Grill bez mięsa. Przepisy na wegetariańskie dania z grilla
Choć w Polsce grill wciąż kojarzy się przede wszystkim z kiełbasą i karkówką, grillowanie nie jest zarezerwowane wyłącznie dla mięsożerców. Na ruszcie możemy przygotować też wiele ciekawych potraw warzywnych. I nawet ci, którzy nie są wegetarianami, powinni ich spróbować. Są smaczne i, przede wszystkim, bardzo zdrowe. Poniżej kilka naszych propozycji.
Grillowane warzywa
Gdy wegetarianie przychodzą na grillowe przyjęcie, na którym dominują mięsożercy, najczęściej mogą się załapać jedynie na pieczoną paprykę, cukinię czy cebulę. A przecież można z warzyw przygotować proste i bardzo smaczne danie, które zachwyci każdego.
Potrzebujemy: paprykę czerwoną, brokuła, cukinię, kukurydzę w kolbach, koper włoski, seler naciowy, marchewkę, cebulę, czosnek, suszone oregano, oliwę, ocet jabłkowy, sól, cukier i pieprz. Oliwę i ocet mieszamy z oregano, posiekanym czosnkiem, solą, cukrem i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Marchewkę, cebulę i cukinię kroimy na plasterki, paprykę i koper na paski, seler na spore kawałki, brokuły dzielimy na różyczki. Wszystkie warzywa wkładamy na kilka minut do marynaty, przekładamy na duży kawałek folii aluminiowej, zawijamy bardzo szczelnie i pieczemy na grillu pół godziny. Przekładamy do miski i polewamy marynatą.
Ziemniaki z wędzonym serem
Ziemniaki na grillu? Bardziej kojarzą się nam one z ogniskiem, ale ugotowane wcześniej i upieczone będą znakomite.
Składniki: kilka ugotowanych w mundurkach dużych ziemniaków, kawałek wędzonego sera (najlepiej owczego), czosnek, majonez, śmietana 18 proc. cebula, sos Tabasco, kiełki fasoli, oliwa, suszony tymianek, sól i pieprz. Ziemniaki kroimy wzdłuż na pół, a następnie wydrążamy je, by powstały łódeczki. Oprószamy je solą, pieprzem i tymiankiem. Wydrążony miąższ ugniatamy widelcem. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na rozgrzanej oliwie. W misce mieszamy miąższ z ziemniaków, cebulę i starty na tarce ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy połówki ziemniaków i układamy na aluminiowej tacce. Opiekamy 10 minut.
Bataty z rozmarynem
Bataty nadają się do grillowania idealnie. Ich smak znakomicie komponuje się z aromatem dymu.
Potrzebujemy: kilka batatów, czosnek, świeży rozmaryn, oliwę, oregano, suszoną bazylię, sól i pieprz. Bataty myjemy, ale nie obieramy i kroimy na grube plastry. Czosnek drobno siekamy. W misce mieszamy oliwę z czosnkiem, posiekanym rozmarynem, ziołami, solą i pieprzem. Plastry batatów moczymy w marynacie 10 minut i grillujemy na ruszcie przewracając i polewając marynatą co kilka minut.