Pomysł na szybki obiad. Papryki faszerowane jagnięciną z ryżem

Bartek Kieżun w swojej książce "Stambuł do zjedzenia" obala stereotypy o kuchni tureckiej. na jesienny obiad lub kolację poleca papryki faszerowane jagnięciną Wypróbujecie ten przepis?

Papryki faszerowane jagnięciną z ryżemPapryki faszerowane jagnięciną z ryżem
Bartek Kieżun

Składniki

  • 6 papryk
  • 100 ml wody
  • 50 ml oliwy extra vergine
  • 50 ml passaty z pomidorów

Farsz:

  • 400 g mięsa — mielonej wołowiny lub jagnięciny
  • 200 g ryżu
  • 1½ łyżki pul biber
  • 1½ łyżki suszonej mięty arabskiej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • Solidna garść posiekanej natki pietruszki
  • Sól

Przepis

  • Pomidory obieramy i drobno kroimy. Wszystkie składniki farszu łączymy w misce, doprawiamy, dodajemy nieco oliwy.
  • Paprykom ścinamy wierzchołki i usuwamy gniazda nasienne.
  • Faszerujemy do mniej więcej ¾ wysokości, nie ubijając, bo musimy pamiętać, że ryż będzie pęczniał.
  • Wkładamy do naczynia do zapiekania. Wlewamy mieszankę oliwy, wody i passaty.
  • Pieczemy około półtorej godziny w 180 st. C.
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki