Trwa ładowanie...
d1bzzlo

Pomysł na szybki obiad. Papryki faszerowane jagnięciną z ryżem

Przepis

Bartek Kieżun w swojej książce "Stambuł do zjedzenia" obala stereotypy o kuchni tureckiej. na jesienny obiad lub kolację poleca papryki faszerowane jagnięciną Wypróbujecie ten przepis?

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Papryki faszerowane jagnięciną z ryżem
Składniki
  • 6 papryk
  • 100 ml wody
  • 50 ml oliwy extra vergine
  • 50 ml passaty z pomidorów

Farsz:

  • 400 g mięsa — mielonej wołowiny lub jagnięciny
  • 200 g ryżu
  • 1½ łyżki pul biber
  • 1½ łyżki suszonej mięty arabskiej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • Solidna garść posiekanej natki pietruszki
  • Sól
Przepis
  • Pomidory obieramy i drobno kroimy. Wszystkie składniki farszu łączymy w misce, doprawiamy, dodajemy nieco oliwy.
  • Paprykom ścinamy wierzchołki i usuwamy gniazda nasienne.
  • Faszerujemy do mniej więcej ¾ wysokości, nie ubijając, bo musimy pamiętać, że ryż będzie pęczniał.
  • Wkładamy do naczynia do zapiekania. Wlewamy mieszankę oliwy, wody i passaty.
  • Pieczemy około półtorej godziny w 180 st. C.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Stambuł do zjedzenia"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pomysł na szybki obiad. Papryki faszerowane jagnięciną z ryżem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1bzzlo

Podziel się opinią

1
2
Share
d1bzzlo
d1bzzlo
d1bzzlo
d1bzzlo
Więcej tematów
d1bzzlo