Pałki z kurczaka w ostrej marynacie. Połóż na grillu lub wrzuć do piekarnika

Chrupiąca skórka, pod którą skrywa się soczyste mięsko - to najlepszy sposób na rodzinny obiad, który posmakuje każdemu. Mamy dla was przepis na złociste pałeczki z kurczaka. Przygotuj się na dokładki i od razu upiecz podwójną porcję.

Smakowita propozycja dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Kurczak to jedno z najpopularniejszych w Polsce mięs. Warto zwrócić uwagę na jakość kupowanego produktu - tańsze paczkowane mięsa nie zawsze niosą ze sobą miłe doznania smakowe i wartościowe składniki. Najlepiej kierować się zasadami naszych babć i kupować kurczaki bezpośrednio od zaufanych gospodarstw. To mięso idealne do zapiekania i grillowania.

Potrzebujesz 8 pałek z kurczaka, 2 łyżek oleju, 1 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżek octu balsamicznego, 1 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczki miodu i 2 łyżek musztardy francuskiej.

Pałki umyj, osusz, a następnie natnij nożem skórę dookoła kostek. W misce wymieszaj olej z przyprawami, rozdrobionym czosnkiem i pozostałymi składnikami. Osuszone pałki natrzyj przygotowaną mieszanką i przełóż do naczynia żaroodpornego. Odstaw na minimum godzinę do lodówki. Następnie naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.

Aby pałki nabrały rumianego koloru, odkryj naczynie na 10 minut przed końcem pieczenia i ponownie wstaw do piekarnika. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli. Pałki w ostrej marynacie możesz również przygotować na grillu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany