Pasta kanapkowa z prażonego słonecznika

Pasta z prażonych ziaren słonecznika, z dodatkiem żółtego sera i odrobiny ziół to pyszny i oryginalny dodatek do pieczywa. Przepis z bloga "Daylicooking".

Pasta kanapkowa z prażonego słonecznikaPasta kanapkowa z prażonego słonecznika
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 1 szklanka łuskanego słonecznika
  • ok. 125 ml oleju słonecznikowego
  • 100 ml wody
  • 1 szklanka drobno startego ulubionego żółtego sera
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • spora szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Przepis

Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Przepis

Do blendera wsypać prażony i wystudzony słonecznik. Zmiksować go.

Przepis

Dodać starty żółty ser, wlać olej i wodę, wszystko razem połączyć na gładką pastę.

Przepis

Zmiksowaną pastę przyprawić solą, dodać przyprawy i zioła. Wymieszać.

Przepis

Gdyby pasta była zbyt gęsta, można dolać więcej wody lub oleju.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja