Ogórki szklarniowe w słodko-kwaśnej zalewie. Nie uwierzysz, jakie są pyszne!

Ogórki szklarniowe są dłuższe od gruntowych i mają gładką skórkę. Najczęściej kładziemy je na kanapki, dodajemy do sałatek lub przygotowujemy z nich mizerię. Jednak ogórki szklarniowe możemy również... zakisić. ten sposób jest znany w Rosji. Wykorzystajcie przepis rosyjskich gospodyń.

Ogórki szklarniowe w słodko-kwaśnej zalewie. Nie uwierzysz, jakie są pyszne!Ogórki szklarniowe w słodko-kwaśnej zalewie. Nie uwierzysz, jakie są pyszne!
oprac. Katarzyna Gileta

*Na 1,5 litrowy słoik: *

  • 3 długie ogórki
  • 4-5 łyżek octu
  • 2-2,5 szklanki zimnej przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-4 łyżeczki soli
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 3-5 ząbków czosnku
  • koper, chrzan, liście czarnej porzeczki i liście wiśni

Przepis

Do czystego szklanego słoika włóż zioła i przyprawy (posiekaj ząbki czosnku).
Ogórki pokrój (najpierw na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę na mniejsze kawałki - ok. 3-4 cm).
Włóż ogórki do słoika (lepiej postawić słoik na boku, wtedy paski się nie łamią).
Do miski wlej 2 szklanki zimnej przegotowanej wody i rozpuść w niej cukier i sól. Wlej ocet.
Zalej ogórki powstałą solanką. Jeśli to konieczne, dodaj wodę na górę słoika.
Nie zamykaj słoika pokrywką i nie wkładaj go do lodówki. Gotowe w 1-3 dni.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia