Trwa ładowanie...

Omlet na słono - przepis na idealne śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być smaczne i wartościowe. Dobrym pomysłem na sycące śniadanie jest omlet na słono. Jego wykonanie jest bardzo proste, możemy też dorzucić do niego ulubione składniki, wzbogacając jego smak i wartości odżywcze. Jak zrobić dobry omlet na słono? Poniżej kilka przepisów.

Omlet na słono - przepis na idealne śniadanieŹródło: 123RF
d2cnfso
d2cnfso

Jak zrobić dobry omlet na słono?

Omlet to bardzo proste danie, zrobione z roztrzepanych jajek. Powstały w ten sposób miks płynnego białka i żółtka mieszamy ze śmietanką albo mlekiem i wlewamy na patelnię. Aby urozmaicić smak omleta na słono, możemy dodać szynki, żółtego sera lub pomidorów. Ciekawy smak osiągniemy po dodaniu do omleta np. wędzonego łososia, ale tak naprawdę to, co znajdzie się w omlecie, zależy od naszej inwencji, bo jajka można łączyć z szeroką gamą produktów.

Czas wrzucenia wybranych dodatków też zależy od naszych preferencji. Można dodać składniki zarówno po usmażeniu, jak i wrzucić je w czasie ścinania się jajka, aby zapiec je w środku. Jeśli zrobimy bardzo cienki naleśnikowy omlet, możemy po usmażeniu zawinąć wybrane składniki do środka.

Danie to można przyprawić dowolnymi przyprawami, wszystkie powinny pasować. Wierzch omleta może też posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem, co wzbogaci jego smak.

Klasyczny omlet na słono - przepis

Potrzebne składniki:

  • 2 jajka;
  • 1 łyżka masła;
  • 40 ml mleka;
  • sól;
  • pieprz.
d2cnfso

Sposób przygotowania:

1. Do głębokiej miski wbijamy jajka i wlewamy mleko. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz wybranymi ziołami.
2. Składniki dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy.
3. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy na zawartość miski.
4. Jak spód omleta zaczyna się przypiekać, przekręcamy go na drugą stronę.
5. Po przypieczeniu z obu stron przekładamy go na talerz.

123RF
Źródło: 123RF

Omlet z szynką i warzywami - przepis

Potrzebne składniki:

  • 4 jajka;
  • 2 plasterki szynki,
  • 8 pomidorów koktajlowych;
  • 50 ml mleka;
  • 50 g sera mozzarella;
  • garść rukoli/innej sałaty;
  • 0,5 łyżki masła;
  • sól;
  • pieprz.
d2cnfso

Sposób przygotowania:

1. Kroimy szynkę w cienkie paski, pomidory na pół i mozzarellę na plastry.
2. Do dużej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i posypujemy uzyskaną masę pieprzem i solą.
3. Mieszany ze sobą składniki, do uzyskania jednolitej masy.
4. Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy na nią masę. Układamy na niej szynkę. Jeśli jajka się nie ścięły, to mieszamy.
5. Po ścięciu się jajek (około 2 minuty), obracamy omlet na drugą stronę. Smażymy do zarumienienia.
6. Omlet po usmażeniu przekładamy na talerz, dodajemy sałatę mozzarellę i pomidory.

Omlet z marchewką i boczkiem po japońsku - przepis

Potrzebne składniki:

  • 4 jajka;
  • 4 plastry boczku;
  • 2 łyżki pokrojonej w kostkę marchewki;
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku;
  • 100 g rukoli;
  • sól;
  • pieprz.
d2cnfso

Sposób przygotowania:

1. Boczek pieczemy w piekarniku do chrupkości. Po wyjęciu odsączamy tłuszcz (np.na ręczniku papierowym).
2. Do dużej misy wbijamy jajka, posypujemy pieprzem i solą i mieszamy.
3. Dodajemy szczypiorek i marchewkę, ponownie mieszamy wszystkie składniki.
4. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy część masy, tak aby utworzyła się z niej cienka warstwa.
5. Gdy jajka zaczną się ścinać, łopatką lekko zwijamy omlet jak naleśnika i zostawiamy go na brzegu patelni.
6. Wlewamy kolejną część masy, aby połączyła się z utworzonym naleśnikiem. Gdy następna porcja zacznie się ścinać, również ją zwijamy, rozpoczynając od pierwszego rulonu.
7. Proces powtarzamy, aż skończy się masa i powstanie jeden gruby naleśnik. Smażymy go przez chwilę do zarumienienia, z obu stron.
8. Po usmażeniu przekładamy na talerz. Na talerz podajemy rukolę i pieczony boczek.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj