Pałki z kurczaka w ostrej marynacie. Połóż na grillu lub wrzuć do piekarnika
Chrupiąca skórka, pod którą skrywa się soczyste mięsko - to najlepszy sposób na rodzinny obiad, który posmakuje każdemu. Mamy dla was przepis na złociste pałeczki z kurczaka. Przygotuj się na dokładki i od razu upiecz podwójną porcję.
Kurczak to jedno z najpopularniejszych w Polsce mięs. Warto zwrócić uwagę na jakość kupowanego produktu - tańsze paczkowane mięsa nie zawsze niosą ze sobą miłe doznania smakowe i wartościowe składniki. Najlepiej kierować się zasadami naszych babć i kupować kurczaki bezpośrednio od zaufanych gospodarstw. To mięso idealne do zapiekania i grillowania.
Pałki umyj, osusz, a następnie natnij nożem skórę dookoła kostek. W misce wymieszaj olej z przyprawami, rozdrobionym czosnkiem i pozostałymi składnikami. Osuszone pałki natrzyj przygotowaną mieszanką i przełóż do naczynia żaroodpornego. Odstaw na minimum godzinę do lodówki. Następnie naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.
Aby pałki nabrały rumianego koloru, odkryj naczynie na 10 minut przed końcem pieczenia i ponownie wstaw do piekarnika. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli. Pałki w ostrej marynacie możesz również przygotować na grillu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl