O jedzeniu, kupowaniu i przechowywaniu sezonowych warzyw i owoców. Rozmowa z dietetyk Anną Wieczorek

Dziennie powinniśmy zjadać pięć porcji warzyw i owoców, z czego w diecie powinny przeważać te pierwsze. Latem większość Polaków spożywa ich odpowiednią ilość. Są dostępne na każdym kroku.

Sezonowe warzywa i owoce to wybór przede wszystkim świeżych produktów
Źródło zdjęć: © 123RF

– Jedzenie sezonowych warzyw i owoców to wybór produktów smacznych i pełnych wartości odżywczych, bo świeżych. Ponadto jedząc lokalnie, korzystnie wpływamy na środowisko, bo dystrybucja takich produktów nie wymaga tak długiego transportu, jak ma to miejsce w przypadku np. owoców południowych – wymienia zalety kupowania sezonowych owoców dietetyk Anna Wieczorek

W drugiej połowie lata pojawiają się kolejne sezonowe produkty, którymi warto się zajadać. Na straganach zaczynają królować owoce jagodowe takie jak maliny, borówki amerykańskie czy jagody, które są źródłem witaminy C. – Witamina C to nie tylko pomoc dla układu odpornościowego. Wspomaga gojenie się ran, jest bogatym źródłem błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, a także chroni przed nowotworem jelita grubego. – komentuje ekspert.

Paprykę czerwoną warto spożywać na surowo. Jest bogata w witaminę C oraz foliany, które nie są odporne na działanie wysokiej temperatury. – Obróbka termiczna powoduje straty tych witamin na poziomie około 50 proc. – podsumowuje dietetyk.

– Warzywa i owoce powinny być jędrne, bez ubytków. Warto zwrócić uwagę, czy nie występuje na nich pleśń. Pamiętajmy, że nawet jeżeli odetniemy spleśniałą część, jedzenie spleśniałych warzyw i owoców jest niezdrowe. Toksyny pleśni będą znajdowały się bowiem w całej roślinie. Aby wydłużyć świeżość produktów, ważne jest ich dalsze przechowywanie. Mycie zalecam dopiero przed bezpośrednim przygotowaniem lub zjedzeniem – radzi Wieczorek.

Jeśli nie jesteśmy przekonani co do słuszność przechowywania wszystkiego w lodówce warto to zweryfikować. – Owoce jagodowe, paprykę, fasolkę szparagową warto przechowywać w lodówce, tymczasem pomidory stracą na smaku, gdy włożymy je do lodówki na dłużej – podpowiada.

Zobacz także: Grzegorz Łapanowski: Najlepszy smak mają produkty sezonowe:

Dobrze jest wyrobić w sobie zdrowy nawyk sięgania po produkty roślinne. Warto dodawać warzywo lub owoc do każdego posiłku. Anna Wieczorek sugeruje, aby spożywać produkty roślinne pod różną postacią. Możemy jeść sałatki, surówki, zupy czy koktajle. Sięgajmy po nowe produkty, aby nie popaść w monotonność. Warzywa mogą posłużyć jako przekąska na wieczorną imprezę, a owoce świetnie zastąpią słodkie przekąski.

O zaletach spożywania warzyw i owoców wiemy nie od dziś. – Latem warto zamrozić sezonowe warzywa i owoce, by w okresie jesiennym i zimowym cieszyć się smakiem tych produktów. Warzywa i owoce powinniśmy bowiem jeść przez cały rok, ponieważ są one nieodłącznym elementem zdrowej diety. W czasie kiedy są one mniej dostępne, nie bójmy się korzystać z mrożonek i przetworów – podpowiada ekspert.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany