Pasztet z ciecierzycy z prażonymi ziarnami słonecznika

Pasztet z ciecierzycy to świetna alternatywa dla tradycyjnego, mięsnego pasztetu. Jest zdrowszy, w smaku czasem nie do odróżnienia od mięsnej wersji, a na dodatek to świetny pomysł na wykorzystanie warzyw z rosołu lub resztek ugotowanej kaszy.

Pasztet z ciecierzycy z prażonymi ziarnami słonecznikaPasztet z ciecierzycy z prażonymi ziarnami słonecznika

Składniki

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 50 g uprażonych pestek słonecznika
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

Na patelni prażymy kmin rzymski i rozgniatamy w moździerzu. Cebulę i pora drobno kroimy, a marchewkę ścieramy na tarce. Na oleju podsmażamy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy pora i marchewkę. Gdy warzywa zmiękną, przyprawiamy kminem i curry. Mieszamy.

Przepis

Dodajemy koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody i jeszcze chwilę podsmażamy. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Miksujemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę z warzywami, ziarnami słonecznika. Dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć