WAŻNE
TERAZ

Jest zgoda na areszt dla Ziobry. Sejm zdecydował

Niezwykłe omlety - proste danie z niespodzianką. 3 zaskakujące propozycje

Omlet to jedno z najbardziej znanych, a jednocześnie najszybszych dań. Pierwsze próby usmażenia puszystego i pełnego smaku jajecznego placka mogą być nieudane, ale wystarczy nabrać odrobinę wprawy, by osiągnąć "omletowe mistrzostwo". Tym bardziej że bawiąc się dodatkami, możemy za każdym na tej samej bazie wyczarować zupełnie inne danie.

omletOmlet to świetny pomysł na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina
Magda Bukowska

Omlet z serem

Omlet serowy to prawdziwa klasyka i idealna propozycja na pyszne śniadanie lub kolację. Składniki: dwa jajka, kawałek sera pleśniowego, szczypta soli, nasiona słonecznika, dwie łyżki mleka i łyżka masła. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól i mleko. Na patelni rozgrzewamy masło. Jajka roztrzepujemy widelcem, wtłaczając w masę powietrze. Wylewamy je na masło i smażymy przez ok. pół minuty, aż zacznie się ścinać od spodu. Układamy na masie kawałki sera, posypujemy słonecznikiem, składamy omlet na pół i wykładamy na talerz.

Omlet z porami

Omlety warzywne to propozycja nie tylko dla wegetarian. Do jajek pasują różne warzywa, szczególnie te o ostrym smaku. Na nasz omlet potrzebujemy: cztery jajka, dwie łyżki mleka, biała część pora, świeży szpinak, masło, sól i pieprz. Pora kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy pory, doprawiamy solą i dodajemy szpinak. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy podduszone pory ze szpinakiem i mieszamy. Masę wylewamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy aż omlet się zetnie.

Omlet po tajsku

Omlet przyprawiony na modłę orientalną będzie smakował każdemu miłośnikowi ostrej kuchni. Potrzebujemy: cztery jajka, paprykę czerwoną, świeży imbir, czosnek, szalotkę, świeże zielone chili, sos sojowy, olej sezamowy, olej rzepakowy. Imbir, czosnek, chili i szalotkę drobno siekamy. Jajka mieszamy z sosem sojowym i olejem sezamowym. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy czosnek, szalotkę, chili i imbir, smażymy chwilę. Dodajemy startą na tarce paprykę, smażymy kilka minut. Wlewamy masę jajeczną i smażymy, aż omlet się zetnie.

Kaiserschmarrn - omlet cesarski

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika