Jak grilluje się na świecie?

Choć grillowanie stało się polskim sportem narodowym, nie zapominajmy, że ten sposób spędzania wolnego czasu i gotowania pojawił się w naszym kraju stosunkowo niedawno.

GrillowanieSprawdziliśmy, jak wygląda grillowanie na świecie
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

W Polsce na grillu lądują przede wszystkim różnego rodzaju mięsa, takie jak karkówka czy drób, a także kiełbaski i kaszanka. W innych krajach świata grill jest nieodłączną częścią kulinarnej kultury od lat i od czasu do czasu powinniśmy korzystać z tradycji innych krajów. A co się grilluje za naszymi granicami?

Stany Zjednoczone

Zacznijmy od nieformalnej ojczyzny grilla, czyli Stanów Zjednoczonych. Mięso jest tu oczywiście podstawą. Bez przeróżnego rodzaju burgerów nie obędzie się żadne przyjęcie pod gołym niebem. Ostre skrzydełka z kurczaka to także tradycja w Ameryce. Najbardziej spektakularne są jednak żeberka, marynowane bardzo długo w przeróżnego typu zalewach, pieczone na grillu i smarowane sosami na bardzie ostrej papryczki chili, miodu i keczupu. To firmowy znak Ameryki spod znaku grilla. Jako dodatki stosuje się przede wszystkim pieczywo, Amerykanie nie słyną przecież ze zdrowego trybu życia. Znajdziemy jednak i mniej kaloryczne akcenty, na przykład pieczone w folii kolby kukurydzy, doprawianej masłem i solą, albo słodkie ziemniaki, pieczone z dodatkiem ziół i ostrych przypraw.

Francja

Francuzi słyną raczej z wykwintnych potraw niż z prostego, wydawałoby się grilla. Nic więc dziwnego, że na ruszcie przygotowuje się w tym kraju delikatne befsztyki z dobrej jakościowo wołowiny, pochodzące z północnej Afryki pikantne baranie kiełbaski i szaszłyki z dobrze zamarynowanego mięsa indyka, kaczki czy dzikiego ptactwa. Te ostatnie musi być zawinięte w kawałki słoniny, by nie wyschło podczas pieczenia. Nie wolno także zapomnieć o rybach – przede wszystkim makreli i soli, delikatnie pieczonych z dodatkiem cytryny i morskiej soli oraz o krewetkach i małżach, podawanych jedynie z sokiem z cytryny. A to wszystko smakuje dobrze tylko popijane dobrej jakości winem, którego we Francji nie brakuje.

Niemcy

Niemcy kojarzą nam się z kiełbaskami i właśnie to one najczęściej lądują tam na grillu. Niezliczona liczba bratwurstów może konkurować jedynie z polskimi wędlinami. Grillowana kiełbaska podawana jest obowiązkowo z pszenną bułką i musztardą lub sosem curry. Niemcy również uwielbiają grillowany ser – zarówno żółty, jak i pleśniowy. Najlepsze do tego typu przygotowania są sery zwarte, twarde, które tylko przez chwilę podgrzewa się na ruszcie.

Holandia

Znani ze swojego spokojnego usposobienia Holendrzy czasem również spotykają się ze znajomymi przy grillu. I tu najczęściej piecze się wieprzowe lub drobiowe szaszłyki. Bardzo popularne są pochodzące z Indonezji i Malezji sataye, czyli małe szaszłyki podawane z sosem orzechowym. Dlaczego właśnie one? Indonezja była przecież holenderską kolonią, więc dziś w Rotterdamie czy Amsterdamie mieszka wielu imigrantów z południowej Azji. Popularne są również warzywa. Holendrzy, w przeciwieństwie np. do Amerykanów, dbają o zdrowie. Cukinia, papryka czy brokuły to stały element grilla w Kraju Tulipanów.

Azja

I na koniec Azja, a w szczególności Tajlandia i Wietnam. Te leżące nad ciepłymi morzami kraje to raj dla miłośników ryb i owoców morza. Homary, langusty, wszelkiego rodzaju i rozmiaru krewetki, doprawione aromatycznymi przyprawami to prawdziwy rarytas. Znajdziemy je na każdej ulicy, na każdym kroku. Nic tylko wybierać i zachwycać się smakiem!

Grillowanie - fakty i mity. Ekspert zdradza, jak zdrowo i bezpiecznie grillować

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇