Trwa ładowanie...

Ogórki małosolne na 3 sposoby. Nieodzowne podczas majówki

Kojarzą się z latem i kuszą intensywnym zapachem kopru. Są delikatne, lekko słodkie i jędrne – idealne do grilla. A co ważne, ogórki małosolne można przygotować w kilka chwil i już po 2-3 dniach cieszyć się ich smakiem. Jak to zrobić? Sprawdźmy

Share
Przygotowanie ogórków małosolnych jest nieskomplikowane
Przygotowanie ogórków małosolnych jest nieskomplikowaneŹródło: 123RF
d3wsrw9

Ogórki małosolne – właściwości

Gdy tylko na straganach pojawią się pierwsze młode, niewielkie zielone ogórki, czas na kiszenie. Wystarczy solanka i przyprawy – zupełnie tak samo, jak w procesie przygotowania ogórków kiszonych, bo również ogórki małosolne podlegają procesowi fermentacji i przemiany cukrów prostych w dobroczynny kwas mlekowy.

Warto jeść ogórki małosolne, bo są delikatniejsze niż kiszone, mają mniejszą zawartość sodu, a przy tym są bogactwem probiotyków, witaminy C, a także witaminy z grupy B oraz witaminy K.

d3wsrw9

Chrupmy więc ogórki małosolne na zdrowie – nie tylko przy okazji grilla!

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

Ogórki małosolne – klasyczny przepis

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 5 gałązek kopru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • korzeń chrzanu o długości około 5-10 cm
  • 1 łyżka soli na każdy 1 litr wody
d3wsrw9

Przygotowanie:

  1. Zagotować wodę z solą w odpowiednim stężeniu i pozostawić do ostudzenia.
  2. W międzyczasie umyć ogórki, a w dużym słoju lub glinianym naczyniu ułożyć koper, czosnek i obrany oraz pokrojony chrzan.
  3. Wsypać ogórki i zalać przestudzoną, ale wciąż lekko ciepłą wodą (im będzie cieplejsza, tym szybciej ogórki ukisną).
  4. Przykryć naczynie lub zakręcić delikatnie słoik i odstawić na 2-3 dni.

Ogórki małosolne na sucho

To sposób praktykowany między innymi w Rosji – ogórki małosolne kisi się bez dodatku wody, w szczelnie zamkniętej, pozbawionej dostępu powietrza, torbie strunowej. Niewątpliwą zaletą jest czas fermentacji – wystarczą 24 godziny, by cieszyć się smakiem prawdziwych ogórków małosolnych.

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 5 gałązek kopru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • korzeń chrzanu o długości około 5-10 cm
  • 3 łyżeczki soli
  • torba foliowa strunowa na mrożonki o pojemności około 3-4 l
d3wsrw9

Przygotowanie:

  1. Ogórki należy umyć i osuszyć, a następnie odciąć końcówki.
  2. Czosnek i chrzan obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Do torebki foliowej przełożyć wszystkie składniki wraz z solą.
  4. Zamknąć woreczek i dokładnie potrząsnąć tak, by cała zwartość woreczka dokładnie się wymieszała.
  5. Włożyć do lodówki na kilka godzin, a po upływie tego czasu przełożyć woreczek strunowy w cieplejsze miejsce. Ogórki będą gotowe po upływie 12-24 godzin.

Ogórki małosolne z chili

Ten niepozorny dodatek sprawia, że ogórki małosolne nabierają mocy. Nie każdemu do gustu przypadnie taka ingerencja w delikatny i słodkawy smak ogórków, ale zdecydowanie warto wypróbować tego niezwykłego połączenia.

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 5 gałązek kopru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • korzeń chrzanu o długości około 5-10 cm
  • 1 łyżka soli na każdy kolejny 1 litr wody
  • 1-2 papryczki chili, jalapeno lub habanero
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • ¼ łyżeczki wasabi
d3wsrw9

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyć i odciąć końcówki.
  2. Zagotować wodę z cukrem, a gdy przestygnie, dodać do niej posiekany czosnek, chrzan, gorczycę, a także wasabi i papryczkę posiekaną na kawałki wraz z pestkami.
  3. Ogórki ułożyć w dużym słoju i zalać ostygniętą zalewą.
  4. Zakręcić słój i odstawić ogórki na 2-3 dni.
123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d3wsrw9
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3wsrw9

Podziel się opinią

Share
d3wsrw9
d3wsrw9
Więcej tematów