Patison i cukinia. Letni kuzyni dyni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Smakowite pomysły na obiad

Obraz
© 123RF

Choć sezon na dynie dopiero nadchodzi, na straganach już pojawiają się kuzyni tego wspaniałego warzywa. Cukinie znamy wszyscy – można je przygotowywać na różne sposoby, ale rzadko kiedy korzystamy w kuchni z innych dyniowatych np. z patisonów. Oprócz zabawnej nazwy, jarzyny te mają bardzo ciekawy kształt, przypominający UFO.

Patisony i cukinie mają bardzo delikatny smak, bardzo dużo witaminy C i innych składników mineralnych, głównie potasu. Są one bardzo niskokaloryczne, więc polecane są zarówno osobom na diecie, ale również tym, którzy chorują na nadciśnienie. Dyniowate doskonale również oczyszczają organizm, dlatego jedzmy je, szczególnie w sezonie. Oto kilka naszych propozycji na potrawy z patisona i cukinii.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Patison z patelni

Obraz
© 123RF

Warto polować na straganach na młode patisony. Owoce o średnicy mniej więcej siedmiu-ośmiu centymetrów są delikatne, miękkie i zwarte, więc podczas obróbki się nie rozpadają. Możemy z nich przygotować bardzo smaczną przystawkę do obiadu. Potrzebne nam będą: kilka małych patisonów, dwa ząbki czosnku, papryczka chili, kilka gałązek świeżego tymianku, oliwa z oliwek, trochę masła, sól i pieprz. Patisony myjemy i kroimy na ćwiartki (nie obieramy ich). Czosnek i chili siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło i wrzucamy patisony. Smażymy krótko, dodajemy pozostałe składniki, wlewamy kilka łyżek wody i podduszamy. Warzywa muszą być jędrne.

/ 6Placki z patisona lub cukinii

Obraz
© 123RF

Cukinie i patisony idealnie nadają się na bardzo smaczne placki. Do ich przygotowanie możemy wykorzystać zarówno młode, jak i bardziej dojrzałe owoce. Te starsze musimy obrać ze skórki, lekko twardej. Składniki: cukinie lub patisony, jajko, cebula, natka pietruszki, kilka łyżek mąki, sól i pieprz. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy na durszlaku do obcieknięcia, a po kilku minutach przekładamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Schładzamy, dodajemy do startych warzyw. Wbijamy jajko, posiekaną natkę, mąkę i przyprawy. Mieszamy, a następnie na oleju smażymy małe placuszki. Podajemy z jogurtem.

/ 6Marynowane patisony

Obraz
© 123RF

Malutkie patisony są świetną przekąską, jeśli wcześniej je lekko zamarynujemy. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: szklankę octu winnego, pół szklanki oleju, szklankę wody, dwie łyżki cukru, szczyptę soli, kilka gałązek rozmarynu, pokrojoną w plasterki cebulę. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w garnku i gotujemy do wrzenia. Odstawiamy z gazu, pozostawiamy do schłodzenia. Patisony kroimy na pół, wkładamy do marynaty i pozostawiamy w niej na noc w lodówce. Najlepsze są następnego dnia.

/ 6Cukinia nadziewana

Obraz
© 123RF

Nadziewana cukinia może być znakomitym, letnim samodzielnym daniem. Składniki: kilka dużych cukinii, mięso mielone, cebula, czosnek, kilka łyżek bułki tartej, jajko, oliwa z oliwek, suszony tymianek, sól, pieprz. Cukinię kroimy wzdłuż, łyżką wydrążamy wnętrze. To, co wykroimy, siekamy drobno, podobnie jak cebulę i podsmażamy na oliwie. W misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę i pozostałe składniki. Wydrążone cukinie solimy, nakładamy na nie farsz, układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

/ 6Leczo z cukinii

Obraz
© 123RF

Węgierskie leczo kojarzy nam się głównie z papryką. Jędrne cukinie również można wykorzystać do zrobienia pysznych, duszonych warzyw. Potrzebne nam będą: dwie cebule, kilka ząbków czosnku, trzy cukinie, kilka dużych pomidorów, oliwa z oliwek, suszone oregano, łyżka ostrej mielonej papryki, sól i pieprz. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przyprawy, trochę wody i dusimy kilkanaście minut. Warzywa nie powinny się rozpaść, wtedy są najsmaczniejsze. Mięsożercy mogą dodać pokrojoną w plasterki i usmażoną kiełbasę lub boczek wędzony. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności