Orzechy w miodzie. Słodka i zdrowa przekąska dla łasuchów
Orzechy w miodzie to doskonały pomysł na słodką przekąskę lub dodatek do ciast, deserów, owsianki czy jogurtu. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- Orzechy, które mają grubszą skórkę należy obrać.
- Migdały zalać wrzątkiem, po kilku minutach po odlaniu wody skórka zejdzie sama pod palcami.
- Orzechy laskowe przesypać na suchą patelnie i podprażyć, potrząsając delikatnie patelnią lub mieszając. Należy jednak uważać, żeby nie przypaliły się. Kiedy zaczną pachnieć, wtedy powinny być gotowe.
- Przesypać na bawełnianą ściereczkę, przykryć drugą i pocierać przez nią orzechy. Skórka odejdzie.
- Orzechy włoskie nie wymagają obierania ze skórki.
- Wszystkie orzechy przełożyć do jednego naczynia. Zalać miodem w takiej ilości, aby były dokładnie nim pokryte. Wymieszać lekko i przełożyć do słoiczków. Na górę wlać jeszcze po łyżce miodu.
- Można także orzechy wsypywać bezpośrednio do słoiczków i zalewać od razu miodem.
- Słoiczki zakręcać i pasteryzować przez 15-25 minut w zależności od wielkości słoiczka.
- Jeszcze gorące wyjmować z garnka i ustawiać do góry dnem, aż do wystygnięcia.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze