Oto 4 produkty, które mogą zniknąć ze sklepów. Wszystko przez zmiany klimatyczne

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 5Globalne ocieplenie ma na nas realny wpływ

Obraz
© 123RF

Zmiany klimatu są skutkiem globalnego ocieplenia – w ciągu ostatnich 150 lat temperatura na naszej planecie rosła coraz szybciej. Co na to wpłynęło? Spalanie paliw kopalnych, także wskutek działalności człowieka takiej jak rolnictwo, wylesianie. Rok 2019 okrzyknięty został najcieplejszym w historii Ziemi i nie jest to dobra wiadomość. Czy wiesz, że zmiany klimatyczne mogą sprawić, że ze sklepowych półek znikną pewne produkty spożywcze?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Syrop klonowy

Obraz
© 123RF

Klimat reguluje proces pozyskiwania soku klonowego – głównego składnika flagowego kanadyjskiego produktu. Jednak jak wskazują badania z 2017 roku, utrzymanie dotychczasowej produkcji soku klonowego jest niemożliwe – właśnie przez globalne ocieplenie.

/ 5Owoce morza

Obraz
© 123RF

Rosnący poziom CO2 sprawia, że oceany stają się coraz bardziej kwaśne i przez to coraz mniej przyjazne dla zamieszkujących je stworzeń. Duża kwasowość, wyższa temperatura wód – to czynniki, które hamują wzrost masy ciała sardynek, ostryg i innych skorupiaków, a na północnym Atlantyku homary przemieszczają się na północ w poszukiwaniu zimniejszych wód, co zaburza ekosystem.

/ 5Pszenica

Obraz
© 123RF

Stanowi około 20 procent wszystkich posiłków spożywanych przez ludzi z całego świata. Badania z 2019 roku pokazują, że zmiany klimatyczne przynoszą susze, które w najbliższym czasie mogą dotknąć nawet 60 procent upraw pszenicy na całym świecie.

/ 5Wino

Obraz
© 123RF

Badania z 2020 roku wskazują, że wzrost temperatury o 2 stopnie Celsjusza do 2100 roku może wpłynąć negatywnie na aż 56 procent gleb, na których uprawiana jest winorośl, a szczególnie narażone są szczepy, z których powstają tak szacowne wina jak Chardonnay Merlot Pinot Noir czy Cabernet Sauvignon.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości