Smakowite pomysły na obiad
Choć sezon na dynie dopiero nadchodzi, na straganach już pojawiają się kuzyni tego wspaniałego warzywa. Cukinie znamy wszyscy – można je przygotowywać na różne sposoby, ale rzadko kiedy korzystamy w kuchni z innych dyniowatych np. z patisonów. Oprócz zabawnej nazwy, jarzyny te mają bardzo ciekawy kształt, przypominający UFO.
Patisony i cukinie mają bardzo delikatny smak, bardzo dużo witaminy C i innych składników mineralnych, głównie potasu. Są one bardzo niskokaloryczne, więc polecane są zarówno osobom na diecie, ale również tym, którzy chorują na nadciśnienie. Dyniowate doskonale również oczyszczają organizm, dlatego jedzmy je, szczególnie w sezonie. Oto kilka naszych propozycji na potrawy z patisona i cukinii.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Patison z patelni
Warto polować na straganach na młode patisony. Owoce o średnicy mniej więcej siedmiu-ośmiu centymetrów są delikatne, miękkie i zwarte, więc podczas obróbki się nie rozpadają. Możemy z nich przygotować bardzo smaczną przystawkę do obiadu. Potrzebne nam będą: kilka małych patisonów, dwa ząbki czosnku, papryczka chili, kilka gałązek świeżego tymianku, oliwa z oliwek, trochę masła, sól i pieprz. Patisony myjemy i kroimy na ćwiartki (nie obieramy ich). Czosnek i chili siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło i wrzucamy patisony. Smażymy krótko, dodajemy pozostałe składniki, wlewamy kilka łyżek wody i podduszamy. Warzywa muszą być jędrne.
Placki z patisona lub cukinii
Cukinie i patisony idealnie nadają się na bardzo smaczne placki. Do ich przygotowanie możemy wykorzystać zarówno młode, jak i bardziej dojrzałe owoce. Te starsze musimy obrać ze skórki, lekko twardej. Składniki: cukinie lub patisony, jajko, cebula, natka pietruszki, kilka łyżek mąki, sól i pieprz. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy na durszlaku do obcieknięcia, a po kilku minutach przekładamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Schładzamy, dodajemy do startych warzyw. Wbijamy jajko, posiekaną natkę, mąkę i przyprawy. Mieszamy, a następnie na oleju smażymy małe placuszki. Podajemy z jogurtem.
Marynowane patisony
Malutkie patisony są świetną przekąską, jeśli wcześniej je lekko zamarynujemy. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: szklankę octu winnego, pół szklanki oleju, szklankę wody, dwie łyżki cukru, szczyptę soli, kilka gałązek rozmarynu, pokrojoną w plasterki cebulę. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w garnku i gotujemy do wrzenia. Odstawiamy z gazu, pozostawiamy do schłodzenia. Patisony kroimy na pół, wkładamy do marynaty i pozostawiamy w niej na noc w lodówce. Najlepsze są następnego dnia.
Cukinia nadziewana
Nadziewana cukinia może być znakomitym, letnim samodzielnym daniem. Składniki: kilka dużych cukinii, mięso mielone, cebula, czosnek, kilka łyżek bułki tartej, jajko, oliwa z oliwek, suszony tymianek, sól, pieprz. Cukinię kroimy wzdłuż, łyżką wydrążamy wnętrze. To, co wykroimy, siekamy drobno, podobnie jak cebulę i podsmażamy na oliwie. W misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę i pozostałe składniki. Wydrążone cukinie solimy, nakładamy na nie farsz, układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Leczo z cukinii
Węgierskie leczo kojarzy nam się głównie z papryką. Jędrne cukinie również można wykorzystać do zrobienia pysznych, duszonych warzyw. Potrzebne nam będą: dwie cebule, kilka ząbków czosnku, trzy cukinie, kilka dużych pomidorów, oliwa z oliwek, suszone oregano, łyżka ostrej mielonej papryki, sól i pieprz. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przyprawy, trochę wody i dusimy kilkanaście minut. Warzywa nie powinny się rozpaść, wtedy są najsmaczniejsze. Mięsożercy mogą dodać pokrojoną w plasterki i usmażoną kiełbasę lub boczek wędzony. Smacznego!