Trwa ładowanie...
d1zetuf
16-11-2021 12:47

Parówki zapiekane w naleśnikach. Tanio, szybko i smacznie

Przepis

Parówki kojarzą nam się zazwyczaj z produktem niskiej jakości. Jednak wystarczy dobrze przyjrzeć się etykietom i wybrać parówki o wysokiej zawartości mięsa bez zbędnych dodatków. Możemy z nich wyczarować naprawdę smaczne danie. Parówki zawinięte w naleśniki zapiekane w aksamitnym sosie pomidorowym to świetna propozycja na kolację.

d1zetuf
5.0
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: JOSIE GRANT; Josie Grant
Składniki
  • 6 cienkich parówek
  • 6 plastrów szynki
  • bułka tarta
  • kawałek zmrożonego masła

Naleśniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

Sos pomidorowy na bazie beszamelu:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1-1,5 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki startego sera
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ostrego ketchupu
  • biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • 1 nieduża cebula
Przepis
  • Naleśniki: mleko mieszamy z mąką i jajem na gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju ( naleśnik będzie elastyczny). Smażymy cienkie naleśniki tylko z jednej strony. Z tej ilości ciasta wyjdzie 6-8 naleśników.
  • Każdą parówkę zawijamy w plaster szynki i w jeszcze ciepły naleśnik (usmażoną stroną na zewnątrz).
  • Przygotowujemy sos beszamelowy zagęszczony żółtkiem i serem. Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, sok z cytryny i przyprawy do smaku.
  • Cebulkę kroimy w kostkę i surową dodajemy do sosu. Zmięknie podczas zapiekania, ale pozostanie soczysta.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu, układamy naleśniki z parówkami i zalewamy resztą sosu. Posypujemy bułką tartą i startym masłem.
  • Zapiekamy w piekarniku, aż bułka tarta zbrązowieje (przez 25-30 minut przy temp. 180-200 st. C).
  • Serwujemy ze świeżymi warzywami: sałata lodowa, ogórek, pomidor, szczypior.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Parówki zapiekane w naleśnikach. Tanio, szybko i smacznie
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zetuf
d1zetuf
d1zetuf
d1zetuf
Więcej tematów
d1zetuf

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj