Nieoceniona papryka – bogactwo kolorów, smaków i witamin
Produkowana na południu Mazowsza papryka, niezależnie od odmiany, należy do rodziny psiankowatych i jest spokrewniona z pomidorami i bakłażanem. Aż ok. 90 proc. krajowej produkcji tego warzywa znajduje się w tzw. "zagłębiu paprykowym". W ramach kampanii „Wszystkie smaki i kolory papryki” przybliżamy jej walory i wartości odżywcze.
Papryka może być spożywana na surowo, gotowana i w formie pieczonej, dobrze sprawdza się także w postaci grillowanej. Jej wartość kulinarna i zdrowotna jest niezależna od koloru, chociaż te czerwone i pomarańczowe uchodzą za najsłodsze. Papryka zielona zaś polecana jest diabetykom ze względu na najniższą spośród wszystkich papryk zawartość cukru prostego. Ze względu na wrażliwość temperaturową witamin najlepiej jest spożywać paprykę w postaci surowej, jako dodatek do sałatek, kanapek czy też warzywnych koktajli. Chcąc ją podawać na ciepło lepsza będzie krótka obróbka termiczna, by oszczędzić jak najwięcej cennych witamin i składników mineralnych. Warto paprykę włączyć do swojego codziennego jadłospisu. Z powodzeniem może stanowić 1 z 5 porcji warzyw spożywanych każdego dnia, ale także odmieni smak wielu potraw – dodaje Osęka.
Już jedna papryka zawiera całkowite, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla dorosłej osoby i jest jednym z najlepszych jej źródeł. Ze względu na obecność witaminy B6 (pirydoksyny) poprawia proces tworzenia się czerwonych krwinek. Zawarta w niej witamina K1 ma wpływ na krzepliwość krwi i zdrowie kości. Niebagatelny wpływ na pracę układu krwionośnego ma też zawarty w papryce potas.
Papryka jest bogata w przeciwutleniacze, w szczególności witaminę E oraz A, a także kapsantynę, kwercetynę, luteolinę i wiolaksantynę. Przeciwutleniacze, których bogatym źródłem jest papryka odgrywają rolę w zapobieganiu chorobom przewlekłym, w szczególności chorobom serca
i nowotworom, a także utrzymaniu dobrego wzroku. Z kolei ostra papryka, występująca w dziesiątkach odmian, zróżnicowanych pod względem ostrości mierzonej na skali Scoville’a ma szereg właściwości, o które nie jest podejrzewana. Odczuwalna ostrość zależna jest między innymi od ilości kapsycyiny, dzięki której ostra papryka ma wpływ na regulację metabolizmu, ale jest także skutecznym środkiem przeciwbakteryjnym. Dzięki czemu łagodzi objawy przeziębienia, rozgrzewa i pomaga walczyć z nieświeżym oddechem. Regularne jedzenie papryczek pomaga łagodzić migreny i bóle stawów.
Nie dość, że pyszna to jeszcze niskokaloryczna i bogata w witaminy i przeciwutleniacze, papryka powinna być składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety. Świeża składa się głównie z wody, a także niewielkich ilości węglowodanów, białka i tłuszczu, jest też niezłym źródłem błonnika. Papryka, z powodu swoich właściwości zdrowotnych, składników odżywczych i walorów smakowych idealnie wpisuje się w racjonalny model żywieniowy dzieci, młodzieży, dorosłych i osób starszych – mówi Laura Osęka, psychodietetyk.
"Wszystkie smaki i kolory papryki"
"Wszystkie smaki i kolory papryki" to pierwsza w historii kampania promująca paprykę z zagłębia radomskiego. Jej pomysłodawcą i organizatorem jest Zrzeszenie Producentów Papryki RP. Szacuje się, że obecnie z regionu, obejmującego m.in. gminy Przytyk, Potworów, Klwów, Radzanów i Stara Błotnica pochodzi ok. 90 proc krajowej produkcji tego warzywa.
Tereny te, nazwane „zagłębiem paprykowym” charakteryzuje wyjątkowy mikroklimat, idealny dla uprawy warzyw ciepłolubnych. Wyróżniają go wyższe, w stosunku do sąsiednich obszarów, temperatury. Dzięki temu w regionie radomskim rocznie zbiera się ponad 100 tys. ton papryki, która uprawiana jest w około 3500 gospodarstwach. Głównym celem kampanii jest zbudowanie wśród konsumentów świadomości dotyczącej walorów zdrowotnych, smakowych, różnorodności i pochodzenia papryki oraz dokonywania świadomych wyborów zakupowych dla ciebie i twojej rodziny.