Pasta kanapkowa z wędzonej makreli. Z tym jednym składnikiem będzie jeszcze smaczniejsza

Kanapkowe pasty rybne to świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Bardzo popularna makrela wędzona nadaje się do tego idealnie. Makrela to jedna z najzdrowszych ryb – skarbnica witaminy A, żelaza, a zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Pasta z wędzonej makreliWędzona makrela to ryba tłusta, ale bardzo zdrowa
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Makrela wędzona - wartości odżywcze

Wędzona makrela jest dobrym źródłem białka (ok. 20 g w 100 g produktu) i zdrowych tłuszczów, m.in. kwasów omega-3. Ponadto dostarcza też pewną ilość potasu, żelaza, witaminy E oraz niektórych witamin z grupy B.

Wędzona makrela nie traci swoich cennych wartości odżywczych, dostarcza np. więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż łosoś poddany takiej samej obróbce. Dzięki tłustej konsystencji świetnie nadaje się do przygotowania past kanapkowych.

Pyszne smarowidło uzyskamy po utarciu na gładką masę makreli, 2-3 łyżek twarogu, drobno posiekanej cebuli i szczypiorku, jogurtu naturalnego oraz uprażonych ziaren słonecznika.

Ile kalorii ma wędzona makrela?

Świeża makrela w 100 g zawiera 180 kcal i zawiera prawie 20 g białka. Uwędzona zawiera 220 kcal i podobną ilość białka co świeża ryba.

Pasta z makrelą i jajkiem - przepis

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 1 cebula
  • 3-4 średnie ogórki konserwowe lub kiszone
  • 5 jajek
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i odstaw do ostygnięcia.
  2. Cebulę, ogórki i ugotowane jajka pokrój w drobną kostkę.
  3. Z makreli usuń ości. Mięso ryby rozdrobnij widelcem. Połącz wszystkie składniki, dodaj majonez. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  4. Jeśli chcesz, by twoja pasta była jeszcze zdrowsza i smaczniejsza, warto zamienić majonez na jogurt naturalny. Zaoszczędzisz w ten sposób sporo kalorii. Możesz także dodać dojrzałe awokado zamiast konserwowych ogórków. Dzięki temu pasta kanapkowa zyska obłędną kremową konsystencję i stanie się prawdziwą odżywczą bombą. Takie smarowidło doskonale smakuje ze świeżym pieczywem lub pełnoziarnistymi grzankami. Wypróbuj koniecznie!

Nie łącz ryb z tymi produktami

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw