Parówki zapiekane w naleśnikach. Tanio, szybko i smacznie

Parówki kojarzą nam się zazwyczaj z produktem niskiej jakości. Jednak wystarczy dobrze przyjrzeć się etykietom i wybrać parówki o wysokiej zawartości mięsa bez zbędnych dodatków. Możemy z nich wyczarować naprawdę smaczne danie. Parówki zawinięte w naleśniki zapiekane w aksamitnym sosie pomidorowym to świetna propozycja na kolację.

Fresh crepes with chicken sausage and red sauce
dinner, pub, meal, food, crepe, pancake, breakfast, gourmet, sauce, sausage, cheese, meat, tasty, restaurant, delicious, tomato, homemade, rolled, mint, garnish, black, plateFresh crepes with chicken sausage and red sauce dinner, pub, meal, food, crepe, pancake, breakfast, gourmet, sauce, sausage, cheese, meat, tasty, restaurant, delicious, tomato, homemade, rolled, mint, garnish, black, plate
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 cienkich parówek
  • 6 plastrów szynki
  • bułka tarta
  • kawałek zmrożonego masła

Naleśniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

Sos pomidorowy na bazie beszamelu:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1-1,5 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki startego sera
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ostrego ketchupu
  • biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • 1 nieduża cebula

Przepis

  • Naleśniki: mleko mieszamy z mąką i jajem na gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju ( naleśnik będzie elastyczny). Smażymy cienkie naleśniki tylko z jednej strony. Z tej ilości ciasta wyjdzie 6-8 naleśników.
  • Każdą parówkę zawijamy w plaster szynki i w jeszcze ciepły naleśnik (usmażoną stroną na zewnątrz).
  • Przygotowujemy sos beszamelowy zagęszczony żółtkiem i serem. Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, sok z cytryny i przyprawy do smaku.
  • Cebulkę kroimy w kostkę i surową dodajemy do sosu. Zmięknie podczas zapiekania, ale pozostanie soczysta.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu, układamy naleśniki z parówkami i zalewamy resztą sosu. Posypujemy bułką tartą i startym masłem.
  • Zapiekamy w piekarniku, aż bułka tarta zbrązowieje (przez 25-30 minut przy temp. 180-200 st. C).
  • Serwujemy ze świeżymi warzywami: sałata lodowa, ogórek, pomidor, szczypior.
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥