Jajka na twardo. Jak je ugotować?

Jajka jemy praktycznie codziennie, pod różnymi postaciami. Jednym z najbardziej popularnych sposobów ich przygotowania jest gotowanie na twardo, czyli do momentu, kiedy białko i żółtko całkowicie się zetną. Najważniejszy jest sposób i czas gotowania.

Jajka na twardoJajko na twardo nie musi być banalne
Źródło zdjęć: © 123RF

Zbyt długie gotowanie powoduje, że dookoła żółtka pojawia się nieapetyczna zielona warstwa. Dlatego też nie powinniśmy przekraczać 8-10 minut od momentu zawrzenia wody. Do garnka, w którym gotujemy jajka warto dodać łyżkę soli. Dzięki temu o łatwiej będzie jaja obrać.

Jajka na twardo podajemy najczęściej z solą, majonezem lub musztardą, ale możemy je wykorzystać również w mniej banalny sposób. Oto kilka naszych propozycji.

Warzywne carpaccio z jajkiem

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą trzy jajka ugotowane na twardo, pęczek rzodkiewki, dwa ogórki małosolne, szczypiorek, oliwa, ocet winny, sól i pieprz. Jajka, rzodkiewki i ogórki kroimy w bardzo cienkie plasterki. Układamy je naprzemiennie na talerzu, skrapiamy oliwą i octem, posypujemy solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem. Podajemy schłodzone.

Jak przygotować jajka, by były najzdrowsze

Zupa z jajkiem na twardo

Jajka w zupie? Najczęściej dodaje się je do żurku lub zupy szczawiowej, ale w kuchni chińskiej jajka znajdziemy praktycznie w każdej zupie. Do przygotowania naszej zupy potrzebne nam będą: dwa ugotowane jajka, pół kapusty pekińskiej, pęczek dymki, makaron ryżowy, sos sojowy, tarty imbir, chili, olej sezamowy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy posiekaną kapustę, posiekane chili, przekrojone na pół jajka i pozostałe składniki. Gotujemy 10 minut. Gotowe.

Sałatka z jajkiem

Jajko na twardo to znakomity dodatek do różnego typu sałatek. Dzięki temu uzyskamy pełnowartościowe danie, idealne dla osób, które dbają o zdrowie i pilnują wagi. Składniki: dwa jajka, dwie szklanki liści szpinaku, kilka pomidorów koktajlowych, żółta papryka, orzechy włoskie, ocet winny, oliwa, sól i pieprz. Pomidory kroimy na pół, paprykę w paski. Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone na ćwiartki jajka, szpinak, posiekane orzechy. Z octu, oliwy, soli i pieprzu robimy sos, wlewamy go do miski i mieszamy wszystko.

Jajka
© 123RF

Dip z jajkiem na twardo

Jajka mogą być także składnikiem bardzo smacznych dipów, idealnie nadających się na przykład na przyjęcie. Potrzebujemy: jajko na twardo, kilka suszonych pomidorów, dwa ząbki czosnku, kilka łyżek majonezu, musztarda, starta skórka z cytryny. Majonez mieszamy z musztardą, skórką z cytryny, posiekanym czosnkiem i pomidorami. Dodajemy starte na tarce jajka i mieszamy dokładnie. Podajemy z tostami lub chipsami z ziemniaków.

Jajko na twardo w zalewie z buraków

Sok z buraków bardzo ładnie zabarwi nam ugotowane na twardo jajka, a także doda im smaku. Potrzebujemy: cztery jajka na twardo, świeży burak, szklanka octu, dwie łyżki cukru, łyżkę pieprzu, sól. Buraka ścieramy na tarce, w garnku gotujemy szklankę wody z octem i przyprawami, dodajemy buraka. Gotujemy i do gorącej zalewy wkładamy jajka. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Podajemy z ciemnym pieczywem.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji