Trwa ładowanie...

Pasta kanapkowa z wędzonej makreli. Z tym jednym składnikiem będzie jeszcze smaczniejsza

Kanapkowe pasty rybne to świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Bardzo popularna makrela wędzona nadaje się do tego idealnie. Makrela to jedna z najzdrowszych ryb – skarbnica witaminy A, żelaza, a zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Wędzona makrela to ryba tłusta, ale bardzo zdrowaWędzona makrela to ryba tłusta, ale bardzo zdrowaŹródło: 123RF
d2brt7p
d2brt7p

Makrela wędzona - wartości odżywcze

Wędzona makrela jest dobrym źródłem białka (ok. 20 g w 100 g produktu) i zdrowych tłuszczów, m.in. kwasów omega-3. Ponadto dostarcza też pewną ilość potasu, żelaza, witaminy E oraz niektórych witamin z grupy B.

Wędzona makrela nie traci swoich cennych wartości odżywczych, dostarcza np. więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż łosoś poddany takiej samej obróbce. Dzięki tłustej konsystencji świetnie nadaje się do przygotowania past kanapkowych.

Pyszne smarowidło uzyskamy po utarciu na gładką masę makreli, 2-3 łyżek twarogu, drobno posiekanej cebuli i szczypiorku, jogurtu naturalnego oraz uprażonych ziaren słonecznika.

Ile kalorii ma wędzona makrela?

Świeża makrela w 100 g zawiera 180 kcal i zawiera prawie 20 g białka. Uwędzona zawiera 220 kcal i podobną ilość białka co świeża ryba.

d2brt7p

Pasta z makrelą i jajkiem - przepis

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 1 cebula
  • 3-4 średnie ogórki konserwowe lub kiszone
  • 5 jajek
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i odstaw do ostygnięcia.
  2. Cebulę, ogórki i ugotowane jajka pokrój w drobną kostkę.
  3. Z makreli usuń ości. Mięso ryby rozdrobnij widelcem. Połącz wszystkie składniki, dodaj majonez. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  4. Jeśli chcesz, by twoja pasta była jeszcze zdrowsza i smaczniejsza, warto zamienić majonez na jogurt naturalny. Zaoszczędzisz w ten sposób sporo kalorii. Możesz także dodać dojrzałe awokado zamiast konserwowych ogórków. Dzięki temu pasta kanapkowa zyska obłędną kremową konsystencję i stanie się prawdziwą odżywczą bombą. Takie smarowidło doskonale smakuje ze świeżym pieczywem lub pełnoziarnistymi grzankami. Wypróbuj koniecznie!

Nie łącz ryb z tymi produktami

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2brt7p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj