Ogórki małosolne na 3 sposoby. Nieodzowne podczas majówki

Kojarzą się z latem i kuszą intensywnym zapachem kopru. Są delikatne, lekko słodkie i jędrne – idealne do grilla. A co ważne, ogórki małosolne można przygotować w kilka chwil i już po 2-3 dniach cieszyć się ich smakiem. Jak to zrobić? Sprawdźmy

Przygotowanie ogórków małosolnychPrzygotowanie ogórków małosolnych jest nieskomplikowane
Źródło zdjęć: © 123RF

Ogórki małosolne – właściwości

Gdy tylko na straganach pojawią się pierwsze młode, niewielkie zielone ogórki, czas na kiszenie. Wystarczy solanka i przyprawy – zupełnie tak samo, jak w procesie przygotowania ogórków kiszonych, bo również ogórki małosolne podlegają procesowi fermentacji i przemiany cukrów prostych w dobroczynny kwas mlekowy.

Warto jeść ogórki małosolne, bo są delikatniejsze niż kiszone, mają mniejszą zawartość sodu, a przy tym są bogactwem probiotyków, witaminy C, a także witaminy z grupy B oraz witaminy K.

Chrupmy więc ogórki małosolne na zdrowie – nie tylko przy okazji grilla!

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

Ogórki małosolne – klasyczny przepis

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 5 gałązek kopru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • korzeń chrzanu o długości około 5-10 cm
  • 1 łyżka soli na każdy 1 litr wody

Przygotowanie:

  1. Zagotować wodę z solą w odpowiednim stężeniu i pozostawić do ostudzenia.
  2. W międzyczasie umyć ogórki, a w dużym słoju lub glinianym naczyniu ułożyć koper, czosnek i obrany oraz pokrojony chrzan.
  3. Wsypać ogórki i zalać przestudzoną, ale wciąż lekko ciepłą wodą (im będzie cieplejsza, tym szybciej ogórki ukisną).
  4. Przykryć naczynie lub zakręcić delikatnie słoik i odstawić na 2-3 dni.

Ogórki małosolne na sucho

To sposób praktykowany między innymi w Rosji – ogórki małosolne kisi się bez dodatku wody, w szczelnie zamkniętej, pozbawionej dostępu powietrza, torbie strunowej. Niewątpliwą zaletą jest czas fermentacji – wystarczą 24 godziny, by cieszyć się smakiem prawdziwych ogórków małosolnych.

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 5 gałązek kopru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • korzeń chrzanu o długości około 5-10 cm
  • 3 łyżeczki soli
  • torba foliowa strunowa na mrożonki o pojemności około 3-4 l

Przygotowanie:

  1. Ogórki należy umyć i osuszyć, a następnie odciąć końcówki.
  2. Czosnek i chrzan obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Do torebki foliowej przełożyć wszystkie składniki wraz z solą.
  4. Zamknąć woreczek i dokładnie potrząsnąć tak, by cała zwartość woreczka dokładnie się wymieszała.
  5. Włożyć do lodówki na kilka godzin, a po upływie tego czasu przełożyć woreczek strunowy w cieplejsze miejsce. Ogórki będą gotowe po upływie 12-24 godzin.

Ogórki małosolne z chili

Ten niepozorny dodatek sprawia, że ogórki małosolne nabierają mocy. Nie każdemu do gustu przypadnie taka ingerencja w delikatny i słodkawy smak ogórków, ale zdecydowanie warto wypróbować tego niezwykłego połączenia.

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 5 gałązek kopru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • korzeń chrzanu o długości około 5-10 cm
  • 1 łyżka soli na każdy kolejny 1 litr wody
  • 1-2 papryczki chili, jalapeno lub habanero
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • ¼ łyżeczki wasabi

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyć i odciąć końcówki.
  2. Zagotować wodę z cukrem, a gdy przestygnie, dodać do niej posiekany czosnek, chrzan, gorczycę, a także wasabi i papryczkę posiekaną na kawałki wraz z pestkami.
  3. Ogórki ułożyć w dużym słoju i zalać ostygniętą zalewą.
  4. Zakręcić słój i odstawić ogórki na 2-3 dni.
Ogórki gruntowe
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości