Pączki z nadzieniem z masła orzechowego i czarnej porzeczki

Pączki smakują doskonale dosłownie w każdej postaci. Najlepsze są oczywiście te samodzielnie przygotowane we własnej kuchni. Wbrew pozorom, receptura usmażenia idealnych pączków nie jest zbyt skomplikowana. Przekonajcie się sami.

Pączki z nadzieniem z masła orzechowego i czarnej porzeczkiPączki z nadzieniem z masła orzechowego i czarnej porzeczki
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 30 g masła
  • 20 g spirytusu
  • szczypta soli
  • litr oleju do smażenia (lub smalcu)

Nadzienie:

  • 200 g masła orzechowego + 200 g konfitury z czarnej porzeczki
  • cukier puder do oprószenia

Przepis

  • W garnuszku podgrzewam mleko (nie może być gorące!). Dodaję drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (miałam cały garnek rozczynu).
  • Do miski miksera wlewam żółtka, wsypuję pozostały cukier – całość ucieram na puszystą masę. Do dużej misy przesiewam resztę mąki.
  • Dodaję porządnie wyrośnięty rozczyn, masę z żółtek i cukru, szczyptę soli – zagniatam ciasto. Dolewam spirytus i lekko roztopione, wystudzone masło. Porządnie mieszam ciasto do połączenia się wszystkich składników – powinno być dość rzadkie.
  • Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (40–60 minut). Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę. Jeśli się lepi, podsypuję je delikatnie mąką.
  • Całe ciasto rozciągam dłońmi na grubość ok. 1 cm. Ciasto powinno być gładkie, nie powinno się lepić. Korzystając ze szklanki, wycinam kółka. Kółko kładę na dłoni i formuję kuleczkę.
  • Kulki odkładam na ściereczkę podsypaną mąką (lub deskę czy stolnicę). Wszystkie kulki przykrywam ścierką i ponownie zostawiam do wyrośnięcia (40–60 minut).
  • Po tym czasie w garnku rozgrzewam olej lub smalec. Pączki smażę z obu stron na złoty kolor (na średnim ogniu). Usmażone pączki odsączam na papierowym ręczniku.
  • Do rękawa cukierniczego z ostrą końcówką nakładam masło orzechowe i konfiturę z czarnej porzeczki. Daję dwie łyżki masła i dwie konfitury, i tak do końca. Tak przygotowaną masą nadziewam przestudzone pączki. Nadzienie nakładam tak, aby troszeczkę wypływało z pączka (apetycznie to wygląda).
  • Gotowe nadziane pączki można obtoczyć w cukrze lub oprószyć cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości