Patison i cukinia. Letni kuzyni dyni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Smakowite pomysły na obiad

Obraz
© 123RF

Choć sezon na dynie dopiero nadchodzi, na straganach już pojawiają się kuzyni tego wspaniałego warzywa. Cukinie znamy wszyscy – można je przygotowywać na różne sposoby, ale rzadko kiedy korzystamy w kuchni z innych dyniowatych np. z patisonów. Oprócz zabawnej nazwy, jarzyny te mają bardzo ciekawy kształt, przypominający UFO.

Patisony i cukinie mają bardzo delikatny smak, bardzo dużo witaminy C i innych składników mineralnych, głównie potasu. Są one bardzo niskokaloryczne, więc polecane są zarówno osobom na diecie, ale również tym, którzy chorują na nadciśnienie. Dyniowate doskonale również oczyszczają organizm, dlatego jedzmy je, szczególnie w sezonie. Oto kilka naszych propozycji na potrawy z patisona i cukinii.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Patison z patelni

Obraz
© 123RF

Warto polować na straganach na młode patisony. Owoce o średnicy mniej więcej siedmiu-ośmiu centymetrów są delikatne, miękkie i zwarte, więc podczas obróbki się nie rozpadają. Możemy z nich przygotować bardzo smaczną przystawkę do obiadu. Potrzebne nam będą: kilka małych patisonów, dwa ząbki czosnku, papryczka chili, kilka gałązek świeżego tymianku, oliwa z oliwek, trochę masła, sól i pieprz. Patisony myjemy i kroimy na ćwiartki (nie obieramy ich). Czosnek i chili siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło i wrzucamy patisony. Smażymy krótko, dodajemy pozostałe składniki, wlewamy kilka łyżek wody i podduszamy. Warzywa muszą być jędrne.

/ 6Placki z patisona lub cukinii

Obraz
© 123RF

Cukinie i patisony idealnie nadają się na bardzo smaczne placki. Do ich przygotowanie możemy wykorzystać zarówno młode, jak i bardziej dojrzałe owoce. Te starsze musimy obrać ze skórki, lekko twardej. Składniki: cukinie lub patisony, jajko, cebula, natka pietruszki, kilka łyżek mąki, sól i pieprz. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy na durszlaku do obcieknięcia, a po kilku minutach przekładamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Schładzamy, dodajemy do startych warzyw. Wbijamy jajko, posiekaną natkę, mąkę i przyprawy. Mieszamy, a następnie na oleju smażymy małe placuszki. Podajemy z jogurtem.

/ 6Marynowane patisony

Obraz
© 123RF

Malutkie patisony są świetną przekąską, jeśli wcześniej je lekko zamarynujemy. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: szklankę octu winnego, pół szklanki oleju, szklankę wody, dwie łyżki cukru, szczyptę soli, kilka gałązek rozmarynu, pokrojoną w plasterki cebulę. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w garnku i gotujemy do wrzenia. Odstawiamy z gazu, pozostawiamy do schłodzenia. Patisony kroimy na pół, wkładamy do marynaty i pozostawiamy w niej na noc w lodówce. Najlepsze są następnego dnia.

/ 6Cukinia nadziewana

Obraz
© 123RF

Nadziewana cukinia może być znakomitym, letnim samodzielnym daniem. Składniki: kilka dużych cukinii, mięso mielone, cebula, czosnek, kilka łyżek bułki tartej, jajko, oliwa z oliwek, suszony tymianek, sól, pieprz. Cukinię kroimy wzdłuż, łyżką wydrążamy wnętrze. To, co wykroimy, siekamy drobno, podobnie jak cebulę i podsmażamy na oliwie. W misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę i pozostałe składniki. Wydrążone cukinie solimy, nakładamy na nie farsz, układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

/ 6Leczo z cukinii

Obraz
© 123RF

Węgierskie leczo kojarzy nam się głównie z papryką. Jędrne cukinie również można wykorzystać do zrobienia pysznych, duszonych warzyw. Potrzebne nam będą: dwie cebule, kilka ząbków czosnku, trzy cukinie, kilka dużych pomidorów, oliwa z oliwek, suszone oregano, łyżka ostrej mielonej papryki, sól i pieprz. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przyprawy, trochę wody i dusimy kilkanaście minut. Warzywa nie powinny się rozpaść, wtedy są najsmaczniejsze. Mięsożercy mogą dodać pokrojoną w plasterki i usmażoną kiełbasę lub boczek wędzony. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja