Pasta jajeczna z cukinią. Prosty przepis na śniadanie
Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" proponuje szybką i smaczną pastę jajeczną z cukinią. Jest to doskonały sposób na przełamanie śniadaniowej nudy.
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 250 g sera białego półtłustego
- 1 nieduża cukinia – około 200 g
- pęczek szczypiorku lub garść solanki
- 1 ząbek czosnku
- kilka plasterków ostrej papryczki
- sól, pieprz świeżo zmielony
Przepis
- Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z łyżeczką soli i odstaw na 15 minut. Następnie odciśnij z nadmiaru wody.
- Jajka rozgnieć widelcem w miseczce. Dodaj pokruszony ser, odciśniętą cukinię i posiekany szczypiorek lub agretti.
- Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną ostrą papryczką.
- Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl