Oto 4 produkty, które mogą zniknąć ze sklepów. Wszystko przez zmiany klimatyczne
Globalne ocieplenie ma na nas realny wpływ
Zmiany klimatu są skutkiem globalnego ocieplenia – w ciągu ostatnich 150 lat temperatura na naszej planecie rosła coraz szybciej. Co na to wpłynęło? Spalanie paliw kopalnych, także wskutek działalności człowieka takiej jak rolnictwo, wylesianie. Rok 2019 okrzyknięty został najcieplejszym w historii Ziemi i nie jest to dobra wiadomość. Czy wiesz, że zmiany klimatyczne mogą sprawić, że ze sklepowych półek znikną pewne produkty spożywcze?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Syrop klonowy
Klimat reguluje proces pozyskiwania soku klonowego – głównego składnika flagowego kanadyjskiego produktu. Jednak jak wskazują badania z 2017 roku, utrzymanie dotychczasowej produkcji soku klonowego jest niemożliwe – właśnie przez globalne ocieplenie.
Owoce morza
Rosnący poziom CO2 sprawia, że oceany stają się coraz bardziej kwaśne i przez to coraz mniej przyjazne dla zamieszkujących je stworzeń. Duża kwasowość, wyższa temperatura wód – to czynniki, które hamują wzrost masy ciała sardynek, ostryg i innych skorupiaków, a na północnym Atlantyku homary przemieszczają się na północ w poszukiwaniu zimniejszych wód, co zaburza ekosystem.
Pszenica
Stanowi około 20 procent wszystkich posiłków spożywanych przez ludzi z całego świata. Badania z 2019 roku pokazują, że zmiany klimatyczne przynoszą susze, które w najbliższym czasie mogą dotknąć nawet 60 procent upraw pszenicy na całym świecie.
Wino
Badania z 2020 roku wskazują, że wzrost temperatury o 2 stopnie Celsjusza do 2100 roku może wpłynąć negatywnie na aż 56 procent gleb, na których uprawiana jest winorośl, a szczególnie narażone są szczepy, z których powstają tak szacowne wina jak Chardonnay Merlot Pinot Noir czy Cabernet Sauvignon.