Ogórki słodko-kwaśne po wietnamsku. Przepis dostaliśmy od czytelnika

Pan Grzegorz podzielił się z nami genialnym pomysłem na ogórki po wietnamsku. Będą idealne jako składnik sałatek lub przekąska na imprezie. Przepis dostaliśmy na dziejesiewp.pl.

Ogórki słodko-kwaśne po wietnamsku. Przepis dostaliśmy od czytelnikaOgórki słodko-kwaśne po wietnamsku. Przepis dostaliśmy od czytelnika
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 10 szt. świeżych ogórków
  • 100 g soli morskiej
  • 200 ml octu 9 proc.
  • 200 g cukru sodża
  • 50 ml słodkiej wódki koreańskiej

Przepis

  • Nie odcinać całkowicie ogonków z ogórków - zostawić około 2 mm.
  • Ogórki umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Pozostawić je do całkowitego wyschnięcia.
  • W dużej misce umieścić duży polietylenowy worek i poukładać w nim ogórki. Posypać z wierzchu ogórki solą morską.
  • Następnie posypać je cukrem. Kolejno dodać ocet. Na końcu polać wódką.
  • Teraz worek ciasno i szczelnie (hermetycznie!) zawinąć i pozostawić w misce na 3-5 dni w temperaturze pokojowej.
  • Następnie włożyć hermetycznie zamknięty worek z ogórkami do lodówki. Można je tam trzymać do tygodnia, ale powinny być hermetycznie zamknięte w worku.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę