Okra – afrykański przysmak. Kupisz tanio w dyskoncie

Mało znana niskokaloryczna roślina zawierająca w sobie dużą dawkę witaminy C i kwasu foliowego. O czym mowa? Oczywiście o okrze - niewielkiej roślinie pochodzącej z Afryki. Warto ją poznać i dodawać do znanych nam potraw. Sprawdzi się w nich doskonale.

Okrę na pewno znajdziemy w sklepach z azjatycką żywnością
Źródło zdjęć: © 123RF

Chociaż w kraju nad Wisłą pojawia się na półkach sklepowych, okra nie jest tu popularna. Co więcej, ilość nazw określających tą roślinę może wprowadzić zamęt w głowach konsumentów. Okra bowiem nazywana jest też m.in. ketmią jadalną, piżmianem, gombo, a nawet... palcami damy.

Warto więc wyjaśnić, że okra to roślina pochodząca z państw Rogu Afryki, czyli terenów dzisiejszej Somalii, Etiopii, Erytrei i Dżibuti, skąd została rozpowszechniona na Karaiby i do Azji. Rośnie na krzewach, które osiągają wysokość nawet do 2 metrów wysokości. Jej owoce przypominają podłużną zieloną fasolę lub papryczkę. Jest słodko-kwaśna i zawiera w sobie odrobinę śluzu.

Zobacz także: przepis na potrawkę brokułową

Chociaż okra nie jest częstym składnikiem polskich potraw, warto wprowadzić ją do codziennego jadłospisu. Przede wszystkim jest niskokaloryczna. W 100 g zawiera zaledwie około 60 kalorii. Jednocześnie jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, także kwasów omega-6, omega-9, luteiny i antyoksydantów.

Okra świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw: sałatek, gulaszy i sosów. Można też z powodzeniem dodawać ją do kaszy i makaronów, a także zup. Jednym z dań kuchni nigeryjskiej jest "mijan kubewa", czyli zupa z okry. Możemy ją także grillować, smażyć, marynować lub gotować. Tak podana okra będzie smacznym dodatkiem do mięs i ryb, a także ryżu.

Okrę na pewno znajdziemy w sklepach z azjatycką żywnością, a także w niektórych hipermarketach i dyskontach. Sprzedawana jest surowa lub w zalewie. Obecnie okrę możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 9,99 złotych za słoik (660 g).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯