Trwa ładowanie...

Niezwykłe omlety - proste danie z niespodzianką. 3 zaskakujące propozycje

Omlet to jedno z najbardziej znanych, a jednocześnie najszybszych dań. Pierwsze próby usmażenia puszystego i pełnego smaku jajecznego placka mogą być nieudane, ale wystarczy nabrać odrobinę wprawy, by osiągnąć "omletowe mistrzostwo". Tym bardziej że bawiąc się dodatkami, możemy za każdym na tej samej bazie wyczarować zupełnie inne danie.

Omlet to świetny pomysł na śniadanie Omlet to świetny pomysł na śniadanie Źródło: Adobe Stock, fot: Peredniankina
dtjboc0
dtjboc0

Omlet z serem

Omlet serowy to prawdziwa klasyka i idealna propozycja na pyszne śniadanie lub kolację. Składniki: dwa jajka, kawałek sera pleśniowego, szczypta soli, nasiona słonecznika, dwie łyżki mleka i łyżka masła. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól i mleko. Na patelni rozgrzewamy masło. Jajka roztrzepujemy widelcem, wtłaczając w masę powietrze. Wylewamy je na masło i smażymy przez ok. pół minuty, aż zacznie się ścinać od spodu. Układamy na masie kawałki sera, posypujemy słonecznikiem, składamy omlet na pół i wykładamy na talerz.

Omlet z porami

Omlety warzywne to propozycja nie tylko dla wegetarian. Do jajek pasują różne warzywa, szczególnie te o ostrym smaku. Na nasz omlet potrzebujemy: cztery jajka, dwie łyżki mleka, biała część pora, świeży szpinak, masło, sól i pieprz. Pora kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy pory, doprawiamy solą i dodajemy szpinak. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy podduszone pory ze szpinakiem i mieszamy. Masę wylewamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy aż omlet się zetnie.

Omlet po tajsku

Omlet przyprawiony na modłę orientalną będzie smakował każdemu miłośnikowi ostrej kuchni. Potrzebujemy: cztery jajka, paprykę czerwoną, świeży imbir, czosnek, szalotkę, świeże zielone chili, sos sojowy, olej sezamowy, olej rzepakowy. Imbir, czosnek, chili i szalotkę drobno siekamy. Jajka mieszamy z sosem sojowym i olejem sezamowym. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy czosnek, szalotkę, chili i imbir, smażymy chwilę. Dodajemy startą na tarce paprykę, smażymy kilka minut. Wlewamy masę jajeczną i smażymy, aż omlet się zetnie.

Kaiserschmarrn - omlet cesarski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dtjboc0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj