Pasztet ze smakowitymi dodatkami. Kremowy i wyrazisty

Dobrze doprawiony domowy pasztet z dodatkiem konserwowych ogórków idealnie sprawdzi się na kanapki. "Pasztet zwykle robimy z gotowanego mielonego mięsa. Ten jest nieco inny, ponieważ robimy go z mięsa surowego. Najlepiej smakuje kiedy postoi całą noc w lodówce. Dobrze schłodzony nabiera walorów smakowych i świetnie się kroi" - zachęca autorka bloga "Gotuj ze mną".

Pasztet ze smakowitymi dodatkamiPasztet ze smakowitymi dodatkami
Alina Jasińska

Składniki

  • 300 g zmielonej piersi z indyka
  • 300 g drobno pokrojonej drobiowej wątróbki
  • 250 g zmielonej słoniny
  • 5 jajek
  • pierś kurczaka pokrojona w kostkę
  • 2 kromki chleba tostowego namoczonego w wodzie
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ogórki konserwowe
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przepis

Mięso, słoninę, wątróbkę, jajka i odciśnięty chleb wymieszać. Doprawić przyprawami do smaku. Piersi kurczaka usmażyć na oleju na złoty kolor. Pokroić w paski, ogórki w kostkę. Na dnie podłużnej foremki ułożyć plastry boczku, na to wykładamy jedną część mięsa (tyle, aby starczyło jeszcze na 2 warstwy).

Przepis

Następnie układamy paski kurczaka i ogórki. Przykrywamy mięsem, następnie kurczak i ogórki. Na wierzchu mięso, wygładzamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 1 godz. Wystawiamy, studzimy i na całą noc wkładamy do lodówki. Kroimy w plastry, podajemy z pieczywem.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm