Grill bez mięsa. Przepisy na wegetariańskie dania z grilla

Choć w Polsce grill wciąż kojarzy się przede wszystkim z kiełbasą i karkówką, grillowanie nie jest zarezerwowane wyłącznie dla mięsożerców. Na ruszcie możemy przygotować też wiele ciekawych potraw warzywnych. I nawet ci, którzy nie są wegetarianami, powinni ich spróbować. Są smaczne i, przede wszystkim, bardzo zdrowe. Poniżej kilka naszych propozycji.

Grillowane warzywaWarzywa z grilla
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Grillowane warzywa

Gdy wegetarianie przychodzą na grillowe przyjęcie, na którym dominują mięsożercy, najczęściej mogą się załapać jedynie na pieczoną paprykę, cukinię czy cebulę. A przecież można z warzyw przygotować proste i bardzo smaczne danie, które zachwyci każdego.

Potrzebujemy: paprykę czerwoną, brokuła, cukinię, kukurydzę w kolbach, koper włoski, seler naciowy, marchewkę, cebulę, czosnek, suszone oregano, oliwę, ocet jabłkowy, sól, cukier i pieprz. Oliwę i ocet mieszamy z oregano, posiekanym czosnkiem, solą, cukrem i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Marchewkę, cebulę i cukinię kroimy na plasterki, paprykę i koper na paski, seler na spore kawałki, brokuły dzielimy na różyczki. Wszystkie warzywa wkładamy na kilka minut do marynaty, przekładamy na duży kawałek folii aluminiowej, zawijamy bardzo szczelnie i pieczemy na grillu pół godziny. Przekładamy do miski i polewamy marynatą.

Ziemniaki z wędzonym serem

Ziemniaki na grillu? Bardziej kojarzą się nam one z ogniskiem, ale ugotowane wcześniej i upieczone będą znakomite.

Składniki: kilka ugotowanych w mundurkach dużych ziemniaków, kawałek wędzonego sera (najlepiej owczego), czosnek, majonez, śmietana 18 proc. cebula, sos Tabasco, kiełki fasoli, oliwa, suszony tymianek, sól i pieprz. Ziemniaki kroimy wzdłuż na pół, a następnie wydrążamy je, by powstały łódeczki. Oprószamy je solą, pieprzem i tymiankiem. Wydrążony miąższ ugniatamy widelcem. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na rozgrzanej oliwie. W misce mieszamy miąższ z ziemniaków, cebulę i starty na tarce ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy połówki ziemniaków i układamy na aluminiowej tacce. Opiekamy 10 minut.

Bataty z rozmarynem

Bataty nadają się do grillowania idealnie. Ich smak znakomicie komponuje się z aromatem dymu.

Potrzebujemy: kilka batatów, czosnek, świeży rozmaryn, oliwę, oregano, suszoną bazylię, sól i pieprz. Bataty myjemy, ale nie obieramy i kroimy na grube plastry. Czosnek drobno siekamy. W misce mieszamy oliwę z czosnkiem, posiekanym rozmarynem, ziołami, solą i pieprzem. Plastry batatów moczymy w marynacie 10 minut i grillujemy na ruszcie przewracając i polewając marynatą co kilka minut.

Grillowanie - fakty i mity. Ekspert zdradza, jak zdrowo i bezpiecznie grillować

Wybrane dla Ciebie

Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka