Jajka na twardo. Jak je ugotować?

Jajka jemy praktycznie codziennie, pod różnymi postaciami. Jednym z najbardziej popularnych sposobów ich przygotowania jest gotowanie na twardo, czyli do momentu, kiedy białko i żółtko całkowicie się zetną. Najważniejszy jest sposób i czas gotowania.

Jajka na twardoJajko na twardo nie musi być banalne
Źródło zdjęć: © 123RF

Zbyt długie gotowanie powoduje, że dookoła żółtka pojawia się nieapetyczna zielona warstwa. Dlatego też nie powinniśmy przekraczać 8-10 minut od momentu zawrzenia wody. Do garnka, w którym gotujemy jajka warto dodać łyżkę soli. Dzięki temu o łatwiej będzie jaja obrać.

Jajka na twardo podajemy najczęściej z solą, majonezem lub musztardą, ale możemy je wykorzystać również w mniej banalny sposób. Oto kilka naszych propozycji.

Warzywne carpaccio z jajkiem

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą trzy jajka ugotowane na twardo, pęczek rzodkiewki, dwa ogórki małosolne, szczypiorek, oliwa, ocet winny, sól i pieprz. Jajka, rzodkiewki i ogórki kroimy w bardzo cienkie plasterki. Układamy je naprzemiennie na talerzu, skrapiamy oliwą i octem, posypujemy solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem. Podajemy schłodzone.

Jak przygotować jajka, by były najzdrowsze

Zupa z jajkiem na twardo

Jajka w zupie? Najczęściej dodaje się je do żurku lub zupy szczawiowej, ale w kuchni chińskiej jajka znajdziemy praktycznie w każdej zupie. Do przygotowania naszej zupy potrzebne nam będą: dwa ugotowane jajka, pół kapusty pekińskiej, pęczek dymki, makaron ryżowy, sos sojowy, tarty imbir, chili, olej sezamowy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy posiekaną kapustę, posiekane chili, przekrojone na pół jajka i pozostałe składniki. Gotujemy 10 minut. Gotowe.

Sałatka z jajkiem

Jajko na twardo to znakomity dodatek do różnego typu sałatek. Dzięki temu uzyskamy pełnowartościowe danie, idealne dla osób, które dbają o zdrowie i pilnują wagi. Składniki: dwa jajka, dwie szklanki liści szpinaku, kilka pomidorów koktajlowych, żółta papryka, orzechy włoskie, ocet winny, oliwa, sól i pieprz. Pomidory kroimy na pół, paprykę w paski. Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone na ćwiartki jajka, szpinak, posiekane orzechy. Z octu, oliwy, soli i pieprzu robimy sos, wlewamy go do miski i mieszamy wszystko.

Jajka
© 123RF

Dip z jajkiem na twardo

Jajka mogą być także składnikiem bardzo smacznych dipów, idealnie nadających się na przykład na przyjęcie. Potrzebujemy: jajko na twardo, kilka suszonych pomidorów, dwa ząbki czosnku, kilka łyżek majonezu, musztarda, starta skórka z cytryny. Majonez mieszamy z musztardą, skórką z cytryny, posiekanym czosnkiem i pomidorami. Dodajemy starte na tarce jajka i mieszamy dokładnie. Podajemy z tostami lub chipsami z ziemniaków.

Jajko na twardo w zalewie z buraków

Sok z buraków bardzo ładnie zabarwi nam ugotowane na twardo jajka, a także doda im smaku. Potrzebujemy: cztery jajka na twardo, świeży burak, szklanka octu, dwie łyżki cukru, łyżkę pieprzu, sól. Buraka ścieramy na tarce, w garnku gotujemy szklankę wody z octem i przyprawami, dodajemy buraka. Gotujemy i do gorącej zalewy wkładamy jajka. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Podajemy z ciemnym pieczywem.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów