Ogórki małosolne babci Maszy. Bez zalewy i słoika
Ogórki małosolne bez wody i słoików. Przepis dostałam kiedyś od mojej babci Maszy z Rosji. Od tej pory ogórki małosolne robię tylko w ten sposób. Ekspresowe, chrupiące, nietracące swojego pięknego zielonego koloru.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- 13 ogórków gruntowych (660 g)
- pół cytryny
- 1 zestaw do ogórków małosolnych (koper, chrzan,
- czosnek)
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- kawałek imbiru długości 3 cm (to jest mój dodatek, który można pominąć)
- 1 łyżka soli
- woreczek z zamknięciem strunowym lub, jak robiła moja babcia, 2 zwykłe torebki foliowe
- Ściąć końcówki ogórków. Cytrynę przekroić na ćwiartki, czosnek na pół, zestaw pokroić na mniejsze kawałki.
- Do woreczka włożyć ogórki, zestaw, imbir, ziele, sól. Wycisnąć sok z cytryny i włożyć skórkę. Szczelnie zamknąć torebkę i delikatnie, ale dobrze nią potrząsać.
- Składniki muszą się dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na około 15 godzin. Po upływie tego czasu ogórki są gotowe.
Ten przepis, jak i inne pyszności znajdziecie w książce Svetlany Ovsyankiny "Fit przepisy od baletnicy sezonowo"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze