Paszteciki z królika z pistacjami i galaretką cydrową
Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez półmiska z plastrami pasztetu. Choć danie to nie należy do najprostszych, warto się trochę namęczyć, by oczarować gości. Piotr Kucharski zaprezentował przepis na pasztet w nieco lżejszej wersji - z mięso królika z dodatkiem pistacji. W jego świątecznym menu znalazły się również odświeżone przepisy na klasyczne dania wielkanocne. Kucharz przygotował między innymi babę rumową z polewą z białej czekolady i szafranu, masło rzeżuchowe oraz chipsy z kindziuka, które połączył z płynnym jajkiem i żurkiem na zakwasie. Zobaczcie.
W jego świątecznym menu znalazły się również odświeżone przepisy na klasyczne dania wielkanocne. Kucharz przygotował między innymi babę rumową z polewą z białej czekolady i szafranu, masło rzeżuchowe oraz chipsy z kindziuka, które połączył z płynnym jajkiem i żurkiem na zakwasie. Zobaczcie przepis na pasztet.
Składniki:
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
gałka muszkatołowa
1 królik
200 g surowego boczku
200 g wątróbki drobiowej
50 obranej pistacji
2-3 listki szałwii
sól i pieprz
3 jajka
Galaretka z cydru:
500 ml cydru jabłkowego
1 kwaśne jabłko
1 łyżka żelatyny
1 bagietka
href="http://diety.wp.pl/index.php/mid/67/fid/1935/kalorie/diety?lifestyle"> Najlepsze diety 2016