Nowa moda czy sposób na oszczędność? Na czym polega meal prep?

Ciągle brakuje ci czasu na przygotowywanie pełnowartościowych posiłków? Zależy ci na zbilansowanym odżywianiu, ale zmęczenie i głód sprawiają, że, wracając późno z pracy, zajeżdżasz gdzieś na szybki obiad, który często składa się z frytek, kebaba albo hamburgera? Możesz to zmienić! Zadbaj o siebie i swoją rodzinę! Zacznij samodzielnie robić zdrowe śniadania, obiady i kolacje, stosując meal prep.

Przygotowywanie posiłkówPrzygotowywanie posiłków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czym jest meal prep?

Nazwa "meal prep" pochodzi od angielskiego "meal preparation", co oznacza przygotowywanie posiłku. Jest to system gotowania pochodzący z USA, który polega na jednorazowym przygotowywaniu posiłków od razu na kilka dni. Mogą to być pełne dania śniadaniowe, obiadowe lub kolacyjne albo też ich części składowe.

Zazwyczaj posiłki przygotowywane są w świadomy sposób z wyprzedzeniem na 3-4 dni, czasami na tydzień, ale wtedy zazwyczaj konieczne jest ich pasteryzowanie lub mrożenie, by nie dopuścić do zatrucia.

Meal prep jest porównywany do diety pudełkowej, ale takiej którą przygotowujemy samodzielnie w domu. To trend przeznaczony przede wszystkim dla osób, które są zapracowane, wiecznie zabiegane, muszą stosować specjalne diety wykluczające lub odchudzają się. Sprawdza się również w rodzinach wielodzietnych lub u młodych rodziców, którzy muszą jakoś nauczyć się nowych obowiązków i właściwego zarządzania czasem. Doceniany jest też przez osoby, które nie przepadają za gotowaniem albo chcą przyspieszyć ten proces.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem

Etapy meal prep

Meal prep składa się z czterech podstawowych etapów. Są to:

  1. Planowanie,
  2. Zakupy,
  3. Przygotowywanie,
  4. Przechowywanie.

Najpierw trzeba zastanowić się, który dzień tygodnia możemy poświęcić na dłuższe przygotowywanie posiłków na kilka dni do przodu. Jeśli np. będzie to niedziela, warto w czwartek lub piątek pomyśleć, jakie potrawy chcielibyśmy jeść w ciągu najbliższych kilku dni. Warto wziąć pod uwagę posiłki, w których będzie można wykorzystać te same produkty, np. rosół będący samodzielnym posiłkiem oraz bazą do różnego rodzaju zup, czy też mięso mielone, z którego można zrobić pulpeciki do spaghetti lub kotlety.

Gdy już zaplanujemy rodzaj i ilość poszczególnych dań, możemy przystąpić do zrobienia listy zakupów. Dzień lub dwa dni przed zaplanowanym gotowaniem warto udać się na zakupy do wybranych placówek. Można np. przejrzeć gazetki promocyjne różnych sklepów, które znajdują się w pobliżu, by znaleźć informacje, w którym z nich możemy dostać taniej interesujące nas produkty.

Chodzi przede wszystkim o to, by przeznaczyć jeden dzień w tygodniu na większe zakupy, a na bieżąco kupować jedynie takie, które wymagają bezwzględnej świeżości, np. pieczywo lub owoce.

Meal prep
Meal prep © Adobe Stock | Linda Bestwick

Następnie powinniśmy przystąpić do gotowania. Warto kilka posiłków przygotowywać jednocześnie, np. w momencie gotowania się rosołu, możemy podsmażać mięso na patelni albo w drugim garnku gotować makaron, a w międzyczasie kroić warzywa do surówki.

Przygotowane potrawy lub półprodukty, które przyspieszą gotowanie w tygodniu, przechowujemy najlepiej w osobnych opakowaniach lub specjalnych dzielonych pojemnikach. Muszą być one dobrze zabezpieczone, by nie pochłaniały zapachów z lodówki i nie oddawały swoich aromatów. Gotowe dania jednogarnkowe możemy z powodzeniem pasteryzować w słoikach, a pierogi czy krokiety mrozić.

Zalety meal prep

Meal prep ma za zadanie oszczędzić nie tylko czas, ale i pieniądze. Ponadto pozwala na zdrowe i zbilansowane odżywianie się bez konieczności codziennego gotowania. Wszystko trwa więc krócej i jest znacznie wygodniejsze. Jakie więc są największe zalety meal prep?

  • Oszczędność czasu. Gotowanie 1-2 razy w tygodniu to przygotowywanie kilku posiłków jednocześnie oraz półproduktów do robienia innych dań, co znacznie skraca czas spędzany w kuchni w ciągu tygodnia.
  • Oszczędność pieniędzy. Robienie zakupów raz w tygodniu zgodnie z przygotowaną listą ogranicza wydawanie pieniędzy na zbędne produkty.
  • Ograniczenie podjadania miedzy posiłkami. Jeśli unikniemy kupowania niepotrzebnych przekąsek, a skupimy się na przygotowanych posiłkach, ograniczymy spożycie kalorii.
  • Zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Gotowe dania w lodówce sprawią, że nie będziemy uciekać się do posiłków typu fast food.
  • Mniejsze marnowanie żywności. Kupowanie tylko tych produktów spożywczych, które są potrzebne do przygotowywania posiłków, pozwoli uniknąć psucia się i wyrzucania jedzenia.
  • Pewność składników. Jeśli sami przygotujemy dania spożywane w ciągu tygodnia, unikniemy zbędnych i niezdrowych dodatków do żywności kupowanej w gotowej formie.

Wypróbuj meal prep i ciesz się wszystkimi jego zaletami!

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥