Okra – afrykański przysmak. Kupisz tanio w dyskoncie

Mało znana niskokaloryczna roślina zawierająca w sobie dużą dawkę witaminy C i kwasu foliowego. O czym mowa? Oczywiście o okrze - niewielkiej roślinie pochodzącej z Afryki. Warto ją poznać i dodawać do znanych nam potraw. Sprawdzi się w nich doskonale.

Okrę na pewno znajdziemy w sklepach z azjatycką żywnością
Źródło zdjęć: © 123RF

Chociaż w kraju nad Wisłą pojawia się na półkach sklepowych, okra nie jest tu popularna. Co więcej, ilość nazw określających tą roślinę może wprowadzić zamęt w głowach konsumentów. Okra bowiem nazywana jest też m.in. ketmią jadalną, piżmianem, gombo, a nawet... palcami damy.

Warto więc wyjaśnić, że okra to roślina pochodząca z państw Rogu Afryki, czyli terenów dzisiejszej Somalii, Etiopii, Erytrei i Dżibuti, skąd została rozpowszechniona na Karaiby i do Azji. Rośnie na krzewach, które osiągają wysokość nawet do 2 metrów wysokości. Jej owoce przypominają podłużną zieloną fasolę lub papryczkę. Jest słodko-kwaśna i zawiera w sobie odrobinę śluzu.

Zobacz także: przepis na potrawkę brokułową

Chociaż okra nie jest częstym składnikiem polskich potraw, warto wprowadzić ją do codziennego jadłospisu. Przede wszystkim jest niskokaloryczna. W 100 g zawiera zaledwie około 60 kalorii. Jednocześnie jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, także kwasów omega-6, omega-9, luteiny i antyoksydantów.

Okra świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw: sałatek, gulaszy i sosów. Można też z powodzeniem dodawać ją do kaszy i makaronów, a także zup. Jednym z dań kuchni nigeryjskiej jest "mijan kubewa", czyli zupa z okry. Możemy ją także grillować, smażyć, marynować lub gotować. Tak podana okra będzie smacznym dodatkiem do mięs i ryb, a także ryżu.

Okrę na pewno znajdziemy w sklepach z azjatycką żywnością, a także w niektórych hipermarketach i dyskontach. Sprzedawana jest surowa lub w zalewie. Obecnie okrę możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 9,99 złotych za słoik (660 g).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć