Niezwykłe omlety - proste danie z niespodzianką. 3 zaskakujące propozycje

Omlet to jedno z najbardziej znanych, a jednocześnie najszybszych dań. Pierwsze próby usmażenia puszystego i pełnego smaku jajecznego placka mogą być nieudane, ale wystarczy nabrać odrobinę wprawy, by osiągnąć "omletowe mistrzostwo". Tym bardziej że bawiąc się dodatkami, możemy za każdym na tej samej bazie wyczarować zupełnie inne danie.

omletOmlet to świetny pomysł na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina
Magda Bukowska

Omlet z serem

Omlet serowy to prawdziwa klasyka i idealna propozycja na pyszne śniadanie lub kolację. Składniki: dwa jajka, kawałek sera pleśniowego, szczypta soli, nasiona słonecznika, dwie łyżki mleka i łyżka masła. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól i mleko. Na patelni rozgrzewamy masło. Jajka roztrzepujemy widelcem, wtłaczając w masę powietrze. Wylewamy je na masło i smażymy przez ok. pół minuty, aż zacznie się ścinać od spodu. Układamy na masie kawałki sera, posypujemy słonecznikiem, składamy omlet na pół i wykładamy na talerz.

Omlet z porami

Omlety warzywne to propozycja nie tylko dla wegetarian. Do jajek pasują różne warzywa, szczególnie te o ostrym smaku. Na nasz omlet potrzebujemy: cztery jajka, dwie łyżki mleka, biała część pora, świeży szpinak, masło, sól i pieprz. Pora kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy pory, doprawiamy solą i dodajemy szpinak. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy podduszone pory ze szpinakiem i mieszamy. Masę wylewamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy aż omlet się zetnie.

Omlet po tajsku

Omlet przyprawiony na modłę orientalną będzie smakował każdemu miłośnikowi ostrej kuchni. Potrzebujemy: cztery jajka, paprykę czerwoną, świeży imbir, czosnek, szalotkę, świeże zielone chili, sos sojowy, olej sezamowy, olej rzepakowy. Imbir, czosnek, chili i szalotkę drobno siekamy. Jajka mieszamy z sosem sojowym i olejem sezamowym. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy czosnek, szalotkę, chili i imbir, smażymy chwilę. Dodajemy startą na tarce paprykę, smażymy kilka minut. Wlewamy masę jajeczną i smażymy, aż omlet się zetnie.

Kaiserschmarrn - omlet cesarski

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby