Pasztet z ciecierzycy z prażonymi ziarnami słonecznika
Pasztet z ciecierzycy to świetna alternatywa dla tradycyjnego, mięsnego pasztetu. Jest zdrowszy, w smaku czasem nie do odróżnienia od mięsnej wersji, a na dodatek to świetny pomysł na wykorzystanie warzyw z rosołu lub resztek ugotowanej kaszy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 50 g uprażonych pestek słonecznika
- 1 cebula
- 1 mały por
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki wody
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Na patelni prażymy kmin rzymski i rozgniatamy w moździerzu. Cebulę i pora drobno kroimy, a marchewkę ścieramy na tarce. Na oleju podsmażamy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy pora i marchewkę. Gdy warzywa zmiękną, przyprawiamy kminem i curry. Mieszamy.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody i jeszcze chwilę podsmażamy. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Miksujemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę z warzywami, ziarnami słonecznika. Dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze