Parówki zapiekane w naleśnikach. Tanio, szybko i smacznie
Parówki kojarzą nam się zazwyczaj z produktem niskiej jakości. Jednak wystarczy dobrze przyjrzeć się etykietom i wybrać parówki o wysokiej zawartości mięsa bez zbędnych dodatków. Możemy z nich wyczarować naprawdę smaczne danie. Parówki zawinięte w naleśniki zapiekane w aksamitnym sosie pomidorowym to świetna propozycja na kolację.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 6 cienkich parówek
- 6 plastrów szynki
- bułka tarta
- kawałek zmrożonego masła
Naleśniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 jajo
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
Sos pomidorowy na bazie beszamelu:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1-1,5 szklanki mleka
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1-2 łyżki startego sera
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ostrego ketchupu
- biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
- 1 nieduża cebula
- Naleśniki: mleko mieszamy z mąką i jajem na gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju ( naleśnik będzie elastyczny). Smażymy cienkie naleśniki tylko z jednej strony. Z tej ilości ciasta wyjdzie 6-8 naleśników.
- Każdą parówkę zawijamy w plaster szynki i w jeszcze ciepły naleśnik (usmażoną stroną na zewnątrz).
- Przygotowujemy sos beszamelowy zagęszczony żółtkiem i serem. Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, sok z cytryny i przyprawy do smaku.
- Cebulkę kroimy w kostkę i surową dodajemy do sosu. Zmięknie podczas zapiekania, ale pozostanie soczysta.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu, układamy naleśniki z parówkami i zalewamy resztą sosu. Posypujemy bułką tartą i startym masłem.
- Zapiekamy w piekarniku, aż bułka tarta zbrązowieje (przez 25-30 minut przy temp. 180-200 st. C).
- Serwujemy ze świeżymi warzywami: sałata lodowa, ogórek, pomidor, szczypior.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze