Otyłość zapisana w genach

Odkryto kilka nowych genetycznych czynników ryzyka dla otyłości, większość z nich to geny aktywne w układzie nerwowym, co potwierdza rolę mózgu w kontroli pobierania pokarmu i naszej wagi - informują naukowcy z USA i Islandii na łamach pisma "Nature Genetics".

Otyłość zapisana w genach
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
66

Odkryto kilka nowych genetycznych czynników ryzyka dla otyłości, większość z nich to geny aktywne w układzie nerwowym, co potwierdza rolę mózgu w kontroli pobierania pokarmu i naszej wagi - informują naukowcy z USA i Islandii na łamach pisma "Nature Genetics".

Skłonność do otyłości

Dotychczas genetyczna odpowiedzialność za skłonność do otyłości spoczywała jedynie na dwóch genach. Joel Hirschhorn z Broad Institute of Harvard and MIT w Bostonie wraz z kolegami przeprowadził analizę materiału genetycznego ponad 30 tysięcy osób i odkryli 6 nowych loci (miejsc położenia genów), które są związane z masą ciała. Każdy z tych 6 genów jest aktywny w mózgu i w jednej z jego struktur - podwzgórzu.

W innej pracy Gudmar Thorleifsson razem z zespołem z deCODE Genetics w Rejkiaviku opisali wyniki niezależnej analizy genomu i odnaleźli 7 nowych loci związanych z wagą, większość z nich opisano również w pracy Hirschhorna.

Pomimo, że każdy z tych powszechnie występujących wariantów genów przyczynia się w niewielkim stopniu do różnic w masie ciała, możliwe że rzadziej występujące warianty tych samych genów mają bardziej znaczący wpływ na wagę niektórych osób. (PAP)

kdo/ tot/

| | | |
| --- | --- | --- |

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm