Smakowite inspiracje
Świeże, małosolne, kiszone, konserwowe… latem królują ogórki. To popularne warzywo właśnie teraz jest najsmaczniejsze, bo najczęściej na nasze stoły trafia prosto z pól, gdzie słońce nadaje im aromatu. Uważa się, że ogórki nie są jakoś przesadnie zdrowe, bo składają się głównie z wody. To jednak nie do końca prawda. Ogórki zawierają mnóstwo witamin, pomagają oczyścić organizm, a przede wszystkim są niskokaloryczne, więc warto je jeść. Oto nasze propozycje na ogórkową ucztę.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Chłodnik z ogórka
Ta prosta, smaczna i orzeźwiająca zupa może być idealnym daniem na letni obiad lub kolację. Potrzebujemy bardzo niewiele składników: kilka ogórków, dwie szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki, pęczek koperku, pęczek rzodkiewek, sok z cytryny, sól i pieprz. Ogórki dokładnie myjemy. Połowę obieramy, połowę pozostawiamy ze skórką. Wszystkie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z rzodkiewkami. Starte warzywa posypujemy solą i pozostawiamy na kilkanaście minut. Koperek siekamy, dodajemy do ogórka i rzodkiewki. Zalewamy jogurtem lub maślanką, doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem i odstawiamy do lodówki, by się zupa schłodziła.
Ogórki małosolne na sucho
Przepyszne ogórki małosolne niekoniecznie muszą być zrobione w zalewie, która nie tylko nie wszystkim się udaje, ale w ciepłe dni może pleśnieć. Warto więc spróbować zrobić takie ogórki… na sucho. Składniki są takie same, jak na tradycyjne ogórki małosolne: oprócz ogórków potrzebujemy czosnek, kilka baldachów kopru, kawałek chrzanu, liście laurowe, kilka łyżek gorczycy i sól. Z ogórków usuwamy końcówki, wkładamy je do miski i zasypujemy solą. Mieszamy i wkładamy ogórki do worka. Dodajemy wszystkie przyprawy, wstrząsamy workiem i wkładamy do lodówki. Małosolne powinny być gotowe po dwóch dniach.
Sałatka z ogórków kiszonych
Ogórki małosolne po kilku dniach leżakowania w solance stają się bardziej słone, czyli ukiszone. Najczęściej jemy je na kanapkach, ale możemy również przygotować smaczną sałatkę. Składniki: kilka ogórków kiszonych, cebula, ząbek czosnku, papryczka chili, oliwa z oliwek, świeżo zmielony pieprz. Przepis jest dziecinnie prosty: ogórki kroimy w grubą kostkę, cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Łączymy składniki, wlewamy oliwę, posypujemy pieprzem i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie sałatka jest gotowa.
Ogórki w maśle
Mało popularne jest w Polsce smażenie ogórków. To dziwne, bo bardzo często smażymy np. cukinię, warzywo, które jest bliskim krewniakiem ogórka. Do smażenia należy używać twardych, zwartych ogórków, których pestki jeszcze się nie rozwinęły. Ogórki kroimy w grube plastry i smażymy na rozgrzanym maśle, doprawiając solą, pieprzem, nasionami fenkułu i gorczycy. Na koniec możemy dodać kilka łyżek śmietany, by utworzył się smaczny sos.
Roladki z ogórka konserwowego z krabem
Duże ogórki konserwowe idealnie nadają się do przygotowania bardzo ciekawych i nietypowych przekąsek. Roladki to danie na jeden kęs, bardzo wygodne na przyjęcia. Potrzebujemy: kilka dość dużych ogórków konserwowych, puszkę krabów, kilka łyżek posiekanego koperku, gęstą śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz. Ogórki kroimy wzdłuż przy pomocy obieraczki do warzyw w bardzo cienkie paski. Kraba rozgniatamy widelcem, dodajemy koperek i śmietanę, by zrobiła się dość gęsta pasta. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Kulkę nadzienia owijamy plasterkiem ogórka konserwowego i spinamy wszystko wykałaczką. Gotowe!