Trwa ładowanie...
d25avye

Ogórki małosolne babci Maszy. Bez zalewy i słoika

Przepis

Ogórki małosolne bez wody i słoików. Przepis dostałam kiedyś od mojej babci Maszy z Rosji. Od tej pory ogórki małosolne robię tylko w ten sposób. Ekspresowe, chrupiące, nietracące swojego pięknego zielonego koloru.

3.3
(37 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 13 ogórków gruntowych (660 g)
  • pół cytryny
  • 1 zestaw do ogórków małosolnych (koper, chrzan,
  • czosnek)
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • kawałek imbiru długości 3 cm (to jest mój dodatek, który można pominąć)
  • 1 łyżka soli
  • woreczek z zamknięciem strunowym lub, jak robiła moja babcia, 2 zwykłe torebki foliowe
Przepis
  • Ściąć końcówki ogórków. Cytrynę przekroić na ćwiartki, czosnek na pół, zestaw pokroić na mniejsze kawałki.
  • Do woreczka włożyć ogórki, zestaw, imbir, ziele, sól. Wycisnąć sok z cytryny i włożyć skórkę. Szczelnie zamknąć torebkę i delikatnie, ale dobrze nią potrząsać.
  • Składniki muszą się dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na około 15 godzin. Po upływie tego czasu ogórki są gotowe.

Ten przepis, jak i inne pyszności znajdziecie w książce Svetlany Ovsyankiny "Fit przepisy od baletnicy sezonowo"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Ogórki małosolne babci Maszy. Bez zalewy i słoika
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d25avye

Podziel się opinią

24
18
Share
d25avye
d25avye
d25avye
d25avye
Więcej tematów
d25avye