Nowa moda czy sposób na oszczędność? Na czym polega meal prep?
Ciągle brakuje ci czasu na przygotowywanie pełnowartościowych posiłków? Zależy ci na zbilansowanym odżywianiu, ale zmęczenie i głód sprawiają, że, wracając późno z pracy, zajeżdżasz gdzieś na szybki obiad, który często składa się z frytek, kebaba albo hamburgera? Możesz to zmienić! Zadbaj o siebie i swoją rodzinę! Zacznij samodzielnie robić zdrowe śniadania, obiady i kolacje, stosując meal prep.
Czym jest meal prep?
Nazwa "meal prep" pochodzi od angielskiego "meal preparation", co oznacza przygotowywanie posiłku. Jest to system gotowania pochodzący z USA, który polega na jednorazowym przygotowywaniu posiłków od razu na kilka dni. Mogą to być pełne dania śniadaniowe, obiadowe lub kolacyjne albo też ich części składowe.
Zazwyczaj posiłki przygotowywane są w świadomy sposób z wyprzedzeniem na 3-4 dni, czasami na tydzień, ale wtedy zazwyczaj konieczne jest ich pasteryzowanie lub mrożenie, by nie dopuścić do zatrucia.
Meal prep jest porównywany do diety pudełkowej, ale takiej którą przygotowujemy samodzielnie w domu. To trend przeznaczony przede wszystkim dla osób, które są zapracowane, wiecznie zabiegane, muszą stosować specjalne diety wykluczające lub odchudzają się. Sprawdza się również w rodzinach wielodzietnych lub u młodych rodziców, którzy muszą jakoś nauczyć się nowych obowiązków i właściwego zarządzania czasem. Doceniany jest też przez osoby, które nie przepadają za gotowaniem albo chcą przyspieszyć ten proces.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem
Etapy meal prep
Meal prep składa się z czterech podstawowych etapów. Są to:
- Planowanie,
- Zakupy,
- Przygotowywanie,
- Przechowywanie.
Najpierw trzeba zastanowić się, który dzień tygodnia możemy poświęcić na dłuższe przygotowywanie posiłków na kilka dni do przodu. Jeśli np. będzie to niedziela, warto w czwartek lub piątek pomyśleć, jakie potrawy chcielibyśmy jeść w ciągu najbliższych kilku dni. Warto wziąć pod uwagę posiłki, w których będzie można wykorzystać te same produkty, np. rosół będący samodzielnym posiłkiem oraz bazą do różnego rodzaju zup, czy też mięso mielone, z którego można zrobić pulpeciki do spaghetti lub kotlety.
Gdy już zaplanujemy rodzaj i ilość poszczególnych dań, możemy przystąpić do zrobienia listy zakupów. Dzień lub dwa dni przed zaplanowanym gotowaniem warto udać się na zakupy do wybranych placówek. Można np. przejrzeć gazetki promocyjne różnych sklepów, które znajdują się w pobliżu, by znaleźć informacje, w którym z nich możemy dostać taniej interesujące nas produkty.
Chodzi przede wszystkim o to, by przeznaczyć jeden dzień w tygodniu na większe zakupy, a na bieżąco kupować jedynie takie, które wymagają bezwzględnej świeżości, np. pieczywo lub owoce.
Następnie powinniśmy przystąpić do gotowania. Warto kilka posiłków przygotowywać jednocześnie, np. w momencie gotowania się rosołu, możemy podsmażać mięso na patelni albo w drugim garnku gotować makaron, a w międzyczasie kroić warzywa do surówki.
Przygotowane potrawy lub półprodukty, które przyspieszą gotowanie w tygodniu, przechowujemy najlepiej w osobnych opakowaniach lub specjalnych dzielonych pojemnikach. Muszą być one dobrze zabezpieczone, by nie pochłaniały zapachów z lodówki i nie oddawały swoich aromatów. Gotowe dania jednogarnkowe możemy z powodzeniem pasteryzować w słoikach, a pierogi czy krokiety mrozić.
Zalety meal prep
Meal prep ma za zadanie oszczędzić nie tylko czas, ale i pieniądze. Ponadto pozwala na zdrowe i zbilansowane odżywianie się bez konieczności codziennego gotowania. Wszystko trwa więc krócej i jest znacznie wygodniejsze. Jakie więc są największe zalety meal prep?
- Oszczędność czasu. Gotowanie 1-2 razy w tygodniu to przygotowywanie kilku posiłków jednocześnie oraz półproduktów do robienia innych dań, co znacznie skraca czas spędzany w kuchni w ciągu tygodnia.
- Oszczędność pieniędzy. Robienie zakupów raz w tygodniu zgodnie z przygotowaną listą ogranicza wydawanie pieniędzy na zbędne produkty.
- Ograniczenie podjadania miedzy posiłkami. Jeśli unikniemy kupowania niepotrzebnych przekąsek, a skupimy się na przygotowanych posiłkach, ograniczymy spożycie kalorii.
- Zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Gotowe dania w lodówce sprawią, że nie będziemy uciekać się do posiłków typu fast food.
- Mniejsze marnowanie żywności. Kupowanie tylko tych produktów spożywczych, które są potrzebne do przygotowywania posiłków, pozwoli uniknąć psucia się i wyrzucania jedzenia.
- Pewność składników. Jeśli sami przygotujemy dania spożywane w ciągu tygodnia, unikniemy zbędnych i niezdrowych dodatków do żywności kupowanej w gotowej formie.
Wypróbuj meal prep i ciesz się wszystkimi jego zaletami!