Papryka z grilla z mięsnym farszem

Faszerowana papryka to prosty i szybki sposób na danie grilla. Jest pyszna i z powodzeniem może konkurować z karkówką, kiełbasą czy szaszłykami. Wypróbujecie ten przepis?

Faszerowana papryka z grillaFaszerowana papryka z grilla
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 czerwone papryki,
  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 30 dag startego żółtego sera,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku zwykłego lub w oleju włoskim,
  • 5 dużych pieczarek,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki zielonych drylowanych oliwek,
  • olej.

Przepis

  • Cebule obrać i posiekać. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Wraz z cebulą podsmażyć na oleju. Lekko przestudzić.
  • Mięso wyrobić z jajkiem, majerankiem, oregano, doprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser, przecier pomidorowy oraz drobno posiekany czosnek.
  • Dodać przestudzone grzyby.
  • Papryki umyć, przekroić na pół i oczyścić. Napełnić farszem, skropić olejem i ułożyć na tacce do grillowania, piec ok. 45 min.
  • Można także ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 40 min w temp. 170st. w piekarniku.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja