Okra – afrykański przysmak. Kupisz tanio w dyskoncie

Mało znana niskokaloryczna roślina zawierająca w sobie dużą dawkę witaminy C i kwasu foliowego. O czym mowa? Oczywiście o okrze - niewielkiej roślinie pochodzącej z Afryki. Warto ją poznać i dodawać do znanych nam potraw. Sprawdzi się w nich doskonale.

Okrę na pewno znajdziemy w sklepach z azjatycką żywnością
Źródło zdjęć: © 123RF

Chociaż w kraju nad Wisłą pojawia się na półkach sklepowych, okra nie jest tu popularna. Co więcej, ilość nazw określających tą roślinę może wprowadzić zamęt w głowach konsumentów. Okra bowiem nazywana jest też m.in. ketmią jadalną, piżmianem, gombo, a nawet... palcami damy.

Warto więc wyjaśnić, że okra to roślina pochodząca z państw Rogu Afryki, czyli terenów dzisiejszej Somalii, Etiopii, Erytrei i Dżibuti, skąd została rozpowszechniona na Karaiby i do Azji. Rośnie na krzewach, które osiągają wysokość nawet do 2 metrów wysokości. Jej owoce przypominają podłużną zieloną fasolę lub papryczkę. Jest słodko-kwaśna i zawiera w sobie odrobinę śluzu.

Zobacz także: przepis na potrawkę brokułową

Chociaż okra nie jest częstym składnikiem polskich potraw, warto wprowadzić ją do codziennego jadłospisu. Przede wszystkim jest niskokaloryczna. W 100 g zawiera zaledwie około 60 kalorii. Jednocześnie jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, także kwasów omega-6, omega-9, luteiny i antyoksydantów.

Okra świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw: sałatek, gulaszy i sosów. Można też z powodzeniem dodawać ją do kaszy i makaronów, a także zup. Jednym z dań kuchni nigeryjskiej jest "mijan kubewa", czyli zupa z okry. Możemy ją także grillować, smażyć, marynować lub gotować. Tak podana okra będzie smacznym dodatkiem do mięs i ryb, a także ryżu.

Okrę na pewno znajdziemy w sklepach z azjatycką żywnością, a także w niektórych hipermarketach i dyskontach. Sprzedawana jest surowa lub w zalewie. Obecnie okrę możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 9,99 złotych za słoik (660 g).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm