Ogórki małosolne na 3 sposoby. Nieodzowne podczas majówki
Kojarzą się z latem i kuszą intensywnym zapachem kopru. Są delikatne, lekko słodkie i jędrne – idealne do grilla. A co ważne, ogórki małosolne można przygotować w kilka chwil i już po 2-3 dniach cieszyć się ich smakiem. Jak to zrobić? Sprawdźmy
Ogórki małosolne – właściwości
Gdy tylko na straganach pojawią się pierwsze młode, niewielkie zielone ogórki, czas na kiszenie. Wystarczy solanka i przyprawy – zupełnie tak samo, jak w procesie przygotowania ogórków kiszonych, bo również ogórki małosolne podlegają procesowi fermentacji i przemiany cukrów prostych w dobroczynny kwas mlekowy.
Warto jeść ogórki małosolne, bo są delikatniejsze niż kiszone, mają mniejszą zawartość sodu, a przy tym są bogactwem probiotyków, witaminy C, a także witaminy z grupy B oraz witaminy K.
Chrupmy więc ogórki małosolne na zdrowie – nie tylko przy okazji grilla!
Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis
Ogórki małosolne – klasyczny przepis
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 5 gałązek kopru
- 3-4 ząbki czosnku
- korzeń chrzanu o długości około 5-10 cm
- 1 łyżka soli na każdy 1 litr wody
Przygotowanie:
- Zagotować wodę z solą w odpowiednim stężeniu i pozostawić do ostudzenia.
- W międzyczasie umyć ogórki, a w dużym słoju lub glinianym naczyniu ułożyć koper, czosnek i obrany oraz pokrojony chrzan.
- Wsypać ogórki i zalać przestudzoną, ale wciąż lekko ciepłą wodą (im będzie cieplejsza, tym szybciej ogórki ukisną).
- Przykryć naczynie lub zakręcić delikatnie słoik i odstawić na 2-3 dni.
Ogórki małosolne na sucho
To sposób praktykowany między innymi w Rosji – ogórki małosolne kisi się bez dodatku wody, w szczelnie zamkniętej, pozbawionej dostępu powietrza, torbie strunowej. Niewątpliwą zaletą jest czas fermentacji – wystarczą 24 godziny, by cieszyć się smakiem prawdziwych ogórków małosolnych.
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 5 gałązek kopru
- 3-4 ząbki czosnku
- korzeń chrzanu o długości około 5-10 cm
- 3 łyżeczki soli
- torba foliowa strunowa na mrożonki o pojemności około 3-4 l
Przygotowanie:
- Ogórki należy umyć i osuszyć, a następnie odciąć końcówki.
- Czosnek i chrzan obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Do torebki foliowej przełożyć wszystkie składniki wraz z solą.
- Zamknąć woreczek i dokładnie potrząsnąć tak, by cała zwartość woreczka dokładnie się wymieszała.
- Włożyć do lodówki na kilka godzin, a po upływie tego czasu przełożyć woreczek strunowy w cieplejsze miejsce. Ogórki będą gotowe po upływie 12-24 godzin.
Ogórki małosolne z chili
Ten niepozorny dodatek sprawia, że ogórki małosolne nabierają mocy. Nie każdemu do gustu przypadnie taka ingerencja w delikatny i słodkawy smak ogórków, ale zdecydowanie warto wypróbować tego niezwykłego połączenia.
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 5 gałązek kopru
- 3-4 ząbki czosnku
- korzeń chrzanu o długości około 5-10 cm
- 1 łyżka soli na każdy kolejny 1 litr wody
- 1-2 papryczki chili, jalapeno lub habanero
- ½ łyżeczki gorczycy
- ¼ łyżeczki wasabi
Przygotowanie:
- Ogórki umyć i odciąć końcówki.
- Zagotować wodę z cukrem, a gdy przestygnie, dodać do niej posiekany czosnek, chrzan, gorczycę, a także wasabi i papryczkę posiekaną na kawałki wraz z pestkami.
- Ogórki ułożyć w dużym słoju i zalać ostygniętą zalewą.
- Zakręcić słój i odstawić ogórki na 2-3 dni.
Zobacz także: