Jedz na zdrowie
Przeciętny Polak zjada rocznie około 12 kilogramów ryb, czyli trzy razy mniej niż wieprzowiny. Raczej nigdy nie dorównamy Portugalczykowi, który pochłania ich nawet 90 kg, ale na pewno warto poprawić statystyki, gdyż ryby to wyjątkowe zdrowy produkt spożywczy. Po które warto sięgać najczęściej?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Śledź
Kiedyś bardzo popularny w naszym kraju, dziś spożywany znacznie rzadziej. Tymczasem śledź uchodzi za jedną z najzdrowszych ryb. Dostarcza m.in. solidnej dawki łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka, zawierającego niemal wszystkie niezbędne aminokwasy i to w proporcjach, jakie najbardziej odpowiadają zapotrzebowaniu człowieka. Stanowi również bogate źródło rzadko spotykanego w naszej diecie selenu, który chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stymuluje system odpornościowy.
Makrela
Najczęściej spożywamy ją w postaci wędzonej. I słusznie, bo po takiej obróbce makrela, w porównaniu do np. popularnego łososia, dostarcza znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyspieszają procesy metaboliczne, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspierają wzrok (wpływają na lepsze ukrwienie nerwu wzrokowego i znacząco zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej), przyczyniają się do obniżenia ciśnienia oraz poziomu "złego" cholesterolu LDL – jednego z głównych sprawców chorób układu krążenia, np. miażdżycy, zawału czy udaru mózgu.
Karp
Warto sięgać po niego nie tylko przed świętami Bożego Narodzenia. Karp, w porównaniu do wielu innych ryb słodkowodnych, dostarcza sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Już 100 g jego mięsa pokrywa połowę dziennego zapotrzebowanie na witaminę A, niezbędną dla naszych oczu. Skrywa również sporo witamin z grupy B oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, selenu, cynku, żelaza, siarki i manganu.
Łosoś
W ostatnich latach stał się jedną z najpopularniejszych ryb na naszych stołach. Zwykle trafia na nie jednak tzw. łosoś norweski, pochodzący z wielkich hodowli, który często wykazuje niższe wartości odżywcze niż dziko żyjący kuzyn wyłaniany z Pacyfiku czy Atlantyku, charakteryzujący się szczególnie dużą zawartością cennych witamin (zwłaszcza wit. D), a także minerałów: selenu, potasu czy magnezu. Właśnie po niego najlepiej sięgać.
Dorsz
Charakteryzuje się delikatnym w smaku, białym mięsem, które docenią nawet osoby nie przepadające za rybami. Nie mniej istotnym atutem dorsza są imponujące właściwości odżywcze. Już 100 g pokrywa niemal połowę naszego dziennego zapotrzebowania na białko oraz dostarcza 100 proc. cennego selenu. Mięso jest też bardzo bogate w jod, niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy, szczególnie potrzebny kobietom w ciąży. Dorsz stanowi również bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pstrąg
Żyje w rzekach i strumieniach górskich, ale w sklepach dostępny jest zwykle pstrąg tęczowy, hodowany w gospodarstwach rybackich. Ma smaczne mięso i zawiera najwięcej wśród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Dostarcza pełnowartościowego białka, które składem dorównuje proteinom pochodzącym z mięsa, ale jest od nich łatwiej przyswajalne. Pstrąg stanowi też bogate źródło witamin z grupy B, wspierających układ nerwowy i zapewniających utrzymanie równowagi psychicznej, dbających o serce, mięśnie i skórę, poprawiających odporność, a także chroniących przed nowotworami.
Sardynka
Niewielkie rybki, zazwyczaj sprzedawane w puszce, to nie tylko produkt smaczny, ale również zdrowy, zalecany jako element zbilansowanej diety. Już 100 g sardynek dostarcza tyle pełnowartościowego białka, co szklanka mleka. Znajdziemy w nich również dużo witaminy D i wapnia, koniecznych dla zdrowia kości oraz witaminy B12 potrzebnej dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, obok żelaza i kwasu foliowego odpowiadającej za produkcję czerwonych krwinek.
Mintaj
Mięso tej ryby ma białą barwę, jest kruche i delikatne. Wśród innych gatunków morskich stworzeń mintaj wyróżnia się szczególnie wysoką zawartością fosforu, którego rola w organizmie jest trudna do przecenienia. Stanowi budulec kości i zębów, uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych, reguluje pracę serca oraz pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.