Pomysł na szybki obiad. Papryki faszerowane jagnięciną z ryżem
Bartek Kieżun w swojej książce "Stambuł do zjedzenia" obala stereotypy o kuchni tureckiej. na jesienny obiad lub kolację poleca papryki faszerowane jagnięciną Wypróbujecie ten przepis?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 6 papryk
- 100 ml wody
- 50 ml oliwy extra vergine
- 50 ml passaty z pomidorów
Farsz:
- 400 g mięsa — mielonej wołowiny lub jagnięciny
- 200 g ryżu
- 1½ łyżki pul biber
- 1½ łyżki suszonej mięty arabskiej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- Solidna garść posiekanej natki pietruszki
- Sól
- Pomidory obieramy i drobno kroimy. Wszystkie składniki farszu łączymy w misce, doprawiamy, dodajemy nieco oliwy.
- Paprykom ścinamy wierzchołki i usuwamy gniazda nasienne.
- Faszerujemy do mniej więcej ¾ wysokości, nie ubijając, bo musimy pamiętać, że ryż będzie pęczniał.
- Wkładamy do naczynia do zapiekania. Wlewamy mieszankę oliwy, wody i passaty.
- Pieczemy około półtorej godziny w 180 st. C.
Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Stambuł do zjedzenia"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze