Trwa ładowanie...
d42xgfj
02-12-2015 09:19

Pasztet z ciecierzycy z prażonymi ziarnami słonecznika

Przepis

Pasztet z ciecierzycy to świetna alternatywa dla tradycyjnego, mięsnego pasztetu. Jest zdrowszy, w smaku czasem nie do odróżnienia od mięsnej wersji, a na dodatek to świetny pomysł na wykorzystanie warzyw z rosołu lub resztek ugotowanej kaszy.

d42xgfj
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 50 g uprażonych pestek słonecznika
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

Na patelni prażymy kmin rzymski i rozgniatamy w moździerzu. Cebulę i pora drobno kroimy, a marchewkę ścieramy na tarce. Na oleju podsmażamy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy pora i marchewkę. Gdy warzywa zmiękną, przyprawiamy kminem i curry. Mieszamy.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody i jeszcze chwilę podsmażamy. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Miksujemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę z warzywami, ziarnami słonecznika. Dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza.

Pasztet z ciecierzycy z prażonymi ziarnami słonecznika
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d42xgfj
d42xgfj
d42xgfj
d42xgfj
Więcej tematów
d42xgfj