WAŻNE
TERAZ

Zatrzymano mężczyznę, który groził prezydentowi Nawrockiemu

Okra – afrykański przysmak. Kupisz tanio w dyskoncie

Mało znana niskokaloryczna roślina zawierająca w sobie dużą dawkę witaminy C i kwasu foliowego. O czym mowa? Oczywiście o okrze - niewielkiej roślinie pochodzącej z Afryki. Warto ją poznać i dodawać do znanych nam potraw. Sprawdzi się w nich doskonale.

Okrę na pewno znajdziemy w sklepach z azjatycką żywnością
Źródło zdjęć: © 123RF

Chociaż w kraju nad Wisłą pojawia się na półkach sklepowych, okra nie jest tu popularna. Co więcej, ilość nazw określających tą roślinę może wprowadzić zamęt w głowach konsumentów. Okra bowiem nazywana jest też m.in. ketmią jadalną, piżmianem, gombo, a nawet... palcami damy.

Warto więc wyjaśnić, że okra to roślina pochodząca z państw Rogu Afryki, czyli terenów dzisiejszej Somalii, Etiopii, Erytrei i Dżibuti, skąd została rozpowszechniona na Karaiby i do Azji. Rośnie na krzewach, które osiągają wysokość nawet do 2 metrów wysokości. Jej owoce przypominają podłużną zieloną fasolę lub papryczkę. Jest słodko-kwaśna i zawiera w sobie odrobinę śluzu.

Zobacz także: przepis na potrawkę brokułową

Chociaż okra nie jest częstym składnikiem polskich potraw, warto wprowadzić ją do codziennego jadłospisu. Przede wszystkim jest niskokaloryczna. W 100 g zawiera zaledwie około 60 kalorii. Jednocześnie jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, także kwasów omega-6, omega-9, luteiny i antyoksydantów.

Okra świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw: sałatek, gulaszy i sosów. Można też z powodzeniem dodawać ją do kaszy i makaronów, a także zup. Jednym z dań kuchni nigeryjskiej jest "mijan kubewa", czyli zupa z okry. Możemy ją także grillować, smażyć, marynować lub gotować. Tak podana okra będzie smacznym dodatkiem do mięs i ryb, a także ryżu.

Okrę na pewno znajdziemy w sklepach z azjatycką żywnością, a także w niektórych hipermarketach i dyskontach. Sprzedawana jest surowa lub w zalewie. Obecnie okrę możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 9,99 złotych za słoik (660 g).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości