Pasta kanapkowa z wędzonej makreli. Z tym jednym składnikiem będzie jeszcze smaczniejsza

Kanapkowe pasty rybne to świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Bardzo popularna makrela wędzona nadaje się do tego idealnie. Makrela to jedna z najzdrowszych ryb – skarbnica witaminy A, żelaza, a zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Pasta z wędzonej makreliWędzona makrela to ryba tłusta, ale bardzo zdrowa
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Makrela wędzona - wartości odżywcze

Wędzona makrela jest dobrym źródłem białka (ok. 20 g w 100 g produktu) i zdrowych tłuszczów, m.in. kwasów omega-3. Ponadto dostarcza też pewną ilość potasu, żelaza, witaminy E oraz niektórych witamin z grupy B.

Wędzona makrela nie traci swoich cennych wartości odżywczych, dostarcza np. więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż łosoś poddany takiej samej obróbce. Dzięki tłustej konsystencji świetnie nadaje się do przygotowania past kanapkowych.

Pyszne smarowidło uzyskamy po utarciu na gładką masę makreli, 2-3 łyżek twarogu, drobno posiekanej cebuli i szczypiorku, jogurtu naturalnego oraz uprażonych ziaren słonecznika.

Ile kalorii ma wędzona makrela?

Świeża makrela w 100 g zawiera 180 kcal i zawiera prawie 20 g białka. Uwędzona zawiera 220 kcal i podobną ilość białka co świeża ryba.

Pasta z makrelą i jajkiem - przepis

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 1 cebula
  • 3-4 średnie ogórki konserwowe lub kiszone
  • 5 jajek
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i odstaw do ostygnięcia.
  2. Cebulę, ogórki i ugotowane jajka pokrój w drobną kostkę.
  3. Z makreli usuń ości. Mięso ryby rozdrobnij widelcem. Połącz wszystkie składniki, dodaj majonez. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  4. Jeśli chcesz, by twoja pasta była jeszcze zdrowsza i smaczniejsza, warto zamienić majonez na jogurt naturalny. Zaoszczędzisz w ten sposób sporo kalorii. Możesz także dodać dojrzałe awokado zamiast konserwowych ogórków. Dzięki temu pasta kanapkowa zyska obłędną kremową konsystencję i stanie się prawdziwą odżywczą bombą. Takie smarowidło doskonale smakuje ze świeżym pieczywem lub pełnoziarnistymi grzankami. Wypróbuj koniecznie!

Nie łącz ryb z tymi produktami

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć