Jajka na twardo. Jak je ugotować?
Jajka jemy praktycznie codziennie, pod różnymi postaciami. Jednym z najbardziej popularnych sposobów ich przygotowania jest gotowanie na twardo, czyli do momentu, kiedy białko i żółtko całkowicie się zetną. Najważniejszy jest sposób i czas gotowania.
Zbyt długie gotowanie powoduje, że dookoła żółtka pojawia się nieapetyczna zielona warstwa. Dlatego też nie powinniśmy przekraczać 8-10 minut od momentu zawrzenia wody. Do garnka, w którym gotujemy jajka warto dodać łyżkę soli. Dzięki temu o łatwiej będzie jaja obrać.
Jajka na twardo podajemy najczęściej z solą, majonezem lub musztardą, ale możemy je wykorzystać również w mniej banalny sposób. Oto kilka naszych propozycji.
Warzywne carpaccio z jajkiem
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą trzy jajka ugotowane na twardo, pęczek rzodkiewki, dwa ogórki małosolne, szczypiorek, oliwa, ocet winny, sól i pieprz. Jajka, rzodkiewki i ogórki kroimy w bardzo cienkie plasterki. Układamy je naprzemiennie na talerzu, skrapiamy oliwą i octem, posypujemy solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem. Podajemy schłodzone.
Jak przygotować jajka, by były najzdrowsze
Zupa z jajkiem na twardo
Jajka w zupie? Najczęściej dodaje się je do żurku lub zupy szczawiowej, ale w kuchni chińskiej jajka znajdziemy praktycznie w każdej zupie. Do przygotowania naszej zupy potrzebne nam będą: dwa ugotowane jajka, pół kapusty pekińskiej, pęczek dymki, makaron ryżowy, sos sojowy, tarty imbir, chili, olej sezamowy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy posiekaną kapustę, posiekane chili, przekrojone na pół jajka i pozostałe składniki. Gotujemy 10 minut. Gotowe.
Sałatka z jajkiem
Jajko na twardo to znakomity dodatek do różnego typu sałatek. Dzięki temu uzyskamy pełnowartościowe danie, idealne dla osób, które dbają o zdrowie i pilnują wagi. Składniki: dwa jajka, dwie szklanki liści szpinaku, kilka pomidorów koktajlowych, żółta papryka, orzechy włoskie, ocet winny, oliwa, sól i pieprz. Pomidory kroimy na pół, paprykę w paski. Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone na ćwiartki jajka, szpinak, posiekane orzechy. Z octu, oliwy, soli i pieprzu robimy sos, wlewamy go do miski i mieszamy wszystko.
Dip z jajkiem na twardo
Jajka mogą być także składnikiem bardzo smacznych dipów, idealnie nadających się na przykład na przyjęcie. Potrzebujemy: jajko na twardo, kilka suszonych pomidorów, dwa ząbki czosnku, kilka łyżek majonezu, musztarda, starta skórka z cytryny. Majonez mieszamy z musztardą, skórką z cytryny, posiekanym czosnkiem i pomidorami. Dodajemy starte na tarce jajka i mieszamy dokładnie. Podajemy z tostami lub chipsami z ziemniaków.
Jajko na twardo w zalewie z buraków
Sok z buraków bardzo ładnie zabarwi nam ugotowane na twardo jajka, a także doda im smaku. Potrzebujemy: cztery jajka na twardo, świeży burak, szklanka octu, dwie łyżki cukru, łyżkę pieprzu, sól. Buraka ścieramy na tarce, w garnku gotujemy szklankę wody z octem i przyprawami, dodajemy buraka. Gotujemy i do gorącej zalewy wkładamy jajka. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Podajemy z ciemnym pieczywem.