Trwa ładowanie...
d3ef7g5
Małgorzata Kijowska

Orzechy w miodzie. Słodka i zdrowa przekąska dla łasuchów

Przepis

Orzechy w miodzie to doskonały pomysł na słodką przekąskę lub dodatek do ciast, deserów, owsianki czy jogurtu. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

d3ef7g5
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • dowolne orzechy: włoskie, laskowe, pistacje, migdały
  • miód – także dowolny i ulubiony – w ilości adekwatnej do ilości orzechów
Przepis
  • Orzechy, które mają grubszą skórkę należy obrać.
  • Migdały zalać wrzątkiem, po kilku minutach po odlaniu wody skórka zejdzie sama pod palcami.
  • Orzechy laskowe przesypać na suchą patelnie i podprażyć, potrząsając delikatnie patelnią lub mieszając. Należy jednak uważać, żeby nie przypaliły się. Kiedy zaczną pachnieć, wtedy powinny być gotowe.
  • Przesypać na bawełnianą ściereczkę, przykryć drugą i pocierać przez nią orzechy. Skórka odejdzie.
  • Orzechy włoskie nie wymagają obierania ze skórki.
  • Wszystkie orzechy przełożyć do jednego naczynia. Zalać miodem w takiej ilości, aby były dokładnie nim pokryte. Wymieszać lekko i przełożyć do słoiczków. Na górę wlać jeszcze po łyżce miodu.
  • Można także orzechy wsypywać bezpośrednio do słoiczków i zalewać od razu miodem.
  • Słoiczki zakręcać i pasteryzować przez 15-25 minut w zależności od wielkości słoiczka.
  • Jeszcze gorące wyjmować z garnka i ustawiać do góry dnem, aż do wystygnięcia.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Orzechy w miodzie. Słodka i zdrowa przekąska dla łasuchów
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share
d3ef7g5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ef7g5
d3ef7g5
d3ef7g5
d3ef7g5
Więcej tematów
d3ef7g5