Parówki zapiekane w naleśnikach. Tanio, szybko i smacznie

Parówki kojarzą nam się zazwyczaj z produktem niskiej jakości. Jednak wystarczy dobrze przyjrzeć się etykietom i wybrać parówki o wysokiej zawartości mięsa bez zbędnych dodatków. Możemy z nich wyczarować naprawdę smaczne danie. Parówki zawinięte w naleśniki zapiekane w aksamitnym sosie pomidorowym to świetna propozycja na kolację.

Fresh crepes with chicken sausage and red sauce
dinner, pub, meal, food, crepe, pancake, breakfast, gourmet, sauce, sausage, cheese, meat, tasty, restaurant, delicious, tomato, homemade, rolled, mint, garnish, black, plateFresh crepes with chicken sausage and red sauce dinner, pub, meal, food, crepe, pancake, breakfast, gourmet, sauce, sausage, cheese, meat, tasty, restaurant, delicious, tomato, homemade, rolled, mint, garnish, black, plate
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 cienkich parówek
  • 6 plastrów szynki
  • bułka tarta
  • kawałek zmrożonego masła

Naleśniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

Sos pomidorowy na bazie beszamelu:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1-1,5 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki startego sera
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ostrego ketchupu
  • biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • 1 nieduża cebula

Przepis

  • Naleśniki: mleko mieszamy z mąką i jajem na gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju ( naleśnik będzie elastyczny). Smażymy cienkie naleśniki tylko z jednej strony. Z tej ilości ciasta wyjdzie 6-8 naleśników.
  • Każdą parówkę zawijamy w plaster szynki i w jeszcze ciepły naleśnik (usmażoną stroną na zewnątrz).
  • Przygotowujemy sos beszamelowy zagęszczony żółtkiem i serem. Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, sok z cytryny i przyprawy do smaku.
  • Cebulkę kroimy w kostkę i surową dodajemy do sosu. Zmięknie podczas zapiekania, ale pozostanie soczysta.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu, układamy naleśniki z parówkami i zalewamy resztą sosu. Posypujemy bułką tartą i startym masłem.
  • Zapiekamy w piekarniku, aż bułka tarta zbrązowieje (przez 25-30 minut przy temp. 180-200 st. C).
  • Serwujemy ze świeżymi warzywami: sałata lodowa, ogórek, pomidor, szczypior.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca