Ogórki szklarniowe w słodko-kwaśnej zalewie. Nie uwierzysz, jakie są pyszne!

Ogórki szklarniowe są dłuższe od gruntowych i mają gładką skórkę. Najczęściej kładziemy je na kanapki, dodajemy do sałatek lub przygotowujemy z nich mizerię. Jednak ogórki szklarniowe możemy również... zakisić. ten sposób jest znany w Rosji. Wykorzystajcie przepis rosyjskich gospodyń.

Ogórki szklarniowe w słodko-kwaśnej zalewie. Nie uwierzysz, jakie są pyszne!Ogórki szklarniowe w słodko-kwaśnej zalewie. Nie uwierzysz, jakie są pyszne!
oprac. Katarzyna Gileta

*Na 1,5 litrowy słoik: *

  • 3 długie ogórki
  • 4-5 łyżek octu
  • 2-2,5 szklanki zimnej przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-4 łyżeczki soli
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 3-5 ząbków czosnku
  • koper, chrzan, liście czarnej porzeczki i liście wiśni

Przepis

Do czystego szklanego słoika włóż zioła i przyprawy (posiekaj ząbki czosnku).
Ogórki pokrój (najpierw na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę na mniejsze kawałki - ok. 3-4 cm).
Włóż ogórki do słoika (lepiej postawić słoik na boku, wtedy paski się nie łamią).
Do miski wlej 2 szklanki zimnej przegotowanej wody i rozpuść w niej cukier i sól. Wlej ocet.
Zalej ogórki powstałą solanką. Jeśli to konieczne, dodaj wodę na górę słoika.
Nie zamykaj słoika pokrywką i nie wkładaj go do lodówki. Gotowe w 1-3 dni.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce