jogurtem.

/ 6Marynowane patisony

Obraz
© 123RF

Malutkie patisony są świetną przekąską, jeśli wcześniej je lekko zamarynujemy. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: szklankę octu winnego, pół szklanki oleju, szklankę wody, dwie łyżki cukru, szczyptę soli, kilka gałązek rozmarynu, pokrojoną w plasterki cebulę. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w garnku i gotujemy do wrzenia. Odstawiamy z gazu, pozostawiamy do schłodzenia. Patisony kroimy na pół, wkładamy do marynaty i pozostawiamy w niej na noc w lodówce. Najlepsze są następnego dnia.

/ 6Cukinia nadziewana

Obraz
© 123RF

Nadziewana cukinia może być znakomitym, letnim samodzielnym daniem. Składniki: kilka dużych cukinii, mięso mielone, cebula, czosnek, kilka łyżek bułki tartej, jajko, oliwa z oliwek, suszony tymianek, sól, pieprz. Cukinię kroimy wzdłuż, łyżką wydrążamy wnętrze. To, co wykroimy, siekamy drobno, podobnie jak cebulę i podsmażamy na oliwie. W misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę i pozostałe składniki. Wydrążone cukinie solimy, nakładamy na nie farsz, układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

/ 6Leczo z cukinii

Obraz
© 123RF

Węgierskie leczo kojarzy nam się głównie z papryką. Jędrne cukinie również można wykorzystać do zrobienia pysznych, duszonych warzyw. Potrzebne nam będą: dwie cebule, kilka ząbków czosnku, trzy cukinie, kilka dużych pomidorów, oliwa z oliwek, suszone oregano, łyżka ostrej mielonej papryki, sól i pieprz. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przyprawy, trochę wody i dusimy kilkanaście minut. Warzywa nie powinny się rozpaść, wtedy są najsmaczniejsze. Mięsożercy mogą dodać pokrojoną w plasterki i usmażoną kiełbasę lub boczek wędzony. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?